Airfryers utan Teflon


Airfryer eller så kallad luftfritös är en smart köksmaskin som kan tillaga krispig och friterad mat med väldigt lite eller ingen olja. Ett stort problem med de flesta airfryers på marknaden är dock att beläggningen i korgen där maten tillagas i de flesta fall är tillverkad i teflon. För den som inte gillar teflon i köket har vi därför skapat denna guide till airfryers utan teflon. De är ganska svåra att hitta så vi kommer kontinuerligt att fylla på denna lista med nya produkter. Se airfryers utan teflon nedan.

Ninja AF160EU

Bland teflonfria Airfryers är Ninja AF160EU en av de mest populära och välrenommerade produkterna. Behållaren rymmer 5,2 liter vilket enligt tillverkaren ska rymma en kyckling på 2 kg eller upp till 1,4 kg pommes frites. Beläggningen är keramisk vilket gör den tålig och slitstark, dessutom är den diskmaskinssäker. Genom att den kan luftfritera inom temperaturintervallet 40-230 grader så finns det många användningsområden för denna airfryer. Man kan använda den till allt från att torka frukt till att baka kakor eller fritera potatis.

Se pris hos Amazon

Ninja AF160EU har 7 olika funktioner och standardprogram som bland annat innefattar luftfritering, ”max-krisp”, rostning och bakning. Effekten är 1750 W vilket gör det till den mest kraftfulla av de teflonfria airfryers som vi listat. Väl utrustad för att ge maximal krispyta helt enkelt. Vad som är väl värt att nämna kring Ninja AF160EU är att den fått väldigt bra kundomdömen på flera håll. Nedan hittar du några.

  • Amazon: Samlat betyg på 4,7 av 5 (2 821 kunbetyg)
  • Pricerunner: Samlat betyg på 4,8 av 5 (929 kundbetyg)

Ska man tro det stora antalet av dessa kunder är detta den teflonfria airfryern man ska köpa!

Severin FR 2430, 3,2 liter

Severins luftfritös FR 2430 med en kapacitet på 3,2 liter har något så ovanligt som en frityrkorg med keramisk beläggning. Det skapar alltså en bra yta att luftfritera maten på och man slipper teflonet. Förutom att vara en airfryer med keramisk beläggning så har Severin FR 2430 flera andra bra egenskaper. Airfryern har sex olika förinställda program vilket gör luftfriteringen betydligt smidigare och lättare. Genom de förinställda programmen är det möjligt att laga pommes frites, kött, kycklingvingar, räkor, grönsaker och man kan även baka i den.

Keramisk Airfryer

Severin FR 2430 har en effekt på 1500 W, vilket ger en snabb och effektiv uppvärmning till den temperatur inom intervallet 80-200 grader som man önskar. De förinställda programmen eller temperatur och tid ställer man in genom en tydlig och intuitiv LCD-skärm ovanpå airfryern. Prismässigt ligger Severin FR2430 under många konkurrenter, som kan kosta dubbelt så mycket eller tre gånger så mycket. Den keramiska ytan i korgen är således ingen prisfråga. Det kan även nämnas att många av de kunder som köpt och använt Severin FR 2430 är väldigt nöjda. Hos Amazon har den exempelvis fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 och hos köksbutiken Bagaren & Kocken har kunder i genomsnitt gett den betyget 5 av 5. Man kan alltså ganska lätt konstatera att det är en airfryer som kunderna gillar.

Aria 2Qt

Aria är ett relativt okänt märke inom Airfryers på den svenska marknaden. Vi har dock noterat att deras airfryers är populära i USA. Och vad vi åtminstone vill ge dem är att de har en av marknadens snyggaste airfryers. Aria 2Qt är en airfryer i retrostil. Designen är minimalistisk och den har reglage helt och hållet i retrostil. Det unika utseendet är ett plus men anledningen till att vi tagit med den i vår lista är att den har teflonfria delar, och istället använt sig av keramiska beläggningar. Tillverkaren anger själv att Aria 2Qt är fri från teflon, PTFE, PFOA, BPA och bly.

Keramisk Airfryer

Aria 2Qt har en något mindre kapacitet än många andra airfryers, 1,89 liter. Det är alltså inte en produkt för det stora köket. I utbyte är den dock snabb och effektiv, den värmer upp luften inuti till 200 grader inom lopper av några sekunder. Vi kan även konstatera att många kunder tycks vara nöjda med denna airfryer, hos Amazon har den exempelvis fått betyget 4,4 av 5, vilket är högt.

Byta ut befintlig airfryer-korg mot en ny teflonfri

Hos några tillverkare av airfryers är det möjligt att köpa en teflonfri och keramisk korg till sin airfryer, som ett extra tillbehör. Det finns bland annat hos Onyx Cookware. Har du en Airfryer från Onyx Cookware kan du alltså byta ut din korg mot en teflonfri.