Tandkräm utan SLS


SLS som även heter natriumlaurylsulfat eller sodium lauryl sulfat är ett ytspänningsnedsättande ämne som är en vanlig ingrediens i tandkräm. Ämnet används bland annat för att underlätta rengöringen av tänderna och för att få tandkrämen att skumma. Huruvida det är skadligt för hälsan eller inte är omdiskuterat. Vad som dock är säkert är att SLS irriterar och verkar uttorkande i munhålan. För den som är ute efter tandkrämer utan SLS har vi letat fram och sammanställt en lista över dessa produkter. Läs vidare för att ta reda på vilka tandkrämer som tillverkas utan SLS.

Urtekram Mint Toothpaste med fluor

Urtekram Mint Toothpaste med fluor är en tandkräm som är ekologiskt certifierad via Ecocert Cosmos Organic. Denna tandkräm innehåller inte SLS eller några andra syntetiska skummedel. Dock uppnår tandkrämen en viss skumeffekt på naturlig väg.

Tandkräm utan SLS

Suztain Fluortandkräm med Aloe Vera & Mint

Suztains Fluortandkräm med smak av Aloe Vera och mint är en ekologisk tandkräm certifierad som ekologisk via Ecocert Cosmos Organic. Tandkrämen är fri från SLS vilket även innebär att den skummar mindre än vanlig tandkräm. Värt att nämna om denna tandkräm är också att den fått ett fåtal men mycket höga kundomdömen.

Tandkräm utan SLS

Desert Essence Tea Tree Oil Whitening Plus Cool Mint

Desert Essences Cool Mint-tandkräm är en tandkräm tillverkad utan konstgjorda smakämnen och sötningsmedel. Istället innehåller den naturliga tandblekningsmedel och eteriska oljor, i det här fallet eteriska oljor från tea tree och vintergröna. Värt att nämna om Desert Essence Cool Mint är även att det är en fluorfri tandkräm utan SLS, för den som eventuellt är på jakt efter det.

Tandkräm utan SLS

Zendium Fresh + White Tandkräm

Zendium är ett klassiskt tandkrämsmärke som också hör till en av de större aktörerna på området tandkräm, i Sverige. Zendium anger på sin hemsida att de inte använder SLS i någon av sina tandkrämer. Istället använder man sig av det skumbildande ämnet steareth-30. Zendiums Fresh + White är framtagen för att ta bort missfärgningar på tänderna och för att ge en extra fräsch andedräkt.

Tandkräm utan SLS

Hur hittar man SLS i innehållsförteckningen på tandkrämer?

Tyvärr är det inte helt lätt att direkt veta om en tandkräm innehåller SLS eller inte, bara genom att kolla på innehållsförteckningen. SLS kan nämligen skrivas ut på flera olika sätt där det inte alltid framgår tydligt att det är just det. De vanligaste formuleringarna är sannolikt SLS eller sodium lauryl sulfate. Därefter finns det flertalet andra formuleringar som förekommer, exempelvis på detta är sodium dodecyl sulfate, SDS, sodium laureth sulfate, SLES. Men även det svenska ordet natriumlaurylsulfat med förkortningen NaLS används. För att säkert veta om tandkrämen innehåller SLS eller ej behöver man alltså hålla koll på ett antal olika namn. De företag som tillverkar sin tandkräm utan SLS känner dock till att detta är något som många kunder efterfrågar och det är därför vanligt att de skriver ut detta på.