Giftfritt Bakplåtspapper


-Vi tipsar om bakplåtspapper utan gifter

Att använda bakplåtspapper när man bakar eller lagar mat i ugnen är ett smidigt sätt att slippa smörja plåtar och ugnsformar för att inte maten ska fastna. Men tyvärr kan bakplåtspapper vara ytbehandlat med så kallade PFAS-ämnen för att vara fett- och vattenavvisande, ämnen som misstänks vara cancerframkallande och reproduktionsstörande och skadliga både för människa och miljö. Därför har vi sammanställt en lista på bakplåtspapper som är 100 % giftfritt och komposterbart. Vi kommer att fylla på listan med bra miljöval allt eftersom men tipsa oss gärna om fler bra och miljövänliga alternativ när det gäller bakplåtspapper.

If You Care, Oblekt Bakplåtspapper

100 % giftfritt och komposterbart bakplåtspapper tillverkat i Finland av oblekt och klorfritt papper. Innehåller inte några PFAS-ämnen utan är ytbehandlat med giftfri silikon utvunnen ur kisel som förekommer naturligt i jordskorpan. Bakplåtspappret är nedbrytbart och kan läggas i komposten efter användning utan att avge några gifter.

I You Care är ett nordamerikanskt företag känt för att alltid använda material som har så liten miljöpåverkan som möjligt. Även förpackningen är tillverkad av återvunnen papp och tryckt med växtbaserad giftfri färg. FSC-certifierat och certifierat för kompostering.

Ah Table!, Miljövänligt bakplåtspapper

Ekologiskt och komposterbart bakplåtspapper tillverkat av obehandlat och oblekt papper. Pappret är inte behandlat med silikon eller annan ytbeläggning varför man kan man behöva smörja det med lite olja för att bröd, kakor, pizza och liknande inte ska fastna.

Behållaren, med skärkant, där rullen sitter går att återanvända och det finns refillpapper att köpa. Producerat i Europa av europeiska råvaror. Ah Table! är ett franskt företag som specialiserar sig på ekologiska och rättvist producerade produkter för ett naturligt kök. Ekologiskt certifierat.

Vad är bakplåtspapper gjort av?

Bakplåtspapper består i huvudsak av trä och tillverkas av trämassa från färskfibrer som ofta kommer från gallring eller från flis från sågverk. Det är alltså inte tillverkat av returpapper som kan innehålla rester av tryckfärg eller kemikalier. Att ett bakplåtspapper är FSC-märkt betyder att träråvaran kommer från hållbart skötta skogar.

Vad är PFAS och hur farligt är det?

Det är en förkortning och ett samlingsnamn för per- och plyfluorerande alkylsubstanser och kallas även för högfluorerade ämnen. Det är en grupp konstgjort framställda kemikalier som skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten och idag finns det tusentals PFAS-ämnen i produkter som stekpannor, skönhetsprodukter, skor, möbeltyger, brandskum, matförpackningar och mycket mera. Kunskapen om PFAS hälso- och miljöpåverkan är fortfarande begränsad men man vet att de är extremt svårnedbrytbara i naturen. De brukar också kallas för ”evighetskemikalier” eftersom de lagras i människor, djur och andra levande organismer och misstänks vara cancerframkallande, reproduktions- och hormonstörande och försämra immunförsvaret. Kemikalieinspektionen vill att användningen av högfluorerande ämnen upphör på sikt och Naturskyddsföreningen jobbar aktivt för att få ett förbud mot PFSA. På sin hemsida tipsar Naturskyddsföreningen också om hur man kan undvika att få i sig PFAS-ämnen i sin vardag och ett av alla tips är just att köpa bakplåtspapper utan PFAS: ”Välj bra miljöval eller svanenmärkt för att vara säker!”  Ett annat tips är att undvika bakplåtspapper som marknadsförs som ”non-stick”.