Kakaosmör


Kakaosmör är en naturlig råvara som utvinns ur kakaobönor. Kakaosmör är framför allt en känd ingrediens i choklad, men det används också en hel del inom bakning och hudvård. På den här sidan guidar vi dig kakaosmör och dess användningsområden. Genom en noggrann analys av kundomdömen, information från tillverkare och våra egna erfarenheter kring kakaosmör så har vi även sammanställt en topplista över de bästa kakaosmören som finns att köpa.

De bästa Kakaosmören

Rawpowder Kakaosmör

Ekologiskt kakaosmör från Rawpowder, tillverkat med kakaobönor av sorten Criollo.

Kundbetyg 5 av 5

Upgrit Kakaosmör EKO

Upgrits ekologiska kakaosmör säljs i glasburk. Kakaosmöret har sitt ursprung i Dominikanska Republiken.

Kundbetyg 4,33 av 5

Mother Earth Kakaosmör

Mother Earths kakaosmör ä ren ekologisk produkt med kakaosmör i pelletsform.

Guide till kakaosmör

Här guidar vi dig till allt som kan vara bra att veta om kakaosmör.

Hur framställs kakaosmör?

När man tillverkar choklad så plockas, torkas och rostas kakaobönorna. Därefter mals de ner till någon man brukar kalla för kakaomassa. Genom att pressa kakaomassan separerar man sedan massan från sitt fett. Kvar blir då kakaopulver och kakaosmör.

Framställning av kakaosmör genom Broma-processen

Förutom att kallpressar fram så kan kakaosmör även framställas genom den så kallade Broma-processen. Vad processen innebär är att rostade kakaobönor hängs upp i en varmt utrymme, där fettet/kakaosmöret får rinna av kakaobönorna för att på så vis samlas upp.

Kakaosmörets ursprungsländer

De länder som producerar mest kakaobönor i världen är Elfenbenskusten och Ghana. När det dock kommer till produktionen av kakaosmör så hör den mycket ihop med var kakaobönorna bearbetas och choklad tillverkas. Därför är de största exportörerna i världen av färdigt kakaosmör Nederländerna, Indonesien, Malaysia och Tyskland.

Bland de ekologiska kakaosmör som säljs i Sverige har vi dock noterat Dominikanska Republiken som ett vanligt urprungsland.

Form och förpackning

En av de vanligaste formerna som kakaosmör säljs i i Sverige är i form av små chips/skivor/pellets som är förpackade i en papperspåse. Fördelen med denna form är att kakaosmöret är lätt att dosera, och exempelvis använda endast en liten mängd av det.

På glasburk

Några kakaosmör säljs på glasburk. Här har man en tät och bra förpackning som inte kladdar. Dock kan det vara lite kladdigare och krångligare när det kommer till själva doseringen.

I block

Vissa kakaosmör säljs i stora block. Blocken är snygga att se på och lätta att frakta men inte optimala när det kommer till att skära loss bitar och dosera kakaosmöret.

Näringsinnehåll

Kakaosmör består av 100% fett, där 60,4 gram per 100 gram är mättat fett. Bland vitaminerna innehåller kakaosmör betydande mängder E-vitamin och K-vitamin.

Är kakaosmör veganskt?

Ja, även om namnet innehåller smör så har det inget med vanligt smör att göra. Det enda innehållet i kakaosmör är fett från kakaoböna.

Ekologiskt vs konventionellt odlat/framställt kakaosmör

Användningen av bekämpningsmedel vid odling av kakaobönor är utbredd och växer stadigt år för år. I Elfenbenskusten har användandet av bekämpningsmedel vid kakaoodling exempelvis tolvfaldigats under de senaste 20 åren. Även i Ghana har användningen av bekämpningsmedel ökat markant.

Under 2017 genomförde undersökte forskare spår av bekämpningsmedel i kakao från kända kakaoodlingar i Ghana. Det fanns spår av bekämpningsmedel i samtliga av de analyserade kakao-proverna.

Användningen av bekämpningsmedel vid kakaoodling är alltså ganska utbredd och väldokumenterad. Många av arbetarna som jobbar på odlingarna har inte rätt utrustning för att skydda sig mot bekämpningsmedlet på rätt sätt, många är också barn. Det finns därför stora vinster för både din egen hälsa, de som arbetar med framställningen och miljön där kakaon odlas att välja ekologiskt kakaosmör.

Vanliga användningsområden för kakaosmör

Kakaosmör är välanvänt både inom choklad, bakning och hudvård. Här går vi igenom några vanliga användningsområden.

Det här kännetecknar kakaosmör

Ett av kakaosmörets främst kännetecken är att det har en fast form i rumstemperatur. Det smälter dock vid 35-36 grader vilket alltså gör att det smälter när det kommer i kontakt med ens hud. Det är även det här som ger choklad den klassiska och önskade egenskapen att kunna vara hård i rumstemperatur med samtidigt kunna smälta i munnen.

Choklad

Många typer av choklad innehåller kakaosmör. Framför allt är det mörk och vit choklad som brukar innehålla en betydande andel kakaosmör. När det kommer till mjölkchoklad innehåller även det ofta en liten andel kakaosmör, men betydligt mer mjölk.

Bakning

Kakaosmör har en mild, lite söt och chokladaktig smak som passar ganska bra i många bakverk, i synnerhet bakverk på temat choklad. I många recept så fungerar det även som substitut till vanligt smör. Genom att kakaosmör är fast i rumstemperatur så kan det även hjälpa till att addera denna egenskap till vissa bakverk. Det kan därför passa bra exempelvis till tryfflar. En annan egenskap hos kakaosmör värd att nämna är att det har en väldigt hög rykpunkt jämfört med andra fetter. Rykpunkten för kakaosmör ligger på runt 230 grader medan rykpunkten för vanligt smör ligger på runt 150 grader. Det gör att kakaosmör alltså passar extra bra för recept som ska upphettas till höga temperaturer.

I varma drycker

Kakaosmör är något som många använder i och tillsätter till varma drycker. Det kan göra att såväl kaffe som varm choklad blir krämigare med den milda och sötaktiga chokladsmaken som kakaosmör har.

Som hudkräm

Kakaosmör smälter när det kommer i kontakt med huden, vilket också är en av anledningarna till att det är en uppskattad hudkräm. Kakaosmör ger fukt till torr hy och kan användas på både kroppen, i ansiktet och på läpparna.

En stor fördel här är att kakaosmör är att kakaosmör även går att äta, det skadar alltså inte att få i sig lite av det när man exempelvis lägger det på läpparna.

Det finns även ett stort antal kommersiellt tillverkade hudvårdsprodukter som innehåller kakaosmör. Dels för att det är en naturlig och fet ingrediens men också för att många uppskattar doften som det ger.

Huskur mot bristningar under graviditet

Vissa använder kakaosmör till att smörja in magen med under graviditeten. Det råder dock delade meningar kring om det fungerar eller ej. I en intervju med överläkaren på Karolinska år 2009 så sa han att det inte går att förebygga bristningar.

Naturlig rakkräm

Kakaosmör bildar en fet barriär på huden i ansiktet vilket gör att det också går att använda som en naturlig rakkräm.