Badbaljor utan Plast


Bland badbaljorna som är anpassade för barn finns det i stort sett bara badbaljor i plast, vilket vi tycker är väldigt konstigt. Det finns knappt en enda produkt i något annat material än plast som riktar sig till barn. Vill man skaffa en badbalja till sitt barn som inte innehåller plast så behöver man därför leta inom andra kategorier av produkter, som kanske inte nödvändigtvis riktar sig till barn. På den här sidan guidar vi dig till hur du hittar en badbalja utan plast och vilka material det finns att välja bland.

Badbaljor i zink

Förr i tiden var det vanligt med både badkar och badbaljor i zink. Detta har nästan försvunnit helt och säljs idag främst som trädgårdstillbehör. I de flesta trädgårdsbutiker och byggvaruhus säljs det zinkbaljor som passar alldeles utmärkt för små barn att bada i. De brukar inte kosta mer än några hundralappar och har handtag i varje ända för smidig och praktisk hantering. Här nedanför hittar du exempel på en zinkbalja som rymmer 50 liter vatten och säljs hos Granngården, den håller för såväl utomhus- som inomhusbruk.

Du hittar liknande baljor i zink hos en rad butiker, till exempel Biltema, Jula, Bauhaus med flera.

Badbaljor i trä

Även om de kostar lite mer så finns det mycket fina badbaljor och till och med badkar i trä. Små baljor i trä, som vanligtvis säljs som fotbad eller bastutillbehör går alldeles utmärkt för små barn att bada i. De badbaljor/badkar i trä som är så pass stora att de rymmer en vuxen kostar mellan 10 000-15 000 kronor men kan vara väl värt sin investering. Det finns även olika typer av runda blomlådor i trä som går att använda som badbaljor för barn. Här bör man se till att välja en blomlåda i obehandlat trä, eftersom man inte kan vara säker på att behandlingen av träet är anpassad för kontakt med hud. Därefter kan man själv olja in badet med valfri olja. Nedanför kan du se några alternativ bland badbaljor i trä, som inspiration.

Den här badbaljan i trä säljs hos Amazon. Den har en diameter på hela 65 centimeter vilket gör det till ett superfint badkar för små barn. Nackdelen får väl anses vara priset, som i dagsläget ligger på runt 4500 kronor.

Den här baljan är egentligen ett fotbad och säljs även den hos Amazon. Den har en diameter på 34 centimeter vilket gör att den har ungefär samma storlek som de minsta badbaljorna till bebisar i plast. Priset är betydligt lägre än föregående, den här badbaljan i trä kostar i skrivande stund cirka 1500 kronor.

ANNONS:

Badbaljor i bioplast

Det finns även ett fåtal badbaljor på marknaden som är tillverkade i bioplast. Dessa badbaljor innehåller dock små mängder fossil plast, vilket även är anledningen till att vi inte fördjupar oss kring dessa produkter på den här sidan.

Sammanfattning

Det är för tillfället väldigt svårt att hitta badbaljor i andra material än plast. Vi hoppas att de ledande varumärkena inom barnprodukter på sikt även börjar tillverka plastfria badbaljor. Till dess får vi nöja oss med de alternativ som finns. Vi kommer kontinuerligt fylla på denna sida med nya tips på produkter.