Springformar utan Teflon


För den som inte gillar teflon i köket är springformar ett område där man behöver se upp. Bland springformarna tillverkas den absoluta majoriteten med olika former av teflon- och non stick-beläggningar. Vi på Rekoguiden är inte särskilt förtjusta i teflon, därför har vi sammanställt denna guide till olika springformar utan teflon. Listan är uppdelad i olika typer av produkter, för närvarande springformar i rostfritt stål och keramiska springformar. Vi kommer kontinuerligt att fylla på listan med fler produkter, hoppas att du hittar någon produkt du gillar.

Keramiska springformar

Ett bra alternativ till springformar i teflon är springformar med keramisk beläggning. Nedanför listar vi några bra keramiska springformar.

Patisse Springform 24 cm i Keramik

Det nederländska företaget Patisse tillverkar denna springform i keramik med en dubbel keramisk non stick-beläggning. Denna keramiska springform har en diameter på 24 cm och rymmer totalt 2,9 liter, vilket ger utrymme för rejäla bakverk. Vad som talar för Patisse Springform 24 cm i keramik är att den har flertalet positiva kundomdömen. Kunder beskriver hur produkten är fin, bra, stadig och rejäl. Samtliga kunder har lämnat högsta möjliga betyg.

Kaiser Keramisk Springform 26 cm

Ytterligare ett alternativ bland de keramiska springformarna, som har en lite högre prislapp är Kaiser Keramisk Springform 26 cm. Kanske kan Kaisers Keramiska springform vara ett alternativ för dig som söker en lite större springform utan teflon. Den säljs i dagsläget endast hos webbshoppen bakafika.se.

Anders Petter Grimstorp, Springform Keramisk 24 cm

Den här springformen från varumärket Anders Petter är tillverkad i kolstål med en keramisk beläggningsyta. Produkten är tillverkad i Kina och är en i raden av produkter som ingår i Anders Petters Grimstorp-serie. Tack vare den keramiska beläggningen så påminner ytan lite mer om ”non-stick” än springformarna i rostfritt stål, där innehållet man bakar släpper lite lättare från formen.

Springformar i rostfritt stål

Ett av de vanligare alternativen när det kommer till springformar utan teflon är springformar tillverkade i rostfritt stål.

Nordwik Springform i Rostfritt stål

Här är ett fräscht, kvalitativt och billigt alternativ bland springformarna i rostfritt stål. Det svenska varumärket Nordwik ligger bakom denna springform som för närvarande kostar runt 100 kronor. Nordwiks springform passar bra till både matlagning och bakning. Det tåliga materialet (rostfritt stål) gör springformen både diskmaskinssäker och allmänt tålig, vilket ger den en lång livslängd. Ingen non stick-beläggning som börjar flagna av här inte! De flesta kunder som köpt och använt Nordwiks springform i rostfritt stål har lämnat goda betyg. Någon enstaka kund har beskrivit att den läckt lite, det ser dock ut som att det handlat om ett enstaka dåligt exemplar av produkten.

Clas Ohlsons springform i rostfritt stål 26 cm

En i stort sett identisk produkt säljs hos Clas Ohlson. Det är en springform i rostfritt stål som tillverkas i Kina. Även denna springform kan tack vare det tåliga materialet diskas i diskmaskin. Av i skrivande stund 74 kundomdömen har Clas Ohlsons springform fått 4,1 av 5 i betyg, vilket skvallrar som att produkten förmodligen är ett relativt bra köp.