Ekologisk Rapsolja


-Guide till den bästa ekologiska rapsoljan!

Rapsolja är en populär olja inom matlagning som har flera fördelar. I många fall är den tillverkad i Sverige, den innehåller en bra sammansättning av fetter och den tål lite högre temperaturer än många andra oljor. Utbudet av ekologisk rapsolja är dock ganska begränsat. Vi har gjort en noggrann research kring de ekologiska rapsoljorna som säljs i Sverige. Genom att analysera kundomdömen, rapsoljornas egenskaper, information från tillverkare och våra egna erfarenheter så har vi kunnat sammanställa denna topplista över de bästa ekologiska rapsoljorna. Läs vidare för att ta reda på vilken som är bäst.

Gunnarshögs Gård Extra Fin Kallpressad Rapsolja, 3 l ekologisk – Bästa Ekologiska Rapsoljan!

Ekologisk och KRAV-märkt

Gunnarshögs Gård Extra Fin Kallpressad Rapsolja är en KRAV-märkt rapsolja som pressats av raps från Österlen i Skåne. Den här kallpressade rapsoljan säljs i storpack till ett bra pris. Det här är även en riktig kundfavorit som fått toppbetyg från kunder. Kunderna beskriver bland annat smaken som mycket god.

Urtekram Rapsolja – Toppval!

Urtekram Rapsolja är en ekologisk kallpressad rapsolja som passar bra i kalla maträtter såväl som till matlagning på låg temperatur. Urtekrams rapsolja är filtrerad och har ett högt innehåll av enkelomättat fett. Även detta är en kundfavorit som fått höga kundbetyg.

Varför välja ekologisk rapsolja?

Vid konventionell/icke-ekologisk odling av raps används ofta kemiska bekämpningsmedel. Det kan till exempel vara glyfosat som befaras ha flera negativa hälsoeffekter på såväl djur som människor. Det finns en diskussion kring att glyfosat kan vara cancerframkallande och kopplas till infertilitet, fosterskador, skador på nervsystemet och njurar. Det är även giftigt för vattenlevande organismer och studier har visat att det kan vara skadligt för bin.1

Med ekologisk och i synnerhet KRAV-märkt rapsolja får du en produkt som odlats och framställts utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket sannolikt är långt mycket bättre för både dig själv och miljön.

Kallpressad vs varmpressad rapsolja

Rapsolja säljs både som varmpressad och kallpressad olja. Kanske har du någon gång lagt märke till den stora skillnaden utseendemässigt. Kallpressad rapsolja har en ganska kraftigt gul färg medan varmpressad rapsolja har en mer neutral färg.

Kallpressad rapsolja

Kallpressad rapsolja framställs genom att rapsfröna pressas mekaniskt på ett sätt som gör att de endast får värme från det som uppstår naturligt av friktionen. Det bevarar framför allt ganska mycket av rapssmaken, många beskriver smaken i kallpressad rapsolja som nötig. Men sannolikt så bevaras även fler mineraler i oljan. Näringsmässigt är skillnaderna mellan varmpressad och kallpressad rapsolja ganska små, enligt Livsmedelsverket.2

Varmpressad rapsolja tål högre temperatur än kallpressad

Den så kallade rykpunkten, vilket är temperaturen där olja börjar ryka är 107 grader för kallpressad rapsolja. För varmpressad rapsolja är den istället 240 grader, vilket gör den varmpressade oljan långt mycket mer lämplig för upphettning. Varmpressad rapsolja är en av de oljor med högst rykpunkt överlag.

Så för vissa typer av matlagning, till exempel om man ska fritera mat som brukar ske vid temperaturer om 150-190 grader så är inte kallpressad rapsolja aktuellt. Därmot fungerar varmpressad olja bra att fritera i.

KRAV-märkta rapsoljor

Det finns ett antal ekologiska rapsoljor på marknaden men långt ifrån alla är KRAV-märkta. Nedanför har vi samlat de KRAV-märkta alternativen som går att köpa.

  • Garant Rapsolja Kallpressad Eko/Krav
  • Gunnarshögs Gård Rapsolja Kallpressad KRAV
  • Änglamark Kallpressad Rapsolja Eko/Krav
  • Kloka Svensk Rapsolja Krav
  • ICA I Love Eco Kallpressad Rapsolja Krav
  • Kung Markatta Kallpressad Rapsolja Krav

Rapsolja och Miljö

Rapsolja hör till en av de oljor som är allra bäst ur miljösynpunkt. Mycket av den rapsolja som säljs i Sverige är just också tillverkad i Sverige.3

Näringsvärde för Rapsolja

Rapsolja består till 100% av fett, där 100 gram rapsolja innehåller 884 kalorier. Rapsolja är även rikt på omättade fettsyror som det består av till cirka 90%. Rapsolja är för många även en viktig vegetabilisk källa till Omega 3, 1-2 matskedar rapsolja motsvarar det rekommenderade dagliga intaget.4

Källor

  1. https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/stoppa-glyfosat-ett-grasligt-ograsmedel/ ↩︎
  2. https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/skillnad-i-naring-mellan-kallpressad-respektive-va/ ↩︎
  3. https://www.medvetenkonsumtion.se/rad-fakta/matfett-oljor/ ↩︎
  4. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6 ↩︎