Så blir du av med mal och pälsängrar


Angrepp av mal och pälsängrar på kläder och textilier är otroligt frustrerande. De kan snabbt förstöra ett stort antal klädesplagg vilket både blir dyrt och trist när man upptäcker små hål i sina favoritplagg. Man bör komma ihåg att mal och pälsängrar finns i väldigt många hus och de kan väldigt lätt komma in utifrån. Därför är det lika viktigt att jobba förebyggande med att bekämpa mal och pälsängrar, som det är att försöka få bort dem när de väl börjat angripa kläder och textilier. Läs vår lista nedan för tips på hur du kan bekämpa mal och pälsängrar.

Tvätt och torktumling

Ett väldigt säkert sätt att bli av med mal och pälsängrar i kläder och textilier är att tvätta i 60 grader alternativt att torktumla varmt. I plaggen och textilierna som utsätts för denna värme dör både ägg, larver och färdiga skadedjur. I den mån det är möjligt är det därför något man regelbundet bör jobba med för att bli av med pälsängrar och mal.

Strykning och ångning med steamer

Det finns ju många textilier och klädesplagg som man inte kan tvätta i 60 grader eller torktumla. I sådant fall går det kanske att stryka eller ånga dessa kläder och textilier. Ångan eller värmen från ett strykjärn eller en steamer håller normalt en hög temperatur vilket gör att skadedjuren och deras ägg dör. Nackdelen med att stryka eller ånga sina kläder för att bli av med mal eller pälsänger är att det är lite svårare att komma åt överallt i plaggen, som i små skarvar och fickor. Därför kräver det lite mer tid och noggrannhet än om man tvättar och torktumlar.

Frys kläder och textilier

De kläder som varken tål att strykas, tvättas eller torktumlas kan man istället frysa ner. Fryser man textilierna i -18 grader i cirka en vecka så dör både larver och ägg.

Röd Ceder, Trä och Olja

Rödceder är en klassiker när det kommer till att bekämpa skadedjur på ett naturligt sätt. De flesta skadedjuren undviker rödceder. De gillar varken lukten eller rödceders beståndsdelar vilket gör det effektivt.

RÖD CEDEROLJA

Rödceder går att använda genom olja, där man exempelvis oljar in ett mycket tunt lager längs kanter i garderoben. Men rödceder säljs även som kulor, block, ringar och träflisor som alla kan placeras in i garderober, klädpåsar, klädlådor med mera.

RÖD CEDERRINGAR

Lavendel

Lavendel och lavendelpåsar är ett klassiskt husmorsknep mot mal, pälsängrar och alla möjliga andra typer av skadedjur. Det sägs att varken mal eller pälsänger gillar lukten av lavendel, vilket gör att de håller sig borta från de utrymmen där lavendelpåsarna placerats ut. Lavendelpåsar är billigt och sprider en god doft i dina garderober, det finns därför inte någon större nackdel med att använda denna metod.

LAVENDELPÅSAR

Städning, dammsugning och dammtorkning

Klädesmal, pälsängrar och andra skadedjur lever av damm och ludd. För att begränsa deras framfart är det därför också viktigt att man håller hela sitt hem rent, fritt från damm. Man bör regelbundet dammtorka och dammsuga de ytor där det lätt samlas damm såsom ovanpå garderober, bakom möbler, under möbeltassar, i taklampor med mera.

MALFÄLLA

Sammanfattning

Att bli av med klädesmal och pälsänger är inget lätt jobb. Och det finns ingen snabb lösning på problemet när man väl börjat få sina kläder och textilier angripna, samtidigt som de lätt kan ta sig tillbaka om man väl skulle lyckas få bort dem under en period. Vad vi därför rekommenderar är att man regelbundet jobbar aktivt med samtliga av tipsen i listan, oavsett om man har mal och pälsängrar i sitt hem eller inte. Detta begränsar deras möjligheter till att överleva och ta sig in till dina kläder och textilier.