Recension av The Humble Co. Tandtrådsbygel med mintsmak – Ett miljövänligare val, eller?


Denna tandtrådsbygel från The Huble Co säljs in till konsumenten som ett mer miljövänligt val. Om vi nu ska identifiera vilka aspekter av denna produkt som kan anses vara miljövänliga så är dess förpackning tillverkad i papper och i själva tandtrådsbygeln har man blandat in växtbaserade material tillsammans med PP/Polypropen. Tandtråden är tillverkad i plasten polyeten. Eftersom The Humble Cos tandtrådsbygel enligt sin förpackning är ”miljövänlig” och ”socialt ansvarsfull” så är det lite konstigt att man inte specificerar detta mer än att växtbaserade material är inblandade i tandtrådsbygeln.

När vi kollar närmare kring produkten på Humble Cos hemsida så hittar vi inte mer information än att tandtrådsbygeln är en blandning av majsstärkelse och PP-plast. Någon webbshop skriver att tandtrådsbyglarna innehåller 40% majsstärkelse och resten PLA-plast.

En annan skriver att bygeln är gjord av plast från majs och en tredje att den innehåller 30% PP-plast och att resten är biobaserad. Så det är helt enkelt lite svårt att verifiera vad denna produkt verkligen innehåller. På förpackningen står det även att produkten är vegansk, man kan fråga sig om den informationen är relevant för en tandtrådsbygel.

Vad är miljövänligt med The Humble Cos tandtrådsbyglar med mintsmak?

Det enda uppenbara miljövänliga vi ser med denna produkt från Humble Co är att den innehåller en oklar mängd mindre plast än vissa andra tandtrådsbyglar.

Vad är inte miljövänligt med The Humble Cos tandtrådsbyglar med mintsmak?

Enligt vad som framgår ovan så innehåller tandtrådsbygeln olika typer av plast, vilket man ju kanske helst vill undvika om man strävar efter att vara miljövänlig. Vidare är produkten tillverkad i Kina vilket förmodligen inte är optimalt ur ett miljöperspektiv. Förpackningen är förvisso tillverkad i papper, men det är inte direkt något naturpapper utan ett ganska bearbetat sådant med en glatt beläggning. Kanske även den i plast.

Vårt test av produkten

Vi har testat denna produkt under en ganska lång tidsperiod och kan åtminstone konstatera att funktionen är bra. Varje tandtrådsbygel håller länge och går att använda ett antal gånger innan den behöver bytas ut. Tandtråden är slitstark och själva bygeln är smal och smidig vilket gör den lätt att komma åt med. Varje tandtrådsbygel har även en inbyggd tandpetare med en ganska vass och effektiv spets vilket gör att den fungerar betydligt bättre än vanliga tandpetare i trä.

Bra pris

Vad som ytterligare talar för The Humble Cos tandtrådsbygel med mintsmak är att den har ett bra pris. Varje förpackning innehåller 50 stycken tandtrådsbyglar och de är därför betydligt billigare per enhet än många av sina helt plastbaserade konkurrenter.

Svag mintsmak

För vår egen del är det inte nödvändigt med någon speciell smak på tandtrådsbyglarna. Men om man köper The Humble Cos tandtrådsbyglar specifikt för dess mintsmak så kan man bli besviken. Tandtrådsbyglarna smakar tyvärr inte särskilt mycket mint.

Sammantaget tycker vi att det här är en helt OK produkt, som gör lite skillnad mot att använda tandtrådsbyglar i ren plast. Däremot gör The Humble Co lite väl stor grej av att framställa sin produkt som miljövänlig, när den i själva verket kanske inte är så miljövänlig. Som vi nämnde är det dock en bra produkt när det kommer till funktion och pris vilket absolut kan motivera att man väljer dessa framför de rent plastbaserade alternativen.

Sammanvägt betyg för The Humble Co Tandtrådsbyglar med mintsmak: 3,8 av 5