Aleppotvål


-Guide, användningsområden och tips på de bästa aleppotvålarna!

Aleppotvål är en traditionell tvål som ofta förknippas med staden Aleppo i dagens Syrien. Aleppotvål är en hård tvål som normalt görs på traditionellt vis med olivolja, lagerolja och lut. På den här sidan finner du en komplett guide till Aleppotvålar och allt du behöver veta om dem. Utifrån en noggrann analys av kundomdömen, de olika tvålarnas egenskaper, information från tillverkare och våra egna erfarenheter har vi även kunnat sammanställa en lista över de bästa aleppotvålarna.

De bästa aleppotvålarna

Carenesse Aleppotvål 55%

Carenesses aleppotvålar innehåller 55% lagerbärsolja och är handgjorda. Tvålarna säljs i ett prisvärt storpack.

Kundbetyg 4,8 av 5

Tumelo Aleppotvål 30%

Tumelos aleppotvål innehåller 30% lagerbärsolja och säljs tillsammans med en tvålpåse.

Kundbetyg 4,8 av 5

Gröna Gredelina Aleppotvål 40%

Gröna Gredelinas Aleppotvål innehåller 40% lagerbärsolja. Den här handgjord och soltorkad i 9 månader. Säljs med ett upphängningssnöre som gör den lätt att hänga upp och lufttorka.

Kundbetyg 5 av 5

Guide till aleppotvålar

Här hittar du en allmän guide till sådant som är bra att veta om aleppotvålar.

Historia och ursprung

Det är inte helt fastställt var aleppotvålen har sitt ursprung. Många menar dock att den kommer ifrån Levanten eller området kring staden Aleppo. Tvålen har tillverkats och använts i tusentals år och är även föregångaren till den franska Marseille-tvålen.

Procent i Aleppotvålar

Det första man brukar stöta på när man bestämt sig för att köpa Aleppotvål är de olika tvålarna följt av en procentsats. Procentsatsen avser hur många procent lagerbärsolja som tvålen innehåller. Generellt sett kan man säga att ju mer lagerbärsolja som tvålen innehåller, desto dyrare är den. Många rekommenderar att man väljer en högre procent lagerolja i tvålen om man lider av torr hud eller hårbotten.

Aleppotvålar finns med alla möjliga procentsatser lagerbärsolja, vanliga varianter som vi hittat i svenska webbshoppar är 1%, 2%, 4%, 8%, 12%, 16%, 20%, 24%, 28%, 32% och 40%. Eftersom lagerbärsolja är en ganska dyr ingrediens så brukar standard-aleppotvålarna innehålla runt 20%.

De mest exklusiva innehåller upp emot 70% lagerbärsolja

Några av aleppotvålarna innehåller en mycket stor andel lagerbärsolja. Dessa tvålar är normalt också ganska dyra men ett givet val för dig som vill dra nytta av lagerbärsoljans positiva egenskaper för huden och håret.

Lynpha Vitale Aleppotvål med 70% Lagerbärsolja

Så tillverkas aleppotvål

Den mesta av Aleppotvålen tillverkas fortfarande på traditionellt vis, där olivolja, vatten och lut kokas tillsammans under en lång tid. I vissa fabriker i 12 timmar, i andra i upp till tre dygn. Efter en lång tids kokning har en flytande olivtvål bildats, det är nu man tillsätter lagerbärsoljan. Den färdigblandade flytande massan hälls sedan ut över ett stort vaxat pappersark där tvålen får ligga och svalna och stelna.

Olika varianter och former av aleppotvål

Här går vi igenom de vanligaste varianterna av aleppotvål.

Fast/hård aleppotvål i kub

Det här är den traditionella och vanligaste formen av aleppotvål.

Blandtvålar och parfymerade aleppotvålar

Det finns flertalet fasta/hårda aleppotvålar som till största delen följer de traditionella recepten, men som är uppblandade eller parfymerade med andra typer av oljor. Här finns det exempelvis aleppotvålar som är uppblandade med lavendel, jasmin, apelsinblomma eller andra populära dofter.

