Test av True Gum Mint – Plastfritt Tuggummi


Vi gillar saker som är plastfria och intresserade oss därför för True Gums plastfria tuggummi. Vi har testat detta tuggummi och undersökt produktens ingredienser. Utifrån detta har vi sedan betygsatt tuggummit utifrån dessa smak, ingredienser, utseende och funktion. Läs vidare för att ta reda på vad vi tyckte om True Gum Mint!

Första intrycket

Vårt generella intryck av True Gum är en lite miljövänligare känsla än för vanligt tuggummi. Tuggummit säljs i en papperförpackning vilket inte hör till vanligheten när det kommer till tuggummi. Vidare har det en lite annorlunda form jämfört mot vanliga tuggummin, vilket inte är något dåligt.

Smak och konsistens

Vi hade kanske förväntat oss en lite svagare smak men vad som är slående med True Gum Mint är den kraftfulla smaken på tuggummit som kommer direkt när man börjar tugga. Mintsmaken är god och den känns också lite mer naturligt än många andra tuggummin, som inte sällan mest smakar tandkräm.

Den kraftfulla smaken är dock lite av en besvikelse, runt 30 sekunder in i tuggandet så tappar tuggummit snabbt sin smak. När vi i skrivande stund tuggat på tuggummit i cirka 5-10 minuter är smaken i stort sett helt borta.

Konsistensen

När det kommer till konsistensen för True Gum Mint så är den inte så lik vanliga tuggummin. Vi kanske inte heller hade förväntat oss annat men tuggummits konsistens är mjukare och krämigare än vanliga ”plasttuggummin”. Tyvärr blir konsistensen sämre vartefter man tuggar och efter ett tag börjar tuggummit fastna lite lätt i tänderna. Vi förstår dock att det inte är möjligt att skapa exakt samma egenskaper som vanligt med ett plastfritt tuggummi.

Ingredienser

Här tar vi en lite närmare titt på True Gum Mints innehållsförteckning som ser ut enligt följande:

  • Sötningsmedel (xylitol, stevioglykosider)
  • Chiclegummibas
  • Naturlig mintarom och andra naturliga aromer
  • Fuktighetsbevarande medel (glycerin)
  • Stabiliseringsmedel (akaciagummi)
  • Matchapulver
  • Carthamusextrakt
  • Spirulinaextrakt
  • Ytbehandlingsmedel (karnaubavax)

Tuggummits ingredienslista är kanske onödigt lång men den innehåller främst naturliga ingredienser. Chiclegummi är även det som de första tuggummina började tillverkas av. Vad vissa kanske skulle ställa sig kritiska till är användningen av sötningsmedlen xylitol och steviaglykosider, även om dessa anses bättre än vissa andra sötningsmedel.

Pris

True Gum Mint kostar runt 20 kronor för en förpackning med 21 gram. Det ger ett kilopris som är en bra bit högre än vanliga plasttuggummin. Vi anser dock att det inte är helt orimligt med tanke på skillnaden i ingredienser.

Sammanfattning och betyg

Även om True Gum Mint har lite sämre egenskaper än vanliga plasttuggumin så är det just plastfritt och innehåller långt många färre oönskade ingredienser än vanliga tuggummin. Vi tycker därför att True Gum Mint kan vara ett ganska bra val om man vill fräscha upp munnen utan plast. Det är ett bra alternativ för att begränsa mängden plast i sin tillvaro, dock bör man inte alls förvänta sig samma egenskaper som ett vanligt plasttuggummi, varken när det kommer till smak, konsistens, pris eller funktion.

Sammanfattningsvis ger vi True Gum Mint ett betyg på 3,5 av 5.