Se upp för palmolja i ost!


Tittar man på innehållsförteckningen på en vanlig ost så ser det vanligtvis ut som följer: pastöriserad mjölk eller opastöriserad mjölk, salt, syrningskultur och ystenzym eller löpe. Förutom ett par aktörer som tillsätter konserveringsmedel till osten så är det här så som innehållsförteckningen brukar se ut för ostar, med några små variationer. Det gäller såväl prästost som gräddost, fetaost, goudaost, parmesan eller hushållsost.

Flera ostar innehåller palmolja

Att ost inte innehåller så mycket konstigheter var länge en sanning som vi själva levde med. Fram tills den dagen då vi kom över en ”vitost” från Willys. Osten heter just ”Vit Kombi” vilket kanske borde väcka några misstankar. Osten tillverkas under varumärket Golden Cow. I innehållsförteckningen ser man att denna ost förutom de vanliga ostingredienserna även innehåller palmolja. Och det är inga små mängder palmolja utan hela 24% av den här osten består av palmolja. Se bilden nedanför.

Efter detta upptäckte vi fler ostar med palmolja

Efter att ha upptäckt den vita ”kombiosten” med en relativt hög andel palmolja i sig så började vi undersöka hur det stod till med andra ostar på marknaden. Efter lite research kunde vi snabbt konstatera att det finns ett antal fler ostar som också innehåller palmolja. Här nedan hittar du några av dom.

  • Gaudina från Ready Chef: Innehåller 27% palmolja
  • German White Combi: 22% palmolja
  • Pizzamix Riven från Frischgold: Ospecificerad mängd palmolja
  • Country Cow Hamburgerost: 21% palmolja
  • Kerrymaid Hamburgerost: Ospecificerad mängd palmolja

Listan kan säkert göras mycket längre och vi kommer att fylla på den när vi hittar fler produkter.

Varför använder man palmolja i ost?

Vi kan egentligen bara gissa kring detta. Palmolja används generellt sett ofta i livsmedel för att göra dem mjukare och krämigare. Vidare är det en råvara som är betydligt billigare än komjölk. Genom att ersätta delar av komjölken med palmolja så kan man alltså göra osten betydligt billigare än om man bara använder komjölk.

Hur identifierar man ostar med palmolja i sig?

Vad som kännetecknar samtliga av ostprodukterna med palmolja i sig är att de inte kallas för bara ”ost”.  Istället innehåller de ord som mix, ostprodukt eller kombi. Vad som vidare kännetecknar samtliga av dessa ostprodukter är att de har ett mycket lågt pris i jämförelse med vanliga ostar.

I veganska ostar

I veganska ostar är det mer vanligt förekommande med palmolja som ingrediens. Detta anser vi dock inte vara särskilt uppseendeväckande eftersom dessa ostar är och säljs som vegetabiliska. Det finns alltså ingen vilseledning, där kunderna tror att de köper vanlig ost men istället köper vanlig ost som är utspädd med palmolja.

Säljs hos i stort sett alla livsmedelsbutiker

Ostar med palmolja säljs i stort sett i samtliga livsmedelsbutiker. Därför behöver man själv vara uppmärksam på innehållsförteckningen om man vill undvika det.