Barntallrik Utan Plast


För små barn är plast ett väldigt praktiskt material att äta på. Det är lätt att göra rent och om tallriken åker i golvet så håller den och det blir inget högljutt slammer. Men med tanke på alla de gifter och kemikalier som finns i många typer av plast är det ganska märkligt att vi ger det till våra barn att äta på. Konstigt nog finns det relativt få barntallrikar utan plast på marknaden. Men det finns ett par stycken, där några av varianterna inte marknadsförs som just barntallrikar, vilket ju inte spelar någon större roll. Det som man i huvudsak har att välja på om man vill köpa barntallrikar utan plast är tallrikar tillverkade i rostfritt stål och olika typer av trä såsom teak eller bambu. Vi kommer successivt att fylla på denna lista med barntallrikar, då kommer den förhoppningsvis att innehålla tallrikar i fler material när vi hittar detta.

Jonas of Sweden – Tallrik i rostfritt stål

Jonas of Sweden är ett svenskt varumärke som tillverkar sina produkter i Sverige. Denna tallrik i rostfritt stål har en diameter på 20,5 cm och passar därför bra både för vuxna och för barn att äta på. Det finns flera olika storlekar och djup om man hellre vill ha en mindre eller större tallrik/skål. Det rostfria stålet gör denna tallrik väldigt stryktålig, den kan utan problem åka ner i golvet utan någon som helst skada, även om det naturligtvis kan slamra lite.

Vidare är den lätt att rengöra, relativt lite fastnar på just rostfritt stål. Jonas of Swedens tallrik i rostfritt stål är även anpassad för att kunna diskas i diskmaskin. En av nackdelarna med att välja denna tallrik, i materialet rostfritt stål är ju att den inte går att värma i mikrovågsugn.

✓ Rostfritt stål

✓Tål maskindisk

Redecker Träskål För Barn

Redeckers Träskål för barn är ett naturligt och enkelt val som ger en ren och fräsch känsla. Träskålen är tillverkad i bokträ, som dessutom är helt obehandlat. Att den är obehandlad är något som kan begränsa livslängden men ger samtidigt minsta möjliga exponering mot gifter. Man kan själv behandla ytan genom att smörja in den med kokosolja eller någon annan typ av olja. Hos webbshoppen Jordklok som säljer Redecker Träskål för barn rekommenderar man just kokosolja eftersom den inte härsknar lika lätt som andra typer av oljor.

Vad som tyvärr även gäller för denna skål och andra produkter tillverkade i trä är att de inte mår särskilt bra av att diskas i maskin eller att användas i mikrovågsugn. Träskålar brukar även vara lite svårare att rengöra än tallrikar/skålar tillverkade i rostfritt stål.

✓ Bokträ

✓ Obehandlad

MUUBS Teak-tallrik 18 cm

MUUBS är ett danskt varumärke som tillverkar snygga produkter i naturliga material. Denna tallrik i teak-trä riktar sig inte specifikt till barn men vi ser den som ett väldigt bra val just för detta användningsområde i alla fall.

Tallriken är snygg och tålig och har ett fullt rimligt pris. Liksom andra produkter i trä mår den bäst av att handdiskas och hållas utanför mikrovågsugnen men i övrigt är det ett naturligt och bra val för ditt barn. Kunder som köpt och använt dessa tallrikar beskriver bland annat hur de både är vackra och funktionella.

✓ Teak-trä

✓ Snygg design