Badleksaker utan Plast


Plast har många egenskaper som gör det praktiskt som material i just badleksaker. För den som är ute efter att plasta av sitt hem och som inte vill exponera sitt barn mot kemikalier i onödan kan det dock vara aktuellt att titta på badleksaker utan plast. På den här sidan har vi samlat inspiration kring olika badleksaker som inte innehåller plast.

Badleksaker i Trä

Rent trä brukar inte passa särskilt bra för badleksaker eftersom träet brukar skadas och mörkna efter regelbunden kontakt med vatten. Det finns dock företag som tagit fram badleksaker i en typ av pressat trä som tål vatten.

PlanToys Badleksaker i Trä

PlanToys är en stor internationell tillverkare av träleksaker, som tillverkar sina leksaker i ”PlanWood”. Genom att pressa sågspån och andra trärester under högt tryck och blanda det med ett växtbaserat bindemedel så har man åstadkommit badleksaker i trä med en glatt yta som tål att ligga i vatten i flera timmar. PlanToys Badleksaker i trä har i stort sett helt och hållet samma egenskaper som badleksaker i plast, med skillnaden att de är något tyngre. Nedanför hittar du PlanToys olika badleksaker i trä.

PlanToys Racerbåt i Trä

PlanToys Skålar med Hål i Trä

PlanToys Havsdjur i Trä

PlanToys Ubåt i Trä

Badleksaker i naturgummi

Naturgummi är ett relativt bra material när det kommer till att använda i badet. Det har flera egenskaper som påminner om plast vilket gör det till ett naturligt och bra alternativ. Dessutom är många av leksakerna i naturgummi gjutna vilket gör ytan jämn. På detta sätt har bakterier svårt att fastna och börja växa till mögel. Naturgummi är dock ett material som påverkas av både fukt och sol, något som gör att man behöver torka badleksaker i naturgummi ordentligt mellan varven. Nedanför hittar du tips på bra badleksaker i naturgummi.

Hevea Kawan Badanka i Naturgummi

Green Rubber Toys Haj i Naturgummi

Badleksaker i rostfritt stål

Ett annat bra alternativ är att använda leksaker i rostfritt stål i badet. Vi har inte hittat några badleksaker tillverkade i just rostfritt stål. Det går dock bra att använda vilka leksaker i rostfritt stål som helst. Till exempel ett set med köksleksaker. Nackdelen mest rostfritt stål är att det kan ge mycket slammer när det går i golvet. Däremot är det garanterat plastfritt och dessutom mycket lätt att rengöra efter användning.

Plastfria badleksaker som redan finns i hemmet

Många badleksaker utan plast går även att hitta i hemmet. Decilitermått, muggar, vispar, slevar, små kastruller eller vattenkannor blir alla till utmärkta badleksaker som barnet ofta tycker är minst lika roliga som de köpta leksakerna. Genom att använda sig av köksredskap godkända för livsmedel bör de vara ganska säkra (ur giftsynpunkt) även för badet.

Även mögel är en faktor att ta hänsyn till

När man tagit ett första steg till att plasta av sina barns badmiljö kan det även vara bra att välja badleksaker som inte möglar. Det bästa sättet är att välja badleksaker med en jämn yta, utan skrovligheter och håligheter där bakterier kan fastna och börja växa till sig. Vidare är det generellt sett bra om man tar upp och torkar badleksakerna ordentligt mellan tillfällena som de används, detta också för att undvika tillväxt av mögel.