Tomatskola – Så odlar du egna tomater


Få saker är så roligt att odla som egna tomater. Tomater vill ha värme för att frukterna ska mogna, men man måste inte ha ett växthus, det funkar även att odla tomater i krukor på balkongen, på friland i trädgården eller på fönsterbrädan. Det gäller bara att välja rätt sort. I vår tomatskola lär vi ut olika tips som hjälper dig att lyckas med odlingen – från frö till kanske de godaste tomater du någonsin ätit!

Ha inte för bråttom och välj rätt sort! Det är kanske de viktigaste sakerna att tänka på när du ska odla egna tomater. Tomatplantor behöver förodlas inomhus för att de ska hinna ge skörd, men sår man för tidigt blir plantorna för stora och rangliga innan de kan planteras ut. Därför är det bättre att vänta, tomater som ska ut i kallväxthus/inglasat uterum är lagom att så i slutet av mars, plantor som ska ut på friland behöver inte sås förrän i början av april.

Det finns över 2000 olika sorters tomater så det gäller att välja rätt så att de trivs där du tänker odla dem. I ett växthus kan man odla alla sorter men de högväxande ger störst skörd och kan med fördel odlas i växthus, några populära sorter hittar du nedan.

TOMATER FÖR VÄXTHUS
Körsbärstomaten Garderner’s Delight

Den randiga Tigrella
Moneymaker (en gammal engelsk växthustomat)


På friland lyckas man bäst med tidiga och tåliga busktomater som t ex:

  • Taxi
  • Mongolian Dwarf
  • Bärnsten

Ryska, baltiska och östeuropeiska sorter brukar också vara tuffa och ge bra skörd utomhus, exempelvis följande:

BRA TOMATER FÖR FRILAND/ODLING UTOMHUS
Black Prince
Promyk
Black Russian

Tiny Tim och Wilma är tips på busktomater i miniformat som passar bra att odla på fönsterbrädan eller i krukor på balkongen.

Sådd

Fyll miniväxthus eller såkrukor näringsfattig jord, såjord eller kaktusjord.

Tips! Bottna krukorna med gödslad plantjord och toppa med ett par centimeter såjord, då behöver du inte plantera om lika snabbt eftersom rötterna själva kan söka mer näring. Vattna igenom jorden och peta ner fröerna en halv centimeter. Täck sådden med lock i klarplast eller plastfilm med lufthål. Ställ sådden varmt, på en värmematta, ovanför ett element eller på ett badrumsgolv med värme så gror fröerna snabbt, 23 grader är optimalt. Håll jorden konstant fuktig, men inte blöt, med hjälp av en blomspruta.

Ljust och svalt

Så fort lejonparten av fröerna har grott flyttas sådden till en svalare plats med mycket ljus. För lite ljus och för mycket värme gör att plantorna blir smala och gängliga. Använd helst växtbelysning, belysningen ska hänga 5-10 centimeter ovanför de små plantorna och vara tänd max 14 timmar per dygn.

Plantera om

När plantorna är 5-10 cm höga och har fått två bladpar, förutom de första små hjärtbladen, ska de planteras om i större, halvliterskrukor, med bra, näringsrik jord. Det finns speciell tomatjord att köpa som innehåller rätt näringsämnen. Du kan behöva plantera om dina tomatplantor ytterligare en gång innan utplantering, när rötterna fyller ut krukan behövs en ny, större kruka.

Tips! Om dina plantor blivit gängliga så kan du rädda dem genom att plantera ner dem djupt i jorden, ända ner till nedersta bladparet, då växer det ut nya rötter längs stammen och plantan blir knubbigare och stadigare.

Näringsvattna

Några veckor efter omplanteringen börjar näringen i jorden ta slut och då är det dags att börja gödselvattna tomatplantorna. Använd svag näringslösning en gång i veckan, det finns speciell flytande tomatnäring att köpa men det går också bra med vanlig krukväxtnäring eller hemgjort nässelvatten eller ”kissvatten”.

Avhärda

I slutet av maj, eller när temperaturen är över 10 grader ute och risken för nattfrost är över är det dags att börja avhärda tomatplantorna. Ställ ut dem ett par timmar varje dag, först i skugga under en veckas tid för att undvika UV-skador och sedan allt längre stunder i solen. Har du växthus kan tomaterna flyttas ut tidigare än på friland men täck med fiberduk som skydd den första tiden.

Plantera ut

För att tomatplantorna ska ge maximal skörd behöver de massor av vatten och näring, plantera dem därför inte för tätt för då måste de konkurrera med varandra. Använd 20-literskrukor eller odlingssäckar och sätt bara en planta i varje. I växthus och på friland håller man ett avstånd på 40-50 centimeter mellan plantorna. Tomater i krukor trivs i ett vindskyddat läge, balkong, uterum eller altan är perfekt. Frilandstomater odlas med fördel i upphöjda bäddar mot en solig vägg eller häck.

Kom ihåg! Vädra växthus och inglasade uterum när det är varmt, tomater gillar inte när det blir över 30 grader.

Skötsel

Vattna regelbundet och håll jorden fuktig, låt den torka upp mellan vattningarna men inte torka ut. Vänta med att gödselvattna tills plantorna börjat blomma och du ser att de första tomaterna håller på att bildas.

Tips! Täck jorden runt plantorna med ett 5 centimeter tjock lager gräsklipp några gånger under sommaren, det ger ett bra näringstillskott.

Högväxta tomater behöver bindas upp i takt med att de växer, det finns speciella spiralväxtstöd att köpa men det funkar också fint med ett snöre som man lindar runt stammen och fäster mot en vägg eller i taket. Busktomater behöver också stöd men det räcker med några bambupinnar.

Höga tomatssorter måste även tjuvas, det innebär att man nyper bort alla små ”tjuvskott” som kommer i grenvecken. Om de får sitta kvar utvecklas de till sidogrenar som stjäl en massa onödig energi. Busktomater behöver inte tjuvas!

För att maximera skörden är det också bra att gallra och toppa höga tomatplantor, klipp helt enkelt bort toppen på plantan när den fått 6-7 blomklasar så lägger plantan kraft på att mogna fram frukter istället för att fortsätta växa på höjden. När tomaterna börjar mogna knipsar man också bort blad som skuggar frukterna.

Skörd

Skörda tomaterna allteftersom de mognar, plocka dem när de är nästan färdiga och fortfarande är fasta. Förvara dem i rumstemperatur så smakar de mest, tomater som fortfarande är gröna när säsongen går mot sitt slut kan skördas och läggas tillsammans med mogna tomater som utsöndrar ett ämne som får dem att eftermogna.