Miljövänliga Disktrasor utan Plast


Tvärt emot vad många tror så är de flesta disktrasor på marknaden inte särskilt dåliga för miljön. Disktrasor från de mest kända varumärkena, såsom Wettex, Fixa med flera är tro det eller ej tillverkade i naturmaterial. Läs mer här om vilka alternativ som finns när det kommer till miljövänliga disktrasor, hur du kan tvätta och återanvända disktrasor och hur du kan göra dina egna hemmagjorda disktrasor.

Disktrasor utan plast, bra produkter

Här ger vi inspiration på bra disktrasor utan plast, i naturmaterial.

Växbo Lin Disktrasor

Med disktrasor från Växbro Lin får man en disktrasa tillverkad i 100% lin. Det är ett naturmaterial som också passar ganska bra som just disktrasor eftersom det har en god uppsugningsförmåga. Disktrasorna från Växbo Lin tillