Ghee


Guide, Användningsområden och tips på Bästa Produkterna!

Ghee är en mejeriprodukt som är vanlig i Indien och andra delar av Sydostasien. Ghee har likheter med vad man i Sverige brukar kalla för klarifierat smör eller skirat smör, det vill säga rent smörfett som man separerat vatten och protein ifrån, med en viss skillnad i tillverkningen. På den här sidan guidar vi dig till ghee generellt sett. Vi tipsar om vanliga användningsområden och de bästa produkterna. De bästa produkterna har vi utsett genom en noggrann analys av kundomdömen, information från tillverkare och våra egna erfarenheter. Läs vidare för att ta reda på vilken ghee som är bäst.

De bästa produkterna!

Sthl Ghee Eko

Sthl Ghee Eko är ett ekologiskt ghee som är tillverkat med grädde från gräsbetande kor. Sthl Ghee Eko har fått toppbetyg från kunder.

Kundbetyg 5 av 5

Kung Markatta Ghee

Kung Markattas Ghee är ekologiskt med en extra rik och nötig smak. Förpackningen håller i cirka två månader från det att den öppnats.

Kundbetyg 4,7 av 5

Upgrit Ghee Eko

Upgrit Ghee Eko är ett ekologiskt ghee som är tillverkat av smör/mjölk från gräsbetande kor. Smaken beskriver tillverkaren själv som karamelliserad.

Kundbetyg 4,7 av 5

Guide till ghee

Här guidar vi dig till generell information om ghee.

Gheens historia

Ghee har en historia som sträcker sig mycket långt bakåt i tiden. Redan i gammal sanskrit-litteratur från 1500 år före vår tideräkning omnämns ghee. På grund av de varma temperaturerna i stora delar av Indien gick inte vanligt färskt smör att lagra särskilt väl. Genom att klarifiera smöret och göra det till rent smörfett så kunde man göra smör till en råvara som gick att lagra längre i varmare temperaturer. Även utan dagens bekvämligheter.

Även om det sedan urminnes tider använts i Indien så fick det sannolikt sitt internationella uppsving under senare år, i och med spridningen av den indiska matkulturen.

Hur framställs ghee?

Tillverkningen av ghee bygger på samma princip som när man skirar smör, det vill säga att man genom att värma upp smöret separerar smörfettet från proteiner och vätska. Att framställa ghee på traditionellt vis är dock en långt mycket mer tidskrävande och komplicerad process än att göra skirat smör. Vid tillverkningen av ghee hettar man upp smöret till en temperatur som vanligtvis ligger precis under 100 grader. Smöret får sedan puttra mycket länge, ibland så länge som 16-18 timmar, tills dess att all vätska avdunstat och mycket av mjölkproteinerna förbränts. Kvar i botten finns då en bottensats som bland annat består av laktos och mjölkproteiner. Bottensatsen silas bort och kvar blir rent smörfett, ghee.

Så hur skiljer sig ghee mot skirat smör i smak?

De flesta som ska beskriva hur ghee smakar jämfört med vanligt smör eller skirat smör beskriver det som att ghee har en mer nötig underton. Det är både lite mer brunare i sitt utseende och har mer smak av brynt. Vidare har ghee en betydligt mer neutral smak än vanligt och skirat smör.

Fördelar med Ghee framför vanligt smör

Det finns ett antal fördelar med ghee framför vanligt smör. Här går vi igenom några av de främsta.

Tål höga temperaturer: Ghee tål betydligt högre temperaturer än vanligt smör och passar därmed bättre för flera olika typer av matlagning. Vanligt smör har en rykpunkt, det vill säga den temperatur där det börjar ryka och farliga ämnen kan bildas, på 177 grader. För ghee ligger rykpunkten istället på 250 grader. Därför går det bra att till exempel fritera mat i ghee.

Lång hållbarhet och förvaring i rumstemperatur: Ghee som förvaras på rätt sätt har en mycket lång hållbarhet, i vissa fall så lång som upp till ett år. Ghee går att förvara i rumstemperatur, i synnerhet när burken är oöppnad. Vill man förlänga hållbarheten på sin öppnade burk ghee kan man göra det genom att förvara den i kylskåp istället. De tillverkare som säljer ghee i Sverige informerar själva om att öppnad burk håller i 2-3 månader.

Kan vara bra för tarmhälsan: Ghee innehåller smörsyra som på senare tid har uppmärksammats för sina eventuella positiva egenskaper på tarmhälsan. Det finns flera sjukdomar som kan kopplas samman med låga halter av smörsyra i tjocktarmen.

