Sticklingsvänliga Växter – Lista över växter som är lätta att ta sticklingar ifrån


Att ta sticklingar från befintliga växter är något som både sparar på plånboken och miljön. Och det finns fler växter som går att ta sticklingar ifrån än vad många kan tro. På den här sidan har vi samlat några av de växter som är populära och lätta att ta sticklingar ifrån. Och du får gärna tipsa oss om du tycker att någon sticklingsvänlig växt saknas.

Palettblad

Palettblad är en växt som finns i många olika färger och former. Palettblad växer naturligt över ett stort område som sträcker sig från Asien till Oceanien och Hawaii. Dessutom är de väldigt lätta att ta sticklingar ifrån. En stickling tar man antingen från ett skott eller en topp av en växt som sedan sätts i vatten eller direkt i jord, denna stickling är väldigt lätt att lyckas med.

TIPS PÅ FINA PALETTBLADSSORTER
Palettblad Superfine Rainbow Festive Dance

Palettblad Colocha Scarlet

Wizard Coral Sunrise

Palettblad Giant Exhibition Palisandra
Palettblad Fairway YellowPremium Sun Watermelon


Masterblend Rainbow

Elefantöra

Elefantöra som på engelska kallas för ”chinese money plant” är en växt som anses bringa tur, framgång och rikedom. Det är också i Kina som den har sitt ursprung, där den också växer naturligt i Sichuan- och Yunnan-provinserna. Som tur är är den också väldigt lätt att ta sticklingar ifrån.

Sticklingar tas lättast genom att skära/klippa av de nya skott som växer från en befintlig planta. När man skurit av ett skott tillsammans med en liten rotbit sätter man den i vatten och planterar sedan om i jord när sticklingen börjat få rötter.

Kantdracena

Kantdracena är en vanligt förekommande växt i svenska hem. Förmodligen tack vare att det är en del av IKEAs standardsortiment där den säljs som Dracaena Marginata, dess latinska namn. Denna växt har sitt ursprung på ön Réunion öster om Madagascar. Troligtvis har växten bara hittats vild en enda gång och sedan spridits över världen utifrån denna orginalplanta. En lättskött och snygg växt som dessutom går relativt lätt att ta sticklingar ifrån. Man skär enkelt av ett skott eller en gren och låter den rota sig i vatten. När skottet/grenen fått rötter planterar man om den i jord.

Begonia

Det finns ungefär 1800 arter av Begonia, som växer i stort sett över hela världen, från Syd- och Centralamerika till Afrika och Asien. Två sorters Begonia som är vanliga som krukväxter i svenska hem är bland annat Fläckbegonia och Begonia Svinöra.

Båda dessa Begonior växer snabbt och är väldigt lätta att ta sticklingar ifrån. Man behöver ett lagom stort skott eller en lagom stor gren som sätts i vatten för att få rota sig. När den fått rötter planterar man om den i jord. Sticklingar av Begonia är väldigt lätt att lyckas med.

Fikonträd

Fikon har sitt ursprung kring Medelhavet och den Arabiska halvön. Idag odlas den dock i stora delar av världen, mycket tack vare att de flesta typer av fikonträd är lätta att föröka genom sticklingar. Vad som är lite extra roligt med just fikonträd är att det med rätt skötsel kan bära ganska mycket frukt även inomhus. Fikon är lätt att göra sticklingar av. Man klipper en gren mellan ett bladpar, som sedan sätts i vatten där det får rota sig för att sedan plantera i jord. Men det går även att plantera sticklingen/grenen direkt i jord.

TIPS PÅ SJÄLVPOLINERANDE FIKONSORTER – BORNHOLMSFIKON
Ficus Caria Bornholm