Ekologisk Mandelolja


-Guide till den bästa ekologiska mandeloljan!

Olja som pressas ur sötmandlar har traditionellt använts för att lindra klåda, utslag och irriterad hud. I dag är mandelolja också populär som massageolja och till skönhetsvård, känd för sina uppmjukande, närande och utslätande egenskaper. Vill man ha en ekologisk och kallpressad mandelolja fri från tillsatser finns det många märken att välja bland. Vi har valt ut tre favoriter genom att granska innehåll, kundbetyg och recensioner. Du hittar vår topplista här nedanför.

Healthwell Pure Mandelolja Eko, 100 ml

Toppval!

Mandeloljan från Pure är kallpressad och ekologisk, gjord på mandlar odlade i Spanien, ansedd som en av de bästa och renaste mandeloljorna på marknaden.

Har fått toppbetyg av många kunder för att den är så återfuktande och samtidigt lättabsorberande. Dessutom en mycket prisvärd ekologisk och kallpressad mandelolja. Flaska av glas.

Fushi Mandelolja – ekologisk och kallpressad, 100 ml

Kundfavorit

Fushi Mandelolja är en 100% oraffinerad, ekologisk och kallpressad sötmandelolja från Spanien som kommer i en återvinningsbar glasflaska. Oljan är doftfri och mjuk och går snabbt och lätt in i huden utan att lämna en oljig hinna.

Det här är en riktig kundfavorit, framför allt för att den har en behaglig konsistens och upplevs som väldigt len.

Loelle Organic Almond Oil, 100 ml

Bra & dryg

Loelles ekologiska mandelolja är kallpressad och 100 % naturlig, gjord på spanska sötmandar. En mandelolja som är mycket dryg, det behövs bara några droppar för att få effekt.

Speciellt populär och omtyckt som massageolja och till babyvård. Kommer i en återvinningsbar glasflaska och har längre hållbarhet (2-3 år) än många andra mandeloljor.

Hur utvinns mandelolja?

Mandelolja kan utvinnas ur både sötmandel och bittermandel men till hudvård är det framför allt oljan från sötmandlar som används. Oljan utvinns ur råa, torkade mandlar från sötmandelträdet som växer vilt i de varmare delarna av västra Asien och i Nordamerika. I dag odlas framför allt mandlar i Kalifornien och runt Medelhavet. Några av de största mandelodlingarna finns i Spanien, där allt fler producenter odlar med ekologiska jordbrukstekniker för att jordarna, vattenresurserna och den biologiska mångfalden ska kunna återhämta sig. Mandeloljan som utvinns ur de ekologiska mandlarna är kallpressad, vilket tar mycket längre tid än när man tillverkar varmpressad olja och är därför dyrare. Men den kallpressade oljan har betydligt högre kvalitet och framför allt bibehålls fler näringsämnen i den skonsamma tillverkningsprocessen. Varmpressad olja kan innehålla rester av kemikalier eftersom utvinningsprocessen påskyndas med hjälp av värme och just kemikalier.

Varför är mandelolja så bra?

Mandelolja är en halvfet, skonsam och mild olja med ett högt näringsinnehåll av bland annat E-vitamin, enkelomättade fettsyror, zink, kalium och proteiner vilket gör den bra för hud och hår. Den har vårdande, fuktgivande och mjukgörande egenskaper och det är tack vare dessa som den använts sedan urminnes tider inom Ayurvedisk medicin och kinesisk kultur för att behandla och skydda huden. I dag är mandelolja en mycket populär ingrediens i olika skönhets-, hud- och hårvårdsprodukter för kropp, hår och ansikte. Till skillnad från många andra oljor har den en väldigt lätt konsistens som absorberas av huden utan att täppa till porerna och utan att lämna kvar klibbiga rester på huden.

Hur använder man mandelolja?

Kallpressad, ekologisk mandelolja är en mångsidig och doftfri basolja som passar alla, oavsett hudtyp, och därför kan användas av hela familjen. Här listar vi några bra användningsområden för kallpressad, ekologisk mandelolja:

  1. Lindra hudirritationer – verkar lugnade på torr hud, eksem, klåda, psoriasis och andra hudutslag. Är en vanlig ingrediens i olika salvor och krämer för just psoriasis och eksem.
  2. Ansiktsvård – återfuktar torr hud på djupet och sägs kunna förbättra och jämna ut hudtonen, lindra pigmentfläckar och ärrbildning från akne. Mandelolja är också känd för att kunna reducera mörka ringar under ögonen.
  3. Sminkborttagning – lite mandelolja tar effektivt bort smink och mascara på ett naturligt sätt eftersom fett löser fett. Massera in i ansiktet och torka sedan av med en tvättlapp.
  4. Hårolja – innehållet av magnesium, zink och kalcium har gjort mandeloljan populär som hårolja för att ge håret fukt och glans, som närande inpackning, för att motverka frizz och kluvna hårtoppar. Rekommenderas också mot mjäll och torr, kliande hårbotten, massera in och låt verka under natten och tvätta ur.
  5. Babyvård – eftersom mandelolja är mild och icke-irriterande passar den också den lilla bebisens känsliga hud, används vid blöjbyten och som återfuktande badolja.
  6. Massage – eftersom mandelolja är mild, mjukgörande och lugnande är den populär som massageolja. Många gravida använder mandelolja för att massera magen och motverka bristningar.

Hur förvaras kallpressad, ekologisk mandelolja?

Kallpressad mandelolja ska förvaras mörkt och svalt för att bibehålla sina fina egenskaper, förvaras den rätt håller en öppnad flaska i cirka 1 år.