Ekologisk Äppelcidervinäger


-Guide till den bästa ekologiska äppelcidervinägern!

Sänka blodsockret, skydda hjärtat och minska vikten, det är bara några av de positiva hälsoeffekter som äppelcidervinäger påstås ha. Det gäller framför allt ekologisk äppelcidevinäger med ”moder” som är den levande bakteriekultur som står för många av de hälsofrämjande egenskaperna. I vår köpguide berättar vi mer om den mångsidiga äppelcidervinägern samt tipsar om de tre ekologisk äppelcidervinäger som vi tycker är bäst efter att ha provsmakat, analyserat innehåll och granskat kundbetyg.

Bragg Ekologisk Äppelcidervinäger

BÄST!

Amerikansk kultvinäger som är otroligt populär, både i USA och runt om i världen. Av många ansedd som världens finaste äppelcidervinäger och ofta prisad av olika hälsogurus.

Bragg ekologisk äppelcidervinäger är ofiltrerad, ouppvärmd (raw) och opastöriserad och gjord på ekologiskt odlade äpplen som pressas med skal och allt. Innehåller ”vinägermoder”. Välsmakande med med rund och god äppelsmak, syrahalt på 5 %. Ekologiskt certifierad i USA och EU-ekologisk.

Renée Voltaire Ekologisk Äppelcidervinäger med moder

Favorit

Raw och opastöriserad äppelcidervinäger gjord på ekologiska äpplen som pressats varsamt och sedan fermenteras på stålfat. Under fermenteringen bildas en levande bakteriekultur, den så kallade ”modern” som finns bevarad i vinägern eftersom den tappas ofiltrerad på flaska.

En äppelcidervinäger av hög kvalitet som känns exklusiv med en mild och fin äppelsmak som uppskattas av många kunder, syrahalt på 5 %. EU-ekologisk

Kung Markatta Äppelcidervinäger ofiltrerad och ekologisk

Prisvärd

Tillverkad på vin från ekologiska äpplen som fermenteras på ekfat i minst 6 månader. Vinägern varken upphettas eller fermenteras vilket gör att den hälsosamma bakteriekulturen, modern, bevaras, vinägern är dessutom ofiltrerad.

Kung Markattas vinäger har en tydlig och fruktig smak av mogna äpplen. EU-ekologisk och Kravmärkt

Hur tillverkas ekologisk äppelcidervinäger?

Ekologisk äppelcidervinäger tillverkas oftast genom den så kallade naturmetoden, vilket innebär att den framställs helt utan tillsatser och utan upphettning eller pastörisering. Ekologiska äpplen plockas och pressas och får sedan mogna/jäsa i flera månader på fat. Under fermenteringen bildas en levande bakteriekultur som kallas för moder eller vinägermamma och som består av strängar av enzym, proteiner och goda bakterier vilket ger vinägern ett grumligt utseende. Ofiltrerad ekologisk äppelcidervinäger innehåller fortfarande moder när den tappas på flaska medan filtrerad vinäger inte innehåller någon vinägermoder.

Hur använder man äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger kan till exempel drickas blandad med vatten som en shot på morgonen eller som måltidsdryck. Blanda då 1-2 tsk i ett glas vatten. Den kan också användas i drinkar, matlagning och i salladsdressingar samt när man blötlägger hel säd, nötter, bönor, linser och ärter för att förbättra nedbrytningen av fytinsyra (som hindrar kroppen från att ta upp mineraler ur råvaran). Kom ihåg att skaka flaskan så du får  med dig lite av den nyttiga modern som finns i ofiltrerad, opastöriserad och raw äppelcidervinäger.

Hälsofördelar med äppelcidervinäger:

Trots att äppelcidervinäger är väldigt populärt inom egenvård finns det inte så många forskningsstudier som verkligen bekräftar hälsoeffekterna. Men här är några av de hälsovinster som det faktiskt har forskats kring:

 1. Att äppelcidervinäger kan minska insulinpåslaget hos människor med diabetes typ 2 samt  sänka blodsockret.
 2. Att äppelcidervinäger kan öka mättnadskänslan och därmed vara bra om man vill gå ner i vikt. Vinägern minskar sötsuget samt bromsar matens väg genom magen.
 3. Att äppelcidervinäger kan bidra till att sänka höga kolesterolvärden och högt blodtryck och ha positiv effekt på hjärt- och kärlhälsan.
 4. Att äppelcidervinäger är antibakteriellt och kan hämma och döda svamp och bakterier. Redan för 2000 år sedan använde Hippocrates, den moderna medicinens fader, äppelcidervinäger för att rengöra sår.

Populära huskurer:

Äppelcidervinäger har många användningsområden och är även effektivt till städning, hud-, hår och fotvård eftersom den är bakteriedödande. Här är några exempel:

 1. Använd i stället för balsam för att göra håret mjukt och glansigt.
 2. Bada fötterna i ett fotbad med varmt vatten och några dl äppelcidervinäger om du har problem med fot- eller nagelsvamp.
 3. Testa att blanda 2 msk vinäger och lite honung i ett glas vatten och drick innan du går och lägger dig om du har problem med kramp eller restless legs.
 4. Funkar som naturlig deodorant eftersom den neutraliserar dålig lukt.
 5. Kan ersätta sköljmedel i tvättmaskinen för att göra tvätten mjuk.
 6. En skvätt äppelcidervinäger i vattnet ger glans när du putsar fönster
 7. Rengör och desinficera skärbrädor med bakteriedödande äppelcidervinäger.
 8. Ta bort fula ringar efter glas på träbord genom att gnugga med äppelcidervinäger och olivolja, hälften vardera.

Se upp!

På grund av den höga syrahalten kan en del människor, som är känsliga, uppleva biverkningar av äppelcidervinäger, som irriterad mage, sura uppstörningar, halsbränna och skador på tandemaljen. Överdosera inte och tänk på att alltid dricka vinägern utspätt med vatten eller med kost. Skölj munnen med vatten efteråt.