Våffeljärn utan Teflon


Konstigt nog finns det väldigt få alternativ på marknaden för den som söker ett våffeljärn utan teflon. I stort sett samtliga tillverkare av våffeljärn erbjuder endast teflon teflon eller olika typer av non stick-beläggningar. Vi har dock letat fram ett par olika alternativ där det är möjligt att njuta av våfflor även utan teflon i våffeljärnet. De alternativ som man i huvudsak har är att köpa ett mer traditionellt våffeljärn, i gjutjärn, som kan användas både över öppen eld och på alla sorters spisar. Vidare har vi hittat en tillverkare som tillverkar våffeljärn med keramisk non stick-beläggning och det finns ett par olika våffeljärn i aluminium. Det är dock vanligt att våffeljärn i aluminium har någon typ av beläggning i teflon. Nedanför hittar du en lista över olika våffeljärn utan teflon.

Breville Belgiskt Dubbelt Våffeljärn – Keramisk Yta

Brevilles Belgiska Våffeljärn för tillagning av dubbla våfflor är än så länge det enda våffeljärnet vi hittat på marknaden som har keramisk beläggning.  Breville kallar sin yta för Duraceramic vilket bland annat har fördelar som att den värms upp snabbt, att den är tjock i keramik vilket gör att ingen tunn beläggning eller annan yta lossnar, att den är giftfri och att den dessutom är hård och reptålig.

Den uppenbara nackdelen med Brevilles våffeljärn är att det endast finns att köpa för belgiska våfflor. Även om smaken blir densamma så blir våfflorna lite tjockare och med ett annat mönster än de traditionella svenska våfflorna. Själva keramiska formarna är utbytbara vilket gör att vi får hålla tummarna för att Breville så småningom lanserar formar eller våffeljärn med det klassiska våffelmönstret. Att de keramiska formarna går att ta av för även med sig andra fördelar, såsom att de är väldigt lätta att rengöra.

Värt att nämna är att Breville även tillverkar såväl smörgåsgrillar och paninigrillar med samma keramiska Duraceramic-beläggning. Kunderna tycks i alla fall vara väldigt nöjda med denna produkt, som har fått höga betyg hos ett flertal webbshoppar. Kunder beskriver till exempel hur det blir perfekta våfflor och att våffeljärnet är lätt att rengöra i och med de avtagbara plattorna. Det beskrivs även som lätt att förvara och praktiskt.

First Cuisine Dubbelt Våffeljärn Keramik

First Cuisines dubbla våffeljärn är ett av få keramiska våffeljärn med det klassiska hjärtformade mönstret. Våffeljärnet har en effekt på 1000 watt, något som ger en snabb uppvärmning. Plattorna är även som rubriken antyder helt keramiska.

-Hjärtformat mönster men med varierande kundbetyg

Vidare är själva höljet tillverkat i rostfritt stål. Med hjälp av indikatorlamporna kan du se om våfflorna är klara eller behöver lite mer tid för att gräddas. Ytterligare en smart detalj på detta keramiska våffeljärn är de halkfria fötterna som gör att det står stadigt även på hala ytor.

Concept VF3040 – Budgetval med keramiska plattor

Här har vi något så ovanligt som ett våffeljärn med keramiska plattor inom budgetprissegmentet, till ett pris som ligger kring 400 kronor. Concept VF3040 är ett belgiskt våffeljärn som har en effekt på 1000W. Det ger en snabb gräddning och krispiga våfflor. Övriga konstruktionen i detta våffeljärn består av rostfritt stål vilket ger en fräsch och rejäl känsla. För Concept VF3040 har man även tänkt till när det kommer till handtaget, som är både stort och greppvänligt.

Concept CF3040 har inga krångliga reglage eller andra inställningar som man behöver förstå sig på. Våffeljärnet visar med en enkel lampa när gräddningen av våfflorna är klar. Det finns än så länge endast ett fåtal aktörer på den svenska marknaden som säljer det här våffeljärnet. Men när vi kollar internationella kundomdömen för VF3040 så tycks det vara en produkt med hög kundnöjdhet! Hos Amazon har de flesta kunder lämnat högsta möjliga betyg och det samlade betyget är 4,4 av 5. Vad kunderna lyfter som bra egenskaper med VF3040 är att det har en jämn värmefördelning, att det är lätt att rengöra och att priset är bra. Vi kan hitta ett negativt omdöme kring produkten, där en kund tycker att det tar lång tid att laga våfflorna i det.

Skeppshults Våffeljärn i Gjutjärn

Det här våffeljärnet är ett gediget våffeljärn som kan användas både över öppen eld och på olika typer av spisar. Det är alltså ett våffeljärn utan elektricitet vilket ju både har sina för- och nackdelar. Gjutjärnet är förbehandlat med ekologisk kravmärkt kallpressad rapsolja. På detta sätt har det en naturlig non stick-beläggning som inte innehåller några kemikalier eller andra konstigheter. Våffeljärnet tillverkas av rent tackjärn och man använder inget skrot som material vid tillverkningen.

Skeppshults Våffeljärn i Gjutjärn väger 3,9 kg. Med tanke på att det behöver lyftas runt, på och av spisen när man tar i och ur våfflor och våffelsmet så får det nog ses som lite otympligt. Vidare är det inte helt praktiskt om man använder det på en spis som är ömtålig, till exempel induktion. Något annat man också behöver tänka på kring detta våffeljärn är att gjutjärnet förvisso ger en jämn värmefördelning. Men för att grädda våfflorna jämnt på båda sidor krävs det att man vänder på våffeljärnet efter halva tillagningstiden. Det kan bli lite krångligt för den med svaga handleder men samtidigt priset man får betala för att slippa teflon i sitt våffeljärn.

Bland kundomdömena ser vi många som klagar på vissa av det här våffeljärnets egenskaper, till exempel att smör rinner ut över spisen när man vänder våffeljärnet, samt att det är svårt att veta hur man ska använda det på en vanlig spis utan att bränna våfflorna. Någon tycker också att handtagen är för tunna, vilket gör den svår att hantera. Andra som köpt detta våffeljärn tycks väldigt nöjda och beskriver särskilt hur det fungerar väldigt bra att använda över öppen eld. Trots allt ser vi detta som ett av de bättre alternativen när det kommer till våffeljärn utan teflon. Det är dessutom tillverkat i Sverige med 25 års gjutjärnsgaranti!