Gurkmeja


-Guide, användningsområden och tips på de bästa produkterna!

Gurkmeja är en krydda med ursprung i Sydostasien. Många förknippar den med indisk matlagning och man vet att det har använts i minst 4000 år bakåt i tiden. Vi på rekoguiden.se älskar att använda gurkmeja i matlagning. För att sprida kunskap om kryddan, dess användningsområden och eventuella fördelar så har vi skapat denna guide. Genom noggrann analys av kundomdömen, information från tillverkare och våra egna erfarenheter på området så har vi även gjort en topplista över de bästa gurkmejakryddorna.

De bästa gurkmeja-pulvren!

Sonnentor Gurkmeja

Ekologisk gurkmeja från Sonnentor, god smak och populär kundfavorit.

Kundbetyg 5 av 5

Rawpowder Gurkmeja

Ekologiskt gurkmejapulver från Rawpowder, tillverkad av gurkmeja från Vietnam.

Kundbetyg 4,9 av 5

Mother Earth Gurkmeja

Ekologisk gurkmeja från Mother Earth som säljs i ett prisvärt storpack om 1 kg.

Kundbetyg 4,7 av 5

Guide till gurkmeja

Här guidar vi dig till allt det som kan vara bra att veta kring gurkmeja.

Gurkmejans ursprung och historia

Sedan urminnes tider har gurkmeja använts i olika delar av Asien, från Kina till Indien och Persien. Sitt ursprung har det dock på den indiska halvön där det finns upp emot 40-45 olika arter av gurkmeja.

Tack vare dess starka färg har det länge använts som färgämne, bland annat för att färga textilier och kläder. Men gurkmeja har även en lång tradition inom olika typer av folkmedicin.

Gurkmeja – både namnet på växten och den färdiga kryddan

Gurkmeja heter både växten som man gör kryddan av – och den färdiga kryddan. Flertalet av gurkmeja-sorterna är ätliga. Den vanligaste varianten heter dock Curcuma longa, det är den som man använder för att framställa den klassiska gurkmeja-kryddan, som bland annat kännetecknas av sin gula färg.

Men det finns andra typer av gurkmeja som också är kända. Kanske har du hört talas om svart gurkmeja. Det är en gurkmeja-variant som är blå när den är färsk och går åt det svarta hållet som torkat pulver. Svart gurkmeja är relativt sällsynt i Sverige men finns att beställa hos exempelvis Amazon.

Svart Gurkmeja – Kali Haldi

Så framställs gurkmeja

Ovanför jorden är gurkmeja en växt med gröna blad. Det är dock inte bladen man använder för att göra krydda. Istället använder man gurkmejans rötter/jordstam, som ser ut lite på samma sätt som ingefära gör. Bitar av gurkmejans jordstam kokas, torkas och mals därefter till pulver. Efter denna process är den färdiga kryddan klar.

Vilka länder tillverkar mest gurkmeja i världen?

Det landet som tillverkar och exporterar överlägset mest gurkmeja i världen är Indien. Andra stora producenter av gurkmeja är Thailand, Kina och Myanmar.

Hur smakar gurkmeja?

Gurkmeja hör till de kryddor som inte har den starkaste smaken. Den har dock en mycket säregen och god smak. Många beskriver smaken som pepprig, jordig och söt i smaken. Ibland har gurkmeja också en något bitter smak.

Vanliga gurkmeja-produkter

Som den populära krydda och kosttillskott som gurkmeja är så finns det att köpa i en rad olika former.

Gurkmeja-pulver

Gurkmeja-pulver är den vanligaste formen av gurkmeja. Det är så som de flesta använder gurkmeja, exempelvis som krydda i matlagning. Gurkmeja-pulver finns att köpa i de allra flesta vanliga mataffärer.

Färsk gurkmeja

I många välsorterade livsmedelsaffärer går det att köpa färsk gurkmeja. Färsk gurkmeja ser ut ungefär som en ingefära-rot. Färsk gurkmeja liknar morot lite i smaken, även om den är betydligt mer bitter. Det används i många indiska maträtter, i allt ifrån pickles till curry-grytor. Färsk gurkmeja har även fått ett uppsving som ingrediens i ingefärs- och gurkmeja-shots. En fördel med färsk gurkmeja är att det behåller fler av vitaminerna och näringsämnena än torkat gurkmeja-pulver.

Gurkmeja-kapslar

Kapslar fyllda med gurkmeja är ett kosttillskott för dig som tror på gurkmejans positiva hälsofördelar på kroppen. Vissa av kapslarna består av ren gurkmeja, andra är kombinerade med ingefärapulver eller svartpeppar.

