Test av Grumme Handdiskmedel Natur


Flera av Grummes produkter har ett rykte om sig att vara miljövänliga. Diskmedlet har förvisso miljömärkning, men hur miljövänligt är det egentligen? Vi försöker reda ut detta och har även testat Grummes handdiskmedel för att se hur bra det fungerar. Läs vidare för att se vad vi kommit fram till.

Så tyckte vi om att använda Grumme Handdiskmedel Natur

Om vi börjar med doften för detta diskmedel så är det just lite en doft av natur. Man skulle närmast kunna beskriva det som att diskmedlet doftar gran, vilket ju såklart är trevligt! När det kommer till själva användningen av diskmedlet så funkar det bra. Det löddrar ordentligt och disken blir förhållandevis ren, särskilt i varmt vatten. Jämför vi det dock mot ett konventionellt diskmedel utan miljömärkning så är Grumme Diskmedel Natur inte lika drygt och gör inte heller disken fullt så ren.

När man diskar någon flottig stekpanna behöver man ibland diska om den eftersom någon fettfläck kan vara kvar. Att Grumme Diskmedel Natur inte är lika drygt som konventionella diskmedel utan miljömärkning innebär också att man bör förvänta sig att det går åt lite mer diskmedel och att man behöver köpa nytt lite oftare.

Eftersom priset dock är relativt lågt och i linje med de flesta andra handdiskmedlen på marknaden så ser vi dock inte detta som ett problem.

Innehållsförteckningen

Även om innehållsförteckningen är relativt obegriplig för ett otränat öga så får vi i alla fall ge Grumme Diskmedel Natur att förteckningen inte är onödigt lång. Den innehåller följande:

  • 5-15% Anjoniska tensider
  • <5 % Nonjoniska tensider
  • Amfotära tensider
  • Potassium Sorbate
  • Parfum

Bryter vi ner och försöker förstå detta är de olika tensiderna vanliga ingredienser i rengöringsmedel som minskar vattnets ytspänning och hjälper till att lösa upp smuts och fett. Vissa tensider är giftiga för vattenlevande organismer, medan andra är lätt biologiskt nedbrytbara. Enligt vad vi kunnat läsa oss till hör anjoniska, nonjoniska och amfotära tensider till de mildare varianterna.

Potassium Sorbate heter kaliumsorbat på svenska. Det är ett konserveringsmedel som är godkänt för livsmedel.

I mars 2021 testades Grumme även av Råd & Rön. I detta test angavs det att Grumme Handdiskmedel Natur inte innehöll några oönskade ämnen (allergena, miljöpåverkande, möjligt hormonstörande) förutom parfym.

Märkningar

Grumme Handdiskmedel Natur har flera märkningar som man frontar med på produktens etikett. Dessa är följande:

  • Svanens Miljömärkning
  • Flaska i återvunnen plast
  • Vegansk certifiering från Vegan Society
  • Man anger även att handdiskmedlet är ”dermatologiskt testat”. Vi hittar dock inte någon ytterligare info om vad detta innebär.

Så sammanfattningsvis, hur bra är Grumme Handdiskmedel Natur?

Efter att ha testat diskmedlet under en period så tycker vi att det är en helt ok produkt till ett ganska bra pris. När vi jämför den mot andra svanenmärkta diskmedel så anser vi att parfymen är lite överflödig, den hade inte behövts. Även om diskmedlet inte är så drygt och inte tar bort fett och smuts hur lätt som helst så är den effektiv för att samtidigt vara svanenmärkt. Sammanfattningsvis ger vi Grumme Diskmedel Natur ett betyg på 3,7 av 5.