Svarttvål


-Guide till den bästa svarttvålen

Har du akne eller andra hudproblem kan det vara värt att testa afrikansk svarttvål. Det är en tvål gjord på bland annat sheasmör och aska från kakaoskal och välkänd för att rengöra på djupet, återfukta och lugna irriterad hud. Den äkta afrikanska svarta tvålen har använts i generationer och ska inte förväxlas med den Marockanska hamamtvålen som också är svart. Trots att de flesta svarttvålarna framställs på traditionellt och naturligt sätt är det svårt att hitta ekologiskt certifierade tvålar, däremot finns det tvålar där många av ingredienserna är ekologiska. Vi har undersökt utbudet och hittat tre favoriter.

Loelle African Black Soap – flytande tvål

Bäst!

Flytande och milt exfolierande svarttvål för hela kroppen som är mycket uppskattad av många användare. Handtillverkad av ett kvinnokollektiv i Ghana. Förutom ekologiskt sheasmör och kakaoaska är tvålen berikad med aloevera, neemolja och gurkmeja som svarttvålen av tradition också ska innehålla. Tvålen passar alla hudtyper och funkar även toppen som sminkborttagning och raktvål. Ekologisk och fri från palmolja. Testas inte på djur.

Shea Moisture African Black Soap – fast tvål

Kundfavorit

En av de mest omtyckta ekologiska fasta svarttvålarna som finns på marknaden. På Amazon har Shea Moisture till exempel fått över 9000 omdömen varav de flesta är mycket positiva. Det som framför allt uppskattas är att tvålen inte är uttorkande utan även passar torr och känslig hud, till skillnad från många andra svarttvålar. Tvålen är handgjord på ekologiskt och hållbart producerat sheasmör och havre. Fri från parabener, ftalater, mineraloljor och sulfater. Testas inte på djur.

Akamuti Authentic African Black Soap – fast tvål

Bäst mot akne

Den här tvålen är inte ekologiskt cerifierad men gjord av 50 % ekologiskt odlat sheasmör och palmolja från vildsamling, innehåller inga kemikalier, konserveringsmedel eller tillsatta doftämnen. Akamuti är dessutom rättvisemärkt och tvålen är handgjord på traditionellt sätt av ett kvinnokooperativ i Ghana, vilket är värt att uppmärksamma. En mycket krämig och dryg tvål, ett tips är att skära av och använda en liten bit så räcker den ännu längre. Passar inte torr hy men kunder med akneproblem tycker att den är superbra.

Vad är svarttvål?

Tvålen har sitt ursprung i Västafrika och är gjord på lokalt skördade växter och torkade skal som ger tvålen dess karakteristiska svartbruna färg. Svarttvål som är gjord på traditionellt sätt är helt naturlig och innehåller inga färgämnen eller tillsatta dofter. Den tillverkas av lut som framställts av rostat skal från kakaobönor och innehåller en bas av sheasmör, kokosolja eller annan växtolja och i vissa fall kakaosmör. Ofta innehåller den även gurkmeja, neemolja och aloe vera men ingredienserna kan variera eftersom det finns många olika traditionella recept.

Vad är svarttvål bra för?

Tvålen är känd för att rengöra på djupet och att ha en naturligt exfolierande effekt vilket i sin tur kan lindar och bekämpa allt från akne till eksem, svarta fläckar och åldersförändringar. Många som har problem med aknehy tycker att den svarta tvålen blivit deras räddning och att den är suverän just mot oren hud. Den lämnar efter sig en känsla av renhet men vissa upplever dock att huden känns torr och stram, vilket beror på askan som ingrediens. Då kan man prova att använda tvålen bara varannan eller var tredje dag. Svarttvål kan användas över hela kroppen och många har den också som ett naturligt alternativ till schampo och sminkborttagning. Den afrikanska svarttvålen anses även vara rik på antioxidanter och mineraler.

Varför välja rättvisemärkt svarttvål med ekologiska ingredienser? En av de viktigaste ingredienserna i svarttvålen är sheasmör som är ett vegetabiliskt fett som utvinns ur det afrikanska sheanötsträdet som finns i västra och centrala Afrika. Traditionellt är det kvinnorna som samlar in frukterna och gör det tidskrävande arbetet med att utvinna fettet och för dem är det en mycket viktig inkomstkälla. Ekologiskt sheasmör är vildskördat och tillverkat av kvinnor på samma sätt som man gjort i tusentals år för att bibehålla smörets fuktgivande och läkande egenskaper. Till skillnad från raffinerat sheasmör som ofta utvinns med hjälp av lösningsmedel och fortfarande kan innehålla giftiga ämnen.