Bakmaskiner utan Teflon


Guide till de teflonfria produkterna!

I många typer av köksmaskiner har mat en tendens att fastna. Därför är många skålar och kärl i köksmaskiner belagda med teflon och andra typer av plastbaserade beläggningar. Det här gäller även i allra högsta grad bakmaskiner, som utsätts för degknådning, bakning och gräddning där en hel del deg riskerar att fastna. Vi på rekoguiden.se är inte särskilt förtjusta i teflon, vilket är anledningen till att vi sammanställt denna lista över bakmaskiner som istället för att ha teflonbeläggning är belagda med en keramisk yta i bröd/bakskålen. Läs vidare för att ta reda på vilka bakmaskiner som är belagda med keramik och därmed är tillverkade utan teflon.

Panasonic Croustina SD-ZP2000 – Bästa kundbetyg

Panasonic Croustina SD-ZP2000 är en bakmaskin med många valmöjligheter. Totalt har man 18 program att välja bland, där man kan baka allt från pizzadeg till fullkornsbröd, glutenfria bröd, kakor och briocher.

Keramisk teflonfri beläggning ✓

Kapaciteten för bakmaskinen är 5 liter vilket gör att man kan baka ganska stora bröd. Det är även möjligt att välja två olika storlekar för bröden som man bakar. Och förutom detta, vilket också är anledningen till att vi lyfter fram den här så är bakskålen tillverkad i teflonfri keramisk beläggning.

Unold 68520 Backmeister

Unolds bakmaskin är en populär produkt bland kunderna som kan baka bröd i storlekarna 1000, 1250 och 1500 gram. Det finns flera intressanta och nischade program förprogrammerade.

Keramisk teflonfri beläggning ✓

Till exempel kan man utöver att baka bröd med den även använda den för att göra egen yoghurt, sylt, pastadeg och kakor. Bakformen som har en keramisk beläggning utan teflon går även att ta i och ur bakmaskinen, bland annat för smidigare rengöring.

Steba BM 2

Steba BM 2 är en bakmaskin som kan baka bröd i storlekarna 500, 750 och 1000 gram. Totalt finns det 17 olika program som gör det möjligt att baka allt ifrån vitt bröd till fullkornsbröd, glutenfria bröd, rågbröd och mycket mer.

Keramisk teflonfri beläggning ✓

Även med Steba M2 är det möjligt att göra egen yoghurt och sylt. Steba BM 2 har en keramisk skål utan teflon som går att lyfta ur bakmaskinen med hjälp av ett handtag.

Teflon – en omdiskuterad beläggning

Teflon är sedan ett par år tillbaka ett omdiskuterat ämne som vissa menar att man ska undvika totalt medan andra menar att det är ofarligt. För närvarande är Livsmedelsverkets ställning i frågan att det inte finns några vetenskapliga belägg för att det skulle vara skadligt för hälsan att använda sig av köksredskap med teflonbeläggning. Andra menar att det är gamla och skadade teflonkärl som framför allt kan vara skadliga för hälsan. Samtidigt vet man säkert att PTFE-plasten som teflonbeläggningen består av är svårnedbrytbar i naturen, samtidigt som framställningen och tillverkningen lett till oönskade kemikalier. Vi själva undviker för närvarande teflon men rekommenderar var och en bilda sig sin egen uppfattning i frågan.