Ekologiskt Rooibos-Te


-Guide till det bästa ekologiska Rooibos-teet!

Rooibos-te är ett rött te gjort på blad från den sydafrikanska rooibos-busken och är perfekt att dricka på kvällen eftersom det inte innehåller koffein som gör att man kan få svårt att sova. Rooibos anses också vara väldigt nyttigt och har använts i århundraden som medicinaldryck i Sydafrika för att bland annat underlätta matsmältningen, boosta immunförsvaret och stimulera blodcirkulationen. Rooibos har en naturligt mild, söt och fruktig smak med inslag av röda bär och vanilj. Vi har provsmakat, jämfört kundomdömen, granskat tillverkarnas information och valt ut de ekologiska rooibos-teer som vi tycker är bäst!

Kung Markatta Rooibos Original, ekologiska tepåsar

-Bäst & godast!

Ett mycket behagligt rooiboste med vacker mörk rödorange färg och härligt fyllig och lite söt smak. Påminner nästan lite om vanligt svart te men utan beska och koffein. Många fina kundomdömen och högst betyg när Göteborgs Posten testade rooibos-teer.

Krav-märkt och Fairtrade ✓

Yogi Tea Rooibos, ekologiska tepåsar

-Kundfavorit!

Ayurvedisk blandning där rooibos-smaken har fått sällskap av kryddor som kanel, ingefära, kardemumma, nejlika, vanilj och svartpeppar. Smaken beskrivs som chailiknande; kryddig, vänlig och jordnära. ”Ett te som är som gjort för kvällsmys.”

Krav-ekologisk ✓

Rooibos Organic, English Tea Shop, tepåsar

-Autentisk smak

Här har vi ett rooibos-te som är extra omtyckt av människor med lång erfarenhet av att dricka den sydafrikanska nationaldrycken. Unik, uppfriskande och lite nötaktig smak som rekommenderas varmt av många användare som menar att det smakar just så som äkta rooibos ska smaka.

Ekologiskt och rättvisemärkt ✓

Vad är rooibos?

Visste du att rooibos egentligen inte är te utan en röd buske som tillhör familjen baljväxter. Rooibos växer och odlas bara på speciella platser i Sydafrika och på afrikaans betyder rooibos just röd buske. Buskens blad används på samma sätt som tebuskens blad, men de har annars inget släktskap. Bladen plockas bara en gång om året, strimlas och får jäsa i rullar eller nergrävda i marken innan de torkas. I Sydafrika används rooibos även i maträtter och har traditionellt också använts som medicinaldryck och anses kunna förhindra allergier, kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet. Drycken sägs även kunna lindra magont och ha antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom är rooibos rik på mineralerna zink, koppar och kalcium som busken absorberar ur jorden där den växer. Trots att rooibos egentligen inte är ett te så dricks det på samma sätt men skiljer sig från svart och grönt te framför allt genom att det är helt koffeinfritt. Det är alltså inte uppiggande och därför lämpligt att dricka på kvällen. Rooibos brukar även kallas för rött te.

Så brygger du rooibos-te

Rooibos-te bryggs på samma sätt som vanligt svart te men det ska helst dra lite längre. Häll kokande vatten över tepåsen och låt dra i cirka 7 minuter eller längre om du vill ha mer intensiv sak. Det fina med rooibos är att det inte blir beskt även om man låter det dra länge. Det beror på att det innehåller lägre nivåer av polyfenoler (en antioxidant) än svart och grönt te som blir beskt när det står och drar länge. Många föredrar att smaksätta sitt rooibos-te med honung och/eller mjölk.

Därför ska du välja ekologiskt och fairtrade

När du väljer ett ekologiskt certifierat rooibos-te kan du vara säker på att det har odlats miljövänligt och utan bekämpningsmedel. För att bli eko-certifierad ställ höga krav både på jordbrukare och förädlare. Varje gång du väljer fairtrade innebär det också att bladen är plockade av Fairtrade-certifierade odlare, vilket i sin tur innebär att du bidrar till att de och deras anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.