Kokosmjölk utan Tillsatser


Kokosmjölk är en uppskattad råvara som passar bra i många olika typer av matlagning. Många kokosmjölker på marknaden är dock inte så naturliga som de kanske kan ge intryck av. Här har vi tagit reda på vilka kokosmjölker som är tillverkade utan tillsatser. Läs vidare för att se alternativen.

Uppdaterat i maj 2023

Lista kokosmjölk utan tillsatser

Kung Markatta Kokosmjölk EKO – Fri från tillsatser. Innehållsförteckning: Kokosnötsextrakt* (60%), vatten.

Santa Maria Kokosmjölk – Fri från tillsatser. Innehållsförteckning: Pressad kokosnöt (18% fett), vatten

Garant Kokosmjölk – Fri från tillsatser. Innehållsförteckning: Kokosextrakt 75%, vatten.Garant Ekologisk Kokosmjölk – Fri från tillsatser. Innehållsförteckning: Kokosextrakt 50%, vatten.

Spicefield kokosmjölk 18% – Fri från tillsatser. Innehållsförteckning: Kokosextrakt 50%, vatten.

Lista kokosmjölk med tillsatser

  • Spicefield Kokosmjölk Light 7% – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Stabiliseringsmedel (E415, E466)
  • Chaoko Coconut Milk – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Emulgeringsmedel (E435)
  • Ampawa Coconut Milk – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Stabiliseringsmedel (E466, E412), emulgeringsmedel (E471, E435), antioxidationsmedel (E330).
  • Xtra Kokosmjölk – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Förtjockningsmedel (E 415)
  • Änglamark Kokosmjölk EKO – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Förtjockningsmedel (E 415)
  • Blue Dragon Kokosmjölk – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Stabiliseringsmedel: E466, emulgeringsmedel: E471, antioxidationsmedel: E330.
  • Kokosmjölk 400ml ICA Asia – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Vegetabiliskt emulgeringsmedel (E435), förtjockningsmedel (E466)
  • Kokosmjölk Lätt 400ml ICA Asia – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Stabiliseringsmedel (E466), emulgeringsmedel (E473), antioxidationsmedel (E330)
  • Kokosmjölk Ekologisk 400ml ICA – Innehåller tillsatser. Tillsatser i produkten: Förtjockningsmedel (guarkärnmjöl)

Slutsatser

Att välja en ekologisk kokosmjölk är på flera sätt bra, det innebär dock nödvändigtvis inte att man på detta sätt väljer en kokosmjölk utan tillsatser. Dock innehåller de ekologiska kokosmjölkerna med tillsatser olika typer av tillsatser som är ekologiskt godkända och generellt sett anses bättre. Vidare kan man i ett fall se (Spicefields kokosmjölk) att light-produkten innehåller tillsatser medan den vanliga produkten tillverkas utan tillsatser.

Veganer bör vara extra uppmärksamma

Vissa av tillsatserna kan vara tillverkade av råvaror med animaliskt ursprung, bland annat E435 är en sådan tillsats. För att vara på den säkra sidan bör man alltså dubbelkolla med tillverkaren kring tillsatserna som de använder.

Hur framställs kokosmjölk?

Kokosmjölk är inte den vätska som finns inuti kokosnötter, som man normalt brukar kalla för kokosvatten. Istället framställs kokosmjölk genom att man river och pressar fruktköttet som finns inuti kokosnötter. Detta pressade fruktkött blandas sedan med vatten för att få önskad konsistens och fetthalt.

Varför används tillsatser i många kokosmjölker?

En vanlig tillsats i kokosmjölk är så kallat emulgeringsmedel med e-nummer E473 och E435. Dessa emulgeringsmedel används för att fett och vatten ska binda ihop sig lättare och för att man billigare och mer effektivt ska få en slätare konsistens som många konsumenter efterfrågar. Även de ”stabiliseringsmedel” som används i vissa kokosmjölker har i mångt och mycket samma syfte, nämligen att stabilisera råvaran så att den exempelvis inte skiktar sig. Stabiliseringsmedlen som används i kokosmjölk är bland andra E466, E412 och E415.

Några kokosmjölker innehåller även antioxidationsmedel, E330 som bland annat används för att undvika att fett far illa och härsknar.

Att en kokosmjölk innehåller tillsatser betyder per automatik inte heller att den är dålig. Vi lägger ingen värdering i det utan har skapat denna guide för de personer som föredrar livsmedel utan tillsatser.