Ekologiska Mandlar


-Guide till de bästa ekologiska mandlarna

Mandel är ett mycket populärt livsmedel som används i såväl bakverk som i maträtter och mandelmjölk. Även om mandlar säljs i de flesta livsmedelsaffärer så kryllar det inte av ekologiska alternativ. Vi har gjort en noggrann analys och research av de ekologiska mandlarna som säljs i Sverige. Genom att vi gått igenom kundomdömen, våra egna erfarenheter, sammanställt produkternas egenskaper och priser har vi kunnat sammanställa en lista över de bästa ekologiska mandlarna. Läs vidare för att ta reda på vilka ekologiska mandlar som är bäst.

Kung Markatta Mandlar KRAV – Bästa Ekologiska Mandlar!

Kung Markatta är en av få varumärken som erbjuder ekologiska mandlar som även är KRAV-märkta. Kung Markattas mandlar odlas i Italien och säljs i förpackningar om 200 gram. Mandlarna är både fina till utseendet och har en riktigt god smak.

Powerfruits Ekologiska Mandlar – Toppval!

Powerfruits är en av få aktörer som säljer mandlar i storpack. Med deras 2 kg-förpackning får man fina ekologiska mandlar till ett av de lägsta kilopriserna. Deras mandlar kommer från Italien och Spanien och är givetvis fria från tillsatser. Värt att nämna om Powerfruits Ekologiska Mandlar är att de fått mycket bra kundbetyg, bland annat hos Bodystore.

Biofood Mandlar Eko

Biofoods ekologiska mandlar odlas i Spanien och är en helt naturell produkt. Av egen erfarenhet vet vi att deras mandlar är både fina och goda. Bland det stora antalet positiva kundomdömen är det just många som också beskriver smaken som väldigt god.

Vad är egentligen mandlar?

I vardagligt tal kallar de flesta mandel för en nöt, vilket det även klassificeras som enligt EU:s märkningsregler. Egentligen är mandel dock inte någon nöt utan kärnan inuti en stenfrukt. Utanpå själva mandelkärnan finns en grön frukt som är ätbar. Färska mandlar (frukten) används till exempel i sallad eller genom att de picklas.

KRAV-märkta mandlar

Det finns ett antal olika ekologiska mandlar att välja bland. Men när det kommer till KRAV-märkta mandlar finns det endast ett fåtal alternativ. KRAV-märkning innebär att mandlarna är ekologiska men har genomgått lite extra hårda krav när det kommer till biologisk mångfald, villkor för anställda och klimatpåverkan. Nedanför listar vi de KRAV-märkta mandlarna som vi hittat:

  • Kung Markatta Mandlar Krav
  • Coop Änglamark Mandlar Eko
  • Urtekram Ekologiska Mandlar KRAV

Ursprungsländer för mandlar

Bland de ekologiska mandlar som vi tittat närmare på i denna sammanställning kan vi konstatera att Spanien är det vanligaste ursprungslandet, följt av Italien. När det kommer till de största producenterna av mandlar i världen ser det dock lite annorlunda ut. De största producenterna av mandlar i världen är USA, Spanien, Iran, Marocko och Syrien.

Ekologiska vs konventionellt odlade mandlar

Att mandlar är ekologiska innebär att de är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Hur mycket eller lite bekämpningsmedel som används varierar mellan olika växter. Just mandelodling är en typ av odling som är ökänd för mängden bekämpningsmedel som använts. Som exempel kan nämnas att det används mer bekämpningsmedel för mandlar än någon annan gröda i hela Kalifornien. Det bekämpningsmedlet som framför allt används är glyfosat/Roundup som bland annat är giftig för bin men som också förorenar grundvattnet där det används.1

Att välja ekologiska mandlar framför konventionellt odlade mandlar bör alltså vara ett bättre val för både hälsan för dig själv och de som arbetar med produktionen, samt för miljön där de odlas.

Näringsvärde och hälsa

Mandel är ett näringsrikt livsmedel som innehåller följande per 100 gram:

Protein: 20 gram

Fibrer: 7,2 gram

Fett: 52 gram

Mandel är även rikt på flera mineraler, bland andra fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium och zink. Bland vitaminerna innehåller det en stor mängd E-vitamin. Vidare är mandlar ett mycket näringstätt livsmedel, som innehåller 609 kalorier per 100 gram.

Vilka ekologiska mandlar är billigast?

Som med de flesta produkter brukar det bli betydligt billigare om man köper mandlar i storpack. Av alla de produkter vi gått igenom kan vi konstatera att de billigaste alternativen just nu är Powerfruits Ekologiska Mandlar i 2 kg-förpackning, samt ICA I Love Eco Mandlar i 100 grams-förpackning. De båda kostar runt 230-235 kronor per kg.

  1. https://bastyr.edu/about/news/ugly-truth-about-almonds ↩︎