Näringsvärde i Ghee

Eftersom ghee är smör som separerats från protein och socker så består det till 100% av fett, där det kan innehålla små rester av protein och socker/laktos. Av de 100% fett som ghee innehåller så består 73 gram per 100 gram av mättat fett, varav enkelomättat fett 23 gram per 100 gram. Ghee är även rikt på vitamin A, där 100 gram ghee beroende av märke kan innehålla så mycket som 4 gånger dagsbehovet av vitaminen.

Det råder lite oklarheter kring huruvida ghee innehåller D-vitamin eller inte. Vissa källor uppger att ghee innehåller en hel del D-vitamin, medan andra menar att det inte innehåller någon D-vitamin alls.

Är ghee laktosfritt?

Ghee betraktas av många som laktosfritt eftersom man tar bort laktosen och mjölkproteinet vid tillverkningen. Ghee kan dock innehålla spår av laktos vilket kan vara bra att känna till om man är extra känslig.

Ekologisk vs icke-ekologisk ghee

I en indisk studie kom man fram till att ghee är något mindre förorenat av bekämpningsmedel än vanligt smör.

Generellt gäller dock att det kan finnas rester av bekämpningsmedel i mjölkprodukter.

Vill man minska sin exponering mot kemiska bekämpningsmedel kan det därför vara en god idé att välja ekologiskt ghee framför konventionellt producerat. Det är ett bättre val för din egen kropp, arbetarna, korna, och omgivningen där deras foder växer.

Är det någon skillnad i smak och kvalitet?

Vissa menar att ekologiskt ghee har en bättre smak eftersom korna i större utsträckning ätit gräs framför foder. Men även för att korna som producerat mjölken levt ett mindre stressfyllt liv.

Vanliga typer av ghee

Även om ghee kan framstå som en enkel produkt så finns det några variationer.

Vegansk ghee

Vegansk ghee är en produkt som fungerar som ett substitut till vanlig ghee som ju är  tillverkad på komjölk. Bland annat varumärket Fushi säljer ett veganskt ghee som består av en blandning mellan kokosnötsolja, olivolja, solrosolja, aromer och betakaroten.

De växtbaserade varianterna av ghee kallas på engelska ofta för ”vegetable ghee”.

Get-ghee

Ghee tillverkad på smör från getmjölk finns att köpa i Sverige, dock i ganska liten utsträckning. Get-ghee kan vara ett alternativt för den som är laktosintolerant. Smaken beskrivs av vissa som lite mer syrlig vilket gör att det inte alltid fungerar som en direkt ersättare till ghee gjord med komjölk.

Buffel-ghee

Ghee som tillverkas med smör från buffelmjölk finns på vissa håll i Indien, dock är det ganska svårt att få tag på i Sverige. Buffel-ghee är till skillnad från ghee från kor vit till sin färg. Buffelmjölk har även en något annorlunda sammansättning av näringsämnen än komjölk. Smaken på buffel-ghee brukar beskrivas som lite starkare och mer intensiv, där ghee från kor beskrivs som lite mer neutral i sin smak.

Användningsområden för ghee

Ghee används förmodligen mest i indisk matlagning, där det också är en viktig ingrediens i många indiska recept. Men förutom som ingrediens i indiska recept så fungerar det även utmärkt att både steka och fritera i (som vi nämnde lite längre upp angående rykpunkten.

Som krydda eller smaksättning

Gillar man smaken av ghee så går det även alldeles utmärkt att toppa maten med det. Det passar exempelvis bra att toppa ugnsrostade eller kokta grönsaker med.

Istället för smör i bakning

Ghee kan användas i bakning istället för smör, då kan bakverken ofta bli krispigare vilket kan passa bra för exempelvis kakor. Om man ska byta ut smör mot ghee rekommenderas det att man använder runt 25% mindre mängd än vad som står i receptet.

I huden och håret

Ghee används även inom hårvård och hudvård där det kan ge fukt åt både torr hud och torrt hår. Dessutom är det rikt på både vitamin A och vitamin E vilka anses ha fördelar för huden.

I kaffe

Kanske har du hört talas om att vissa använder smör i kaffe. Men även ghee går alldeles utmärkt att använda i kaffet. Det ger en lite söt och nötig smak till kaffet, samtidigt som det anses ge en uppiggande effekt över lite längre tid än om man dricker kaffet svart.