Disksvampar utan Plast


Den absoluta majoriteten av alla disksvampar, kökssvampar och skrubbsvampar är tillverkade i ren plast. De innehåller mängder av små mikroplaster som gnuggas in i hemmet och i kökstillbehören, och som även i stora mängder rinner ut i avloppet. Vill man undvika plast i disksvampar så är alternativen hos vanliga livsmedelsaffärer inte särskilt många. Här har vi dock sammanställt en lista med flera bra disksvampar i olika naturmaterial. Läs vidare nedan.

Kökssvampar tillverkade i Loofah

Loofah eller luffa är en gurkväxt vars fibrer är effektiva att skrubba med. Det har även egenskapen att inte repa ytorna som skrubbas, eftersom fibrerna mjuknar när de kommer i kontakt med vatten.

Iris Hantverk Komposterbar Kökssvamp Loofah

Den här kökssvampen från Iris Hantverk är tillverkad i Loofah. Tack vare att denna kökssvamp är tillverkad i rent naturmaterial så går det att kompostera den när den är färdiganvänd. Svampen håller i mellan 4-6 månader beroende på hur mycket man använder den. För att fräscha upp kökssvampen mellan varven kan man koka den.

Disksvampar i hampa

Disk- och kökssvampar i hampa ger en bra skrubbyta samtidigt som det är ett material som är slitstarkt och håller länge, utan att repa ytan på det som skrubbas.

Maistic Disksvamp Hampa och Cellulosa

Den här disksvampen tycks vara den som fått allra bäst betyg av kunder som köpt den. Det beskrivs hur den är trevlig att hantera och att den är lätt att diska med. Ytterligare en stor fördel med just denna disksvamp är att den går att tvätta i maskin vid behov, i 60 grader. Innehållet i den här disksvampen består av hampa på utsidan och en liten svamp tillverkad i cellulosa på insidan.

Kökssvampar i kokosfiber

Ett annat naturmaterial som är effektivt när det kommer till att skrubba är kokosfiber. Det är även anledningen till att det används i kökssvampar. Dock beskriver kunder hur flera av kökssvamparna tillverkade i kokosfiber går sönder snabbt, ibland bara efter ett par gångers användning.

Frida Skrubbsvamp i kokosfiber

Fridas köks- och skrubbsvamp i kokosnötsfiber är en plastfri produkt med ett lågt pris, som går att använda för att diska och städa i köket och övriga delar av hemmet. Den här skrubbsvampen innehåller även naturgummi, som håller ihop kokosfibrerna. Kunder som använd den här kökssvampen beskriver dock hur den inte håller särskilt länge.

Vissa disksvampar märkta med ”cellulosa” innehåller polyester/plast

Att köpa en disksvamp tillverkad av cellulosa innebär ingen garanti för att den är fri från plast/polyester. När vi gått igenom olika disksvampar på marknaden har vi just noterat att vissa som säljs som disksvampar i naturmaterial i vissa fall innehåller små mängder polyester.

Alternativ till disksvampar

Med tanke på det begränsade antalet plastfria produkter på marknaden så tycks plast vara svårt att ersätta i just disksvampar. Kan man istället tänka sig att diska med diskborste så finns det många fler alternativ. Vissa använder sig även av diskskrapor i trä, som kan vara ett komplement till diskborsten för att skrapa bort matrester som sitter fast hårt.