Test av Urtekram Fragrance Free Hand Wash


Urtekram är en stor aktör på marknaden för ekologiska handtvålar. Man har nyligen gjort om designen på många av sina produkter, så även Fragrance Free Hand Wash. Det är en handtvål som är ekologisk, parfymfri och vegansk. Det tycker vi är bra egenskaper för en handtvål och vi har därför testat produkten. Läs vidare för att se vad vi tyckte om den och vilket sammanvägt betyg vi gett den.

Så är det att använda Urtekram Fragrance Free Hand Wash

Vad man direkt kan konstatera kring Urtekram Fragrance Free Handwash är att den är mycket mild, både när det kommer till doften och hur den är att tvätta sig med. Doften är svagare än hos de andra parfymfria och ekologiska handtvålarna vi testat.

Själva upplevelsen kring att tvätta sig med tvålen är bra. Tvålen är lätt men ger en oljig känsla på händerna när man tvålar in sig. Den löddrar en hel del och sköljs snabbt bort när man sätter händerna under rinnande vatten. Ett stort plus är att man inte blir torr och sträv om händerna efteråt. Urtekram Fragrance Free Hand Wash ger istället en mjuk och fuktig känsla om händerna efter att man tvättat och torkat dem.

Vad innehåller Urtekram Fragrance Free Hand Wash?

Den här handtvålen har en relativt lång ingredienslista, något som vi inte ser som en fördel men som samtidigt inte behöver vara jättedåligt så länge ingredienserna är bra. På produktens förpackning går det att läsa att 100% av innehållet är av naturligt ursprung. Vidare är 11% av innehållet ekologiskt, bortsett från vattnet och mineralerna i handtvålet så är 45% av innehållet ekologiskt. Det är en relativt bra nivå i jämförelse med andra ekologiska handtvålar (Ecocert).

Innehållsförteckningen är skriven med INCI-namn och utifrån vad vi kan utläsa innehåller Urtekram Fragrance Free Hand Wash i mestadels vegetabiliska oljor (i huvudsak kokosolja/kokosfett och palmolja), och aloe vera-extrakt.

Certifieringar och initiativ till miljöfördelar

Urtekram Fragrance Free Hand Wash har följande certifieringar:

  • Ecocert (Minst 10% av alla ingredienser ska komma från ekologiskt jordbruk)
  • Vegansk certifiering av Vegan Society
  • Allergy Certified (ingredienserna innebär låg risk för allergiska reaktioner)

Vidare beskriver Urtekram själva tvålflaskan som en ”plant bottle”. Det är kanske lite en överdrift då man kan läsa på flaskan att >60% av flaskan växtbaserad, alltså inte hela.

Pris

En 300 ml flaska Urterkram Fragrance Free Hand Wash kostar cirka 60-70 kronor. Bland de flytande ekologiska handtvålarna är det inte särskilt dyrt, snarare ett av de billigare alternativen. Jämför man dock mot icke-ekologisk flytande handtvål så är det förmodligen ett ganska högt pris.

Sammanfattning och vårt betyg

Urtekram Fragrance Free Hand Wash är en ekologisk handtvål som framför allt fungerar bra och är behaglig att tvätta sig med. Även doften är neutral och diskret vilket är ett stort plus när man väljer just en parfymfri tvål som denna. Bland de Ecocert-certifierade handtvålarna så är priset på den också ganska bra, till och med bland de lägre priserna i denna klass.

Sammanfattningsvis gör detta att vi väljer att ge Urtekram Fragrance Free Hand Wash ett högt samlat betyg på 4 av 5.