Flytande aleppotvål

Flytande aleppotvål är en lite modernare variant av aleppotvål, som bland annat är smidigt att använda som duschkräm eller handtvål. När vi tittat närmare på ett antal olika flytande aleppotvålar har vi sett att flertalet är ganska långt ifrån de traditionella recepten. I de flytande tvålarna är det till exempel vanligt att man blandar in andra oljor såsom palmolja eller kokosolja, vilka inte hör hemma i traditionella recept på aleppotvålar.

De flytande behöver dock inte vara sämre, eller ha sämre ingredienser. Ett exempel är Gröna Gredelinas flytande aleppotvål. Den innehåller enbart ingredienserna olivolja, lagerbärsolja, vatten och mineralsalt.

Aleppotvålflingor

Aleppotvålflingor är små finfördelade bitar av aleppotvål som man brukar kunna köpa till ett ganska lågt och bra kilopris. Aleppotvålflingor är i huvudsak inte till för att använda för händer eller kroppen. Istället riktar de sig till användning för olika typer av rengöring. Man kan till exempel använda tvålflingor som diskmedel, till städning exempelvis i skurvattnet eller som tvättmedel. Aleppotvålflingor kan användas direkt som tvättmedel, alternativ blandas med bikarbonat och vatten. Ett giftfritt och kemikaliefritt medel för rengöring!

Aleppotvålens användningsområden och fördelar för hud och hår

Här går vi igenom några av de fördelar som aleppotvål anses ha för hud och hår. Lagerbärsolja är antiseptiskt och ger fukt vilket vissa upplever har fördelar.

  • Huskur mot hudåkommor som eksem, psoriasis, rosacea och akne.
  • Gör rent håret utan att torka ut det: Den traditionella aleppotvålen innehåller inga konstiga ingredienser som irriterar eller torkar ut håret. Håret blir både rent och fuktigt efter att man tvättat sig med det.
  • Mjäll och kliande hårbotten: På samma sätt som aleppotvål anses vara bra mot hudåkommor så menar många även att det hjälper mot mjäll och kliande hårbotten.

Vissa beskriver hur aleppotvål kan hjälpa mot håravfall, detta hittar vi dock inga belägg för.

Nackdelar med att använda aleppotvål i håret

Även om det finns många fördelar med att använda aleppotvål i håret så finns det även nackdelar. Vi själva med många andra har upplevt hur det kan vara ganska tidskrävande och kräva mycket sköljning med vatten för att få ur all aleppotvål ur håret när man tvättat sig med det. Detta gäller särskilt om man har långt hår.

Som raklödder

De flesta vanliga raklödder på marknaden innehåller mängder av kemikalier som man kan anta inte är särskilt bra att gnugga in i ansiktet. Genom att istället använda aleppotvål som raklödder får man en produkt tillverkad med endast naturliga ingredienser och som dessutom räcker mycket länge.

Ekologisk Aleppotvål

Ytterst få av de hårda aleppotvålarna har ekologiska märkningar. Den absoluta majoriteten av aleppotvålarna tillverkas dock på traditionellt vis med enbart naturliga ingredienser, något som gör dem till bra val ur både hälso- och miljösynpunkt. De ekologiska märkningarna, såsom Ecocert eller Cosmebio finns framför allt för de flytande aleppotvålarna.

Alepeo Ecocert-Certifierad Fast Aleppotvål 30%

Aleppotvålens doft

Jämfört mot de flesta moderna tvålar har aleppotvål en mycket säregen doft, som de flesta inte alls förknippar med tvål. Vi har läst flera kundbetyg för aleppotvålar där kunder beskriver hur de tycker att tvålen luktar illa.

Välja rätt tvålkopp för aleppotvål

Om man använder sig av en stor fast/hård aleppotvål är det viktigt att man väljer rätt tvålkopp för den. Tvålkoppen behöver vara luftig, gärna med skåror i botten som gör att luft kan komma under och torka upp tvålen mellan användningarna. Ligger en aleppotvål i fel typ av tvålkopp, kanske en i porslin där vattnet bildar en pöl runt tvålen så blir tvålen snabbt mjuk och till en sörja. Ganska snabbt så rinner tvålen då ut och förstörs av detta. För att aleppotvålen ska torka bättre mellan användningarna så kan det även vara bra att vända på den efter varje användning. På detta sätt får den mest fuktiga sidan bättre chans att torka.