Gurkmeja-shots eller gurkmeja-juice

I en hel del produkter säljs även gurkmeja som shots eller juice. Ibland utblandad med ingefära och ibland tillsammans med andra fruktjuicer. Gurkmeja i juice är inget som vi själva tycker är särskilt gott, däremot finns det många som anser att det ger hälsofördelar. En känd produkt på området är till exempel RÅ Gurkmeja, en ekologisk juice som innehåller nästan 10% pressad gurkmeja.

Gurkmeja-te

Te tillverkat med gurkmeja säljs i många hälsokost-butiker. Det är även något som många brygger hemma, till exempel i kombination med ingefära.

Gurkmeja-pasta

Gurkmeja-pasta säljs på burk och tillverkas i de flesta fall av rå gurkmeja-rot som arbetats ihop till en pasta. Det kan användas i matlagning såväl som smoothies eller shots. Ett bra alternativ för dig som vill ha smaken och känslan av färsk gurkmeja men som bara använder lite grann åt gången.

Gurkmeja-tvål

Gurkmeja används även som ingrediens i tvål, eftersom gurkmeja anses ha bra effekt mot tilltäppta porer samtidigt som det har antibakteriella egenskaper.

Grukmeja-tuggisar

Gurkmeja-tuggisar är ett kosttillskott som innehåller gurkmeja. Namnet tuggisar anspelar på att det är en form av godisliknande tabletter som man alltså tuggar i sig istället för att svälja hela som man gr med kapslar.

Tandkräm med gurkmeja

Vissa anser att gurkmeja ger vitare tänder och därför finns det flera tandkrämer på marknaden med gurkmeja i. Vissa gör även egen tandkräm som innehåller gurkmeja.

Gurkmeja i Curry

En sak som är värd att nämna kring gurkmeja är att det är en viktig ingrediens i curry. Det är även den ingrediens som ger många av curryblandningarna den kraftigt gula färgen som många förknippar med just curry.

Curry utan gurkmeja

I de flesta traditionella curryblandningar är gurkmeja en viktig ingrediens, som förutom att ge curry den gula färgen också bidrar med en säregen smak. Det finns dock curryblandningar som traditionellt sett görs utan gurkmeja. En av dessa curryblandningar är Sri Lankesisk curry. Den innehåller i sin traditionella form ingen gurkmeja och kan alltså vara ett alternativ för dig som av någon anledning vill undvika gurkmeja.

Daglig dos/rekommenderat dagligt intag av gurkmeja

Livsmedelsverket informerar på sin hemsida om att det går bra att använda gurkmeja på vanligt vis i maten. Däremot menar de att gurkmeja som andra kryddor kan innehålla aktiva substanser som kan påverka kroppen i för höga doser.

Vi har utöver detta inte hittat något som styrker en rekommenderad eller riskfri daglig dos av gurkmeja.

Gurkmeja-tillskott och leverskador

Studier som gjorts visar på ett litet men växande antal leverskador orsakade av gurkmeja-tillskott i USA under de senaste åren.

Hur får man bort gurkmeja-fläckar?

Som vi nämnde lite tidigare i texten så har gurkmeja historiskt använts för att färga textilier. Därför ger gurkmeja minst sagt envisa fläckar om man får det på kläderna. Det finns dock flera knep man kan prova för att få bort gurkmeja-fläckar:

 • Galltvål
 • Diskmedel och socker
 • Vanish
 • Bikarbonat
 • Vinäger

Färga hela klädesplagget med gurkmeja

Är det en stor och extra knepig fläck att få bort, exempelvis på en vit t-shirt eller skjorta så är ett klassiskt gammalt knep att färga hela klädesplagget gult, med hjälp av gurkmeja. Efter att hela plagget färgats om till gurkmeja-färg kan vi garantera att fläcken inte kommer att synas längre.

Gurkmeja och dess användningsområden

Här tittar vi närmare på några kända användningsområden för Gurkmeja.

Färga ägg med gurkmeja

Vill man färga ägg på naturligt vis, exempelvis till påsken kan man få en riktigt fin gul färg genom att använda gurkmeja. Gör så här:

 • Koka först äggen
 • Blanda 1 liter vatten med 2 matskedar ättikssprit och 3 matskedar gurkmeja. Koka detta i 30 minuter och låt sedan svalna.
 • Därefter lägger man i äggen i gurkmeja-vattnet och låter dem ligga i så länge att de fått önskat färg. De kan ligga i allt ifrån 15 minuter upp till flera timmar.

Spara mycket pengar genom att köpa gurkmeja på storpack

Gurkmeja är i de flesta fall en ganska billig krydda. Köper man små paket av gurkmeja kan man dock få betala ett väldigt högt kilopris. En liten kryddburk med ekologisk gurkmeja som man köper i affären har inte sällan ett kilopris på mellan 700-800 kronor. Beställer man ett 1 kg-paket med ekologisk gurkmeja i en webbshop så kan man istället komma ner till ett kilopris på runt 215-250 kronor.

