Test av växtbaserade mjölkalternativ till kaffe – Vilket är bäst?


Vi har testat några av de vanligaste växtbaserade mjölkalternativen till kaffe för att ta reda på vilken som är godast och bäst. Läs vidare nedan för att se resultaten i testet.

Oatly iKaffe

Oatlys iKaffe har fått en särskild status och popularitet när det kommer till växtbaserad mjölk till kaffe. För många är detta den stora favoriten och det självklara valet till kaffe. Det är något som vi definitivt kan förstå. Oatlys iKaffe är väldigt god att dricka bara som den är. Havremjölken har en tjock konsistens med en ganska sötaktig havresmak som faktiskt ger en lite speciell och godare smak i kaffe än vad vanlig komjölk gör.

Med Oatlys iKaffe har man verkligen fått till konsistensen, den håller ihop mycket bra i kaffet och har så länge vi använt den aldrig skurit sig. Vi ger Oatlys iKaffe betyget 4,5 av 5. Ett litet minus är att den innehåller onödigt mycket socker, 3,4%. Det är förmodligen även anledningen till dess kaloririkhet, 61 kcal per 100 ml. Vidare skulle man kunna efterfråga en ekologisk produkt, som Oatly har för sina andra havreprodukter.

Betyg: 4,5 av 5

Alpro Barista Soya

Här är en växtbaserad kaffemjölk som är tillverkad av soja. Som annan typ av växtbaserad mjölk till kaffe har även Alpro Barista Soya en lite tjockare konsistens, med en lite mer sötaktig smak. Sockerhalten är dock inte lika hög som hos några av konkurrenterna, för Alpro Barista Soya ligger den på 2,5%, vilket är helt OK. Mängden kalorier är 42 kcal per 100 ml, vilket alltså är betydligt lägre än exempelvis Oatly iKaffe. Alpro Barista Soyas funktion när man använder den i kaffet är fullt tillfredställande. Den blandar ut sig bra utan att skära sig och dess smak tar inte över. När det dock kommer till Alpro Barista Soyas smak utan kaffe så anser vi dock att den inte är särskilt god. Smaken är sötaktig och lite lätt sur, inte något som man i första hand vill ha i sitt kaffe. Detta gäller även lukten av denna dryck som inte är så aptitlig. Sammanfattningsvis är Alpro Barista Soya ganska bra när det kommer till funktion, dock inte särskilt god smakmässigt.

Betyg 3 av 5

Garant Barista Havredryck

Garant Barista Havredryck är en av de billigaste växtbaserade mjölkalternativen till kaffe. När det kommer till smaken av denna havremjölk så är den ganska god, så pass att man kan dricka den som den är utan något annat. Konsistensen är tjock och krämig och smaken är söt. Att Garant Barista Havredryck är söt blir även tydligt när man kollar näringsinnehållet, sockerhalten ligger på relativt höga 4%. När det kommer till användningen i kaffe så är funktionen bra och helt enligt förväntat, även tillsammans med kaffe är smaken god. Som så många andra växtbaserade mjölkalternativ till kaffe så ska Garant Barista Havredryck omskakas innan man häller upp den. Här har man ett betydligt bättre lock för detta än många av konkurrenterna. Locket har en mindre öppning och sitter fast bättre vilket gör att den inte läcker lika lätt när man skakar om den. Sammanfattningsvis tycker vi att både smak och funktion är bra för Garant Barista Havredryck och den är väldigt prisvärd. Det främsta negativa är att den innehåller onödigt mycket socker.

Betyg 4 av 5

Valio Oddly Good Barista Oat Drink

Valios Barista-mjölk är havrebaserad och har en god smak. Bland de växtbaserade kaffemjölker som vi testat är den här definitivt en av de godare att dricka bara som den är. Vad som dock är ett litet minus är att den har en lite grynig konsistens, med små små bitar av havre kvar. Dessutom har den en svagt syrlig eftersmak. Vad vi vidare noterat när vi använt denna tidigare är att den tycks skära sig lite lättare än andra barista-växtmjölker. Kanske är den mer temperaturkänslig än sina konkurrenter.

I övrigt anser vi att sockerhalten är lite högre än vad den behövt vara, på 3,5%. Det sticker dock inte ut på något sätt bland de växtbaserade mjölkalternativen, där de flesta innehåller en del socker. När man använder Valio Oddly Good Barista i kaffe så fungerar den bra och den ger kaffet en god smak. När det kommer till priset så är Valio Oddly Good Barista ett av de billigare alternativen. Man får alltså mycket för pengarna samtidigt som den gör sitt jobb, nämligen fungerar och smakar bra i kaffet. Vi tycker att den här produkten inte är den bästa, men att det är ett helt ok val för sitt pris. Därför ger vi den ett samlat betyg på 3,5 av 5.

Betyg 3,5 av 5