Disktvål


Vanligt diskmedel är i de flesta fall fullproppat med kemikalier och säljs näst intill uteslutande i plastförpackningar. Det kanske helt enkelt inte är ett optimalt val när det kommer till att göra rent sådant som man äter, dricker och lagar mat i, för att sedan spola ut det i avloppet. Alternativet till de vanliga flytande diskmedlen heter fast disktvål! Med en disktvål får man ett alternativ till diskmedel som i de flesta fall bara innehåller tre eller fyra naturliga ingredienser. Att jämföra mot de flesta flytande diskmedel som har en lång obegriplig lista av ingredienser där de flesta inte har en aning om vad det är de diskar med. På den här sidan hittar du allmän info om disktvålar, och vi guidar några bra alternativ på marknaden.

Fördelarna med disktvål

Det finns flera fördelar med disktvål framför flytande diskmedel.

  • Först och främst, som vi var inne på så kräver det ingen plastförpackning. De flesta disktvålar är inslagna i en bit papper vilket ger långt mycket mindre avfall. Ett givet val för dig som är ute efter att plastbanta i köket.
  • Disktvålarna är mindre, lättare att bära hem och tar mindre plats hemma.
  • Disktvålar innehåller i de flesta fall bara naturliga ingredienser.
  • Disktvålar med naturliga ingredienser såsom olivolja eller kokosolja är mycket mildare och snällare mot din hud än flytande diskmedel
  • Disktvål går att använda till mer än att bara diska, den passar lika bra till handtvätt, städning och allmän rengöring.

Nackdelar

Använder man de disktvålar som är fria från kemikalier så får man kanske stå ut med att det inte är riktigt fullt så effektivt som flytande diskmedel. Det kan även bli lite dyrare att diska med disktvålar, vilket givetvis helt beror på hur man använder den.

Några bra disktvålar

Här guidar vi dig till några bra disktvålar som finns att köpa.

Malin i Ratan – Handgjord tvål för tvätt, städ och disk

Malin i Ratans disktvål är handgjord och tillverkad i Sverige, med ekologiska ingredienser. Disktvålen innehåller endast ekologisk rapsolja, ekologisk kokosolja, glycerin samt eteriska oljor från citrongräs, lavendel och eukalyptus.

Tvålen säljs i ett par webbshoppar där man kan se att kundrecensionerna är bra, med höga betyg. Till exempel skriver kunderna hos webbshoppen Jordklok att disktvålen fungerar väldigt bra för handdisk och att disken känns superren med den. Någon annan beskriver hur den löddrar sig bra och hur de kunnat fasa ut vanligt diskmedel med Malin i Ratans disktvål.

KaliFlower Organics Hushållstvål

KaliFlower Organics är ett svenskt varumärke som handtillverkar sina tvålar i Värmland. Den här hushållstvålen är både anpassad till disk, städ och tvätt. Det enda denna tvålkub innehåller är förtvålad kokosolja och vatten, inget mer. Ingen parfym vilket gör den till ett bra val för allergiker.

Enligt beskrivningen så ersätter en tvålkub upp till tre flaskor diskmedel vilket alltså gör den ganska effektiv. Kunder som använt denna tvål beskriver både dåligt och bra. En kund beskriver hur tvålen lämnar en beläggning kvar på besticken när man diskar dem för hand. En annan hur den fungerar jättebra och en tredje hur den är bra men lite för dyr.

Ecoliving – Ekologisk Marseilletvål för disk

Den här disktvålen från Ecoliving av typen Marseille är ett naturligt och bra val som kommer att göra susen i köket. Denna disktvål görs på traditionellt sätt i Frankrike, med ekologisk olivolja och ekologisk kokosolja som bas.

Utöver dessa två oljor så innehåller den endast tillsatt bikarbonat och havssalt. Här har man verkligen gjort en naturlig produkt som både är Ecocert-certifierad och vegansk. Dessutom går den lika bra att använda till handtvätt, tvätt som till disk.