Hur länge håller gurkmeja?

De flesta förpackningar med gurkmeja-pulver som man köper i affären har ett bäst före-datum på 2-3 år från det att det tillverkats. Sannolikt är det inte farligt att äta gurkmeja som sedan länge passerat bäst före-datum. Det som dock är vanligt är att gurkmejan tappar smak och därför helt enkelt inte tillför lika mycket till maten. Detta förklarar bland annat kryddtillverkaren Santa Maria som svar på en fråga.

Det här kan du använda gurkmeja till

Det finns mängder av recept du kan använda gurkmeja till. Här går vi igenom några vanliga maträtter och drycker som innehåller gurkmeja.

Guldmjölk/Golden Milk: Guldmjölk är en trendig dryck som genom att den innehåller gurkmeja är guldig till färgen. Utöver gurkmeja så brukar guldmjölk även innehålla kanel, ingefära, svartpeppar och någon form av mjölk.

Dhal med gurkmeja: Den indiska linsgrytan dhal har i de flesta fall gurkmeja som en grundingrediens.

Curry: Blandar man ihop egen curry-krydda hemma så är gurkmeja en viktig ingrediens.

Yoghurtsås: Genom att blanda yoghurt med gurkmeja och andra örter får den en god smak med framför allt också en härligt gul färg. Ett klassiskt recept på kyckling innehåller även sås med gurkmeja och yoghurt.

Mangoraja: Klassisk indisk sås/dressing som ofta innehåller gurkmeja, direkt eller indirekt genom curry.

Tikka Masala och Korma: Dessa två är mycket kända indiska rätter som innehåller gurkmeja.

Gult ris: Gurkmeja används ofta i ris. Det ger riset en svag smak av gurkmeja, men framför allt får riset en fin gul färg.

Gurkmeja inom hudvård

Gurkmeja är en uppskattad ingrediens inom hudvård eftersom det har keratolytiska, antiinflammatoriska och antibakteriella effekter på huden. Gurkmeja är därför en vanlig ingrediens i olika hudvårdsprodukter. Men många använder det även i egna produkter, till exempel i hemmagjorda ansiktsmasker, under ögonen eller genom att applicera på övriga delar av huden på kroppen.

Det här säger vetenskapliga studier kring gurkmeja

Vetenskapliga studier på området har bland annat visat att gurkmeja har antiinflammatoriska , antibakteriella och antifungala samt antioxiderande egenskaper.

Gurkmeja som huskur

Gurkmeja har använts som huskur och behandling inom folkmedicin i årtusenden. De vetenskapliga studierna på området, som bland annat pekar på att gurkmeja har antiinflammatoriska, antibakteriella, antifungala och antioxiderande egenskaper bör kunna ge ett visst stöd för användningen av det som huskur inom en rad områden. Här går vi igenom några vanliga huskurer som innefattar gurkmeja, som vissa anser fungerar/använder sig av. Vi hävdar inte att dessa huskurer bevisligen fungerar, däremot så kostar det inte så mycket att prova.

Gurkmeja som tandblekning: Trots att gurkmeja har en kraftigt gul färg är det många som använder det för att bleka sina tänder vita. Flera som testat detta menar att det fungerar.

Gurkmeja mot magkatarr: vissa menar att gurkmeja ger lindring åt magkatarr och andra typer av magbesvär.

Vid förkylning: Gurkmeja är en vanlig huskur mot förkylningar, framför allt förebyggande.

Vid ledbesvär: Gurkmeja används av många som en huskur mot olika typer av ledbesvär och vid artros.

Ekologisk vs konventionellt odlad gurkmeja

Det finns ett stort antal bekämpningsmedel och konstgödsel som kan användas vid odling och framställning av gurkmeja. Vill man begränsa intaget av dessa hos sig själv och även förbättra miljön för de som arbetar med det så är det alltid bäst att välja en ekologisk gurkmeja. Då testas gurkmejan regelbundet för bekämpningsmedel och man ser till att det upprätthåller en viss standard förenlig med eko-certifieringen.

KRAV-märkt gurkmeja

Den mesta gurkmejan är EU-ekologisk och inte KRAV-märkt. Vi har dock hittat en KRAV-märkt gurkmeja som säljs i Sverige som heter Gröna Bladet Gurkmeja.

Näringsinnehåll

Torkat gurkmeja-pulver är bland annat rikt på fibrer och protein. Näringsinnehållet i torkad gurkmeja ser ut enligt följande.

 • Energi: 354 kalorier per 100 gram
 • Fett: 9.9 g per 100 gram
 • Kolhydrater: 65 g per 100 gram
 •  -Varav socker: 3.2 g per 100 gram
 • Fibrer: 21 g per 100 gram
 • Protein: 8 g per 100 gramSalt: 0.38 g per 100 gram