Test av Ecover Zero Diskmedel


Ecovers diskmedel Zero är en av få ekologiska diskmedel som även är parfymfria och fria från färgämnen. Vi gillar dessa egenskaper hos diskmedel och generellt sett produkter som är fria från parfym och färgämnen. Vi har testat Ecover Zero Diskmedel för att bland annat se hur det fungerar, vad det innehåller och vilka generella märkningar och fördelar det har. Läs vidare för att se vad vi tyckte om Ecover Zero Diskmedel och vilket sammanvägt betyg vi gett detta diskmedel.

Allmänt intryck

Ecover Zero är en avskalad produkt och man får intrycket av att tillverkaren fokuserat på att skapa ett bra diskmedel framför att sälja in det med tilltalande färger och etiketter. Flaskan kommer i en bra storlek om 450 ml och de viktigaste egenskaperna framgår på etiketten på framsidan, nämligen att diskmedlet är parfymfritt och fritt från färgämnen. Till skillnad från många andra parfymfria produkter så har Ecover Zero en väldigt diskret doft, som doftar fräscht men som knappt går att urskilja.

Så är Ecover Zero Diskmedel att diska med

Vad som direkt går att konstatera är att Ecover Zero Diskmedel löddrar väldigt lite i jämförelse med andra diskmedel, både ekologiska och icke-ekologiska. Eftersom vi är så vana vid löddrande diskmedel så luras man till en början att tro att det inte fungerar så bra. Löddret har dock inget med diskmedlets effekt att göra. När vi testar att diska av en fettig stekpanna med Ecover Zero visar det sig vara effektivt och göra rent lika bra som vilket vanligt diskmedel som helst.

Medeldrygt

Vi skulle beskriva drygheten i Ecover Zero Diskmedel som medel. En liten klick diskmedel räcker bra för att diska upp det man behöver men det är samtidigt lite mer rinnigt än vissa av sina ekologiska konkurrenter.

Ingredienser och innehållsförteckning

Innehållsförteckningen för Ecover Zero Diskmedel är avskalad och innehåller ungefär det som man skulle kunna förvänta sig. Nedanför har vi listat innehållet:

  • 5-15% anjoniska tensider
  • <5% nonjoniska tensider
  • Vatten
  • Mjölksyra
  • Natriumklorid
  • Natriumcitrat

Innehållsförteckningen är alltså kortare än för de flesta andra diskmedel som brukar innehålla olika parfymer och färgämnen.

Certifieringar och initiativ till miljövänlighet

Ecover Zero säljs och marknadsförs som ett ekologiskt diskmedel i flera av de webbshoppar där det säljs. Vi hittar dock ingen information om att Ecover Zero skulle vara ekologiskt certifierat vare sig på flaskan eller på tillverkarens hemsida. Den enda certifieringen som finns på flaskan är Svanenmärkning. Tillverkaren informerar dock på sin hemsida om att Ecover Zero är tillverkad med växtbaserade och biologiskt nedbrytbara ingredienser. Man anger även att produkten är ”Vegan Friendly”, dock inte huruvida den har någon vegansk certifiering.

Som så många andra tillverkare av rengöringsprodukter så fokuserar man här på hur miljövänlig flaskan är som är tillverkad av 100% återvunnen plast och locket med 50% återvunnen plast. Huruvida det är värt att göra ett nummer av får ni själva avgöra.

Sammanfattning och betyg

Sammanfattningsvis tycker vi att Ecover Zero är ett diskmedel som fungerar bra och som säljs till ett bra pris. Dess egenskaper som parfymfritt, fritt från färgämnen och tillverkat av växtbaserade och biologiskt nedbrytbara ingredienser är ett stort plus som man inte hittar hos särskilt många diskmedel. Att diskmedlet inte löddrar som andra diskmedel är enbart en vanesak och inga problem att leva med.

Vad som sänker vårt betyg något är avsaknaden av certifieringar och det faktum att man varken på flaskan eller hos tillverkaren kan avgöra om det är ekologiskt eller inte, trots att det marknadsförs som det hos flera webbshoppar. Sammanfattningsvis ger vi därför Ecover Zero Diskmedel ett samlat betyg på 3,5 av 5.