Tillsatser och E-Ämnen i Chilisåser


-Guide till chilisåser och hot sauces tillverkade med rena råvaror!

Chilisås, som många även kallar för hot sauce är ett tillbehör som passar bra till många typer av maträtter. Ett stort antal av chilisåserna som säljs i Sverige innehåller dock mängder av tillsatser och E-ämnen vilket vi inte anser är nödvändigt. För att du ska slippa tillsatser och e-ämnen i chilisåserna/hot sauces har vi skapat den här undersidan där vi guidar dig till produkterna med rena råvaror och de produkter som du bör undvika.

Chilisåser med rena råvaror

Här går vi igenom några kända chilisåser som innehåller rena råvaror.

Skånsk Chili Chilisås Original Habanero

Ekologisk

Skånsk Chili är en av få aktörer i Sverige som tillverkar ekologisk chilisås, vilket är anledning att köpa den bara det.

När det kommer till ingredienslistan för deras original-produkt så innehåller den chilifrukten Caribbean red, äppeljuice, lök, paprika, tomatpuré, morot, citronjuice, vinäger, vitlök och salt.

Tabasco

Tvärt emot vad man kanske skulle kunna tro så är en av världens mest kända hot sauces Tabasco en produkt utan tillsatser med bara rena råvaror. Tabascos originalsås innehåller inget annat än ättika, röd chilipeppar och salt.

Frank’s Red Hot Sauce

Frank’s Red Hot Sauce är en amerikansk hot sauce som säljs i många butiker i Sverige. Denna hot sauce innehåller inget annat än fermenterad röd cayennepeppar, ättika, vatten, salt och vitlökspulver.

Three Mountains Srirachasås

Three Mountains Srirachasås är en srirachasås tillverkad i Thailand. Chilisåsen är tillverkad utan tillsatser och innehåller endast chili, socker, vinäger, salt och vitlök.

Hot Sauces/Chilisåser med tillsatser och E-ämnen (värda att undvika enligt oss)

Här listar vi några kända chilisåser som har olika tillsatser och e-ämnen på ingredienslistan.

Santa Maria Hot Pepper Sauce – Innehåller förtjockningsmedel E415

Risberg Piri-Pirisås – Innehåller förtjockningsmedel E415 och natriumbensoat E211

Bulliard’s Sriracha Chili Sauce – Innehåller förtjockningsmedel E415, konserveringsmedel E211 och E202.

D’Elidas Chilisås – Innehåller förtjockningsmedel E415, konserveringsmedel E211 och färgämne E129.

El Taco Truck Hot Sauce – Innehåller konserveringsmedel, natriumbensoat E211

El Yucateco Röd Habanerosås – färgämne E129, konserveringsmedel E211, surhetsreglerande medel E260 och antioxidationsmedel E415.

Kommentar till E129: Chilisåser har en varningstext på sin flaska om E129: ”kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”. E129 även kallad Allurarött var förbjudet i Sverige innan vi gick med i EU. Det är förbjudet att använda i djurfoder.

Göra egen chilisås/hot sauce

Ett enkelt sätt att slippa tillsatser i chilisås är att helt enkelt göra en egen chilisås. Det är inte särskilt svårt utan går ut på att man blandar chili med vinäger, vatten, olja, socker och salt i lite olika variationer. På detta sätt kan man kontrollera hela processen och försäkra sig om att man endast använder ekologiska och bra råvaror. ICA beskriver hur man gör i dett bra grundrecept.

Chilisåser med mycket tillsatser innehåller ofta lång andel riktig chili

När vi analyserat innehållsförteckningarna hos ett stort antal chilisåser har vi även upptäckt följande mönster. Många av chilisåserna med mycket tillsatser innehåller en låg andel riktig chili. Exempelvis innehåller Skånsk Chilis Original-produkt 25% chili. En annan produkt med mycket tillsatser innehåller exempelvis endast 6% chili. Det här är ytterligare en aspekt som gör många av de tillsatsrika chilisåserna till produkter av sämre kvalitet.