Flergångs-Kaffefilter


Köpguide och guide till de bästa produkterna!

Att skaffa ett flergångs-kaffefilter är ett enkelt sätt att göra skillnad i vardagen. Det är betydligt bättre än engångsfilter i papper, både för miljön och den egna ekonomin. Men vilket filter ska man välja? Vi har jämfört olika sorter och deras egenskaper, gått igenom kundernas omdömen och själva provkört för att kunna sammanställa en lista på de som vi tycker är bäst.

Green Genius Kaffefilter, rostfritt stål

Toppval

Återanvändbart högkvalitativt kaffefilter gjort av vävt rostfritt stål från danska Green Genius. 98 % rostfritt stål samt polyestertråd som är godkänt för livsmedelskontakt.

Känns fräscht och är enkelt att använda i bryggaren. Påminner i sin utformning om ett vanligt engångsfilter men förväntas klara upp till 3000 bryggningar. Tål maskindisk vilket är en stor fördel. Passar de flesta normalstora kaffebryggare.

Cilio Guldfilter

För kaffeälskaren

Ett permanent kaffefilter i rostfritt stål som är pläterat med 24 karats guld för att vara helt smakneutralt. Filtret har bra passform, lämnar inga pulverrester och är lätt att göra rent, det räcker att tömma ur det och skölja med vatten för att det ska hålla sig fräscht.

Tål även maskindisk. Passar mindre kaffebryggare 1×2. Filtret har fått toppbetyg av många kunder hos bland andra amazon.se

Gröna Gläntans Kaffefilter i ekobomull

Handsytt och svensktillverkat ekologiskt tygfilter som är stadigt och håller formen bra till skillnad från en del andra tygfilter som lätt viker sig. Lätt att skaka ur och hålla rent och kan dessutom tvättas i maskin.

Produkten har utgått

Designat av Evelina Thyne som driver Gröna Gläntans Ekobutik och gjort av GOTS-certifierat bomullstyg och bomullstråd. Passar normalstora bryggare 1×4.

(GOTS = tillverkat av ekologiskt odlad råvara.)

Guide till olika flergångs-kaffefilter

Det finns flergångs-kaffefilter i olika material som bomull, lin, metall och plast, de kostar olika mycket och har olika lång hållbarhet. Populärast och billigast är filter av tyg, antingen i oblekt bomull eller lin. De används på precis samma sätt som vanliga engångsfilter, men kräver lite extra jobb eftersom de måste sköljas ur och hängas upp på tork efter varje användning. De kan användas om och om igen men hållbarheten är begränsad, ett tygfilter håller uppskattningsvis något år, men när det gjort sitt kan det med fördel läggas i komposten.

Många riktiga kaffeälskare föredrar dock flergångs-kaffefilter i rostfritt stål som de tycker ger bättre smak eftersom papper- och tygfilter suger åt sig smakoljor från kaffet. Metallfiltren låter oljorna passera till koppen och kaffet anses därmed får en rikare smak. Fast trendigast inom kaffebryggning just nu är ändå permanenta och återanvändbara kaffefilter med 24 karats guldplätering eftersom guld är en ädelmetall som inte reagerar med kaffe och gör filtreringen helt smakneutral. Något som i sin tur påstås ge ett märkbart angenämare kaffe. Med ett metallfilter kan det dock följa med partiklar som bildar sediment i botten på kaffekoppen, speciellt om kaffet är finmalet. Detta är något som vissa gillar och andra inte. En stor fördel med kaffefilter i metall är hur som helst att de är mycket hållbara och kan återanvändas i många år. Ofta tål de också maskindisk och är lätta att hålla rena.

Så sköter du ditt tygfilter

En invändning som många har mot flergångs-kaffefilter i tyg är att de blir missfärgade och ofräscha efter ett tag. Men sköter man dem rätt är de enkla att hålla rena. Låt sumpen torka i filtret och töm sedan ut det i komposten, skölj filtret i vatten och häng upp på tork.

Gör en grundlig rengöring då och då genom att koka upp filtret i en kastrull med lite ättika eller lägg filtret i blöt med lite bikarbonat och ättika över natten och skölj sedan ur.