Blåbärspulver


Vi guidar dig till det bästa blåbärspulvret!

Att det är nyttigt att äta blåbär vet nog de flesta. Men kanske inte att blåbär även sänker risken att drabbas av våra vanligaste folkhälsosjukdomar? Enligt Hjärt-Lungfonden, och professor Maj-Lis Hellénius vid Karolinska institutet, innehåller blåbär många bioaktiva ämnen som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom bidrar det blå bäret till att skydda mot typ 2-diabetes, cancer och demens. Ett smart sätt att få i sig detta superbär året om är att använda torkat blåbärspulver och strössla det på filen eller i en smoothie. Vi har granskat innehåll, produktegenskaper och kundomdömen och med hjälp av egna erfarenheter listat de blåbärspulver som vi tycker är bäst just nu.

PLOG, Norrländska Blåbär – vildvuxna bär

BÄST!

PLOG, Norrländska Blåbär är gjort på svenska blåbär som vuxit vilt i de lappländska skogarna. Något som in sin tur innebär att de är extra näringsrika tack vare de många soltimmarna som norra Sverige har på sommaren.

Plogs blåbärspulver tillverkas av hela bär som torkats under 42 grader för att behålla alla näringsämnen. Av vätskan som blir över när bären torkats görs även blåbärsdryck.

Det här pulvret smakar verkligen blåbär och 1 tsk motsvarar cirka 70 blåbär.

Holistic Blåbärsulver

SUPERGOTT

Holistic blåbärspulver är gjort på svenska blåbär som handplockas i de svenska skogarna. Innehåller 100% blåbär utan tillsatser, de hela bären torkas så varsamt att de räknas som rawfood för att sedan finmalas. 1 tsk blåbärspulver motsvarar ca 0,5 dl färska blåbär.

Holistic säljer även en variant av blåbärspulver som är ekologiskt certifierat och gjort av vilda blåbär som plockats i de finländska skogarna.

Kung Markatta ekologiskt Blåbärspulver

KRAVMÄRKT

Kung Markattas blåbärspulver framställs av vilda blåbär som plockas i nordiska skogar under schyssta villkor.

Blåbären torkas hela och mals sedan till ett fint pulver, innehåller 100% blåbär utan tillsatser. Pulvret motsvarar en koncentration på 9 gånger av bärets färska vikt. God och autentisk blåbärssmak.

Kravmärkt och EU-ekologiskt-certifierat

Hur är ett bra blåbärspulver?

Vi tycker att ett bra blåbärspulver ska vara helt naturligt och bara innehålla 100 % blåbär. Det ska inte finnas några andra tillsatser eller konserveringsmedel och pulvret ska vara gjort av hela, färska bär som torkats varsamt eftersom det är då som alla näringsämnen bevaras bäst. Vi föredrar också att pulvret är gjort av vildplockade blåbär från Sverige eller Norden, en del blåbärspulver är gjorda av odlade bär eller av bär plockade i t ex Polen eller Nordamerika. Men med tanke på att vi har denna enorma, och outnyttjade resurs i våra egna skogar så väljer vi i första hand närpoducerat. Endast 7 % av alla blåbär som finns tillgängliga i Sverige tas om hand.

Självklart ska de vildplockade bären vara plockade under schyssta villkor för bärplockarna. Det är inte alltid det finns information om hur bären har plockats men om det gör det så är det definitivt ett plus. Fördelen med vildplockade bär är också att mycket talar för att

vilda bär är nyttigare än odlade och innehåller fler oxidanter. När man väljer blåbärspulver är det också viktigt att titta på koncentrationen i pulvret, hur mycket färska blåbär motsvarar till exempel en 1 tsk blåbärspulver. Sist och slutligen är smaken avgörande, blåbärspulver ska smaka mycket blåbär, nästan som när man tar en näve mogna bär och stoppar i munnen.

Hur används blåbärspulver?

Blåbärspulver har alla fördelar som färska bär har och dessutom får man med sig hela bärets alla nyttigheter, även från kärnorna som också mals. När man äter färska bär passerar  kärnorna bara genom tarmen. Blåbärspulver är perfekt att använda som ett dagligt näringstillskott och en bra dosering är 2 tsk per dag, som strösslas på maten. Pulvret kan användas i både matlagning och bakning och är perfekt som smaksättare eller färgämne. Förr kunde man köpa blåbärspulver på apotek och då användes det för behandling av diarré och tarminfektioner, magkatarr, inflammation i tandköttet, nattblindhet och andra ögonproblem.

Fakta om blåbär

Blåbär är Sveriges nationalbär och vår vanligaste vilda växt, blåbärsris växer över hela landet och täcker cirka 17 % av Sveriges yta. En blåbärsbuske kan bli ca 30 år gammal och blommar under maj och juni och bären mognar i juli i södra Sverige och i augusti/september i norra Sverige. Våra vildväxande nordiska blåbär är nyttigare än de flesta andra blåbär eftersom de är blåa rakt igenom, till skillnad från t ex amerikanska blåbär, och det är i den blå färgen som många av nyttigheterna sitter. Våra blåbär innehåller kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin och nyttigt betakaroten och är rika på antioxidanten antocyanin som kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar bland annat.