Ekologisk Rödbetsjuice


-Guide till den bästa ekologiska rödbetsjuicen!

Senaste åren har det blivit väldigt populärt att dricka rödbetsjuice. Detta sedan studier visat att rödbetsjuice kan sänka blodtrycket liksom att rödbetsjuice kan förbättra prestationen när man idrottar. Intresset för drycken har gjort att utbudet av ekologisk rödbetsjuice idag är ganska stort. Men vilken är egentligen bäst och godast? Vi ha jämfört olika märken och dess innehåll, fördjupat oss i kundomdömen och även testat själva. Här är våra favoriter:

Biotta Rödbetsjuice, ekologisk, 500 ml

-GODAST

-TOPPBETYG

Biotta rödbetsjuice innehåller 100% rödbetsjuce, utan tillsatser av annan juice för att dölja rödbetans lite jordiga smak. Ändå tycker många kunder att detta är den rödbetsjuice som har absolut godast smak, mild och fin. Tillverkas i Schweiz av färska rödbetor som levereras av ekologiska bönder. Certifierad enligt bland annat Bio-Suisse och EU-lövet.

RÅ Rödbeta, ekologisk rödbetsjuice, Bag in box, 3 l

-PRISVÄRD

RÅ är en eko-certifierad rödbetsjuice som innehåller 98 % kallpressad råsaft samt 2 % ekologisk äppelcidervinäger som är tillsatt för att ge en friskare och fräschare smak. Inga andra tillsatser. Juicen kommer i en praktisk bag- in-box-förpackning som väsentligt förlänger hållbarheten, öppnad förpackning håller cirka 1 månad i kylskåp. Tillverkas i Sverige

Kung Markatta ekologisk Rödbetsjuice KRAV, 750 ml

-KUNDFAVORIT

Kung Markattas rödbetsjuice är pressad ur ekologiska rödbetor direkt efter skörd, sedan har juicen fått jäsa genom att man tillsatt mjölksyrejäst. Det ger en fin doft och smak av rödbeta med bra balans mellan syra och sötma vilket många kunder uppskattar. Innehåller 99 % mjölksyrejäst rödbetsjuice och 1 % acerolabär som är rika på C-vitamin. Tillverkas i Tyskland

Varför är det nyttigt att dricka rödbetsjuice?

Den har kallats för allt från powerjuice till hälsoelixir och ämnet som ligger bakom dessa kraftuttryck är nitrat. När man kokar rödbetor försvinner nitraterna men i råpressad juice finns de kvar. De gör i sin tur att det bildas kväveoxid i kroppen vilket har visat sig ha positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan och blodtrycket. 1998 fick tre forskare till och med nobelpriset för upptäckten att just kväveoxid hart stor betydelse för viktiga funktioner i hjärt- kärlsytemet. Många människor med högt blodtryck upplever också att trycket minskat sedan de börjat dricka rödbetsjuice regelbundet. Det har också visat sig att rödbetsjuice kan vara bra för matsmältningen, motverka magsår och förstoppning. Många som håller på med uthållighetsträning dricker också rödbetsjuice eftersom nitratet som omvandlas till nitrit i kroppen gör att musklerna använder syret mer effektivt och då orkar man längre.

Varför ska man köpa ekologisk rödbetsjuice?

När man dricker rödbetsjuice är det viktigt att inte överdosera för då kan man få i sig för mycket nitrat. Enligt Livsmedelsverket  ligger den övre gränsen på 3,7 milligram nitrat per kilo kroppsvikt och dag. De flesta juicetillverkare rekommenderar 1-2 dl om dagen. Livsmedelsverket avråder också helt från att ge rödbetsjuice till små barn.

Precis som all annan mat kan rödbetsjuice innehålla tungmetaller i små mängder. Dricker man mycket rödbetsjuice, varje dag, är det därför extra viktigt att välja juice som är gjord på ekologiska rödbetor. Då är de odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Tips -för dig som inte gillar smaken!

Många tycker att rödbetsjuice i sin rena form smakar lite väl mycket rödbeta, källare eller jord. Men om du ändå känner att du vill dricka rödbetsjuice för hälsans skull så kan du testa att blanda ut den med kallt vatten, lite äppel- eller citronjuice. Då blir smaken mildare. Att dricka rödbetsjuicen iskall mildrar också den starka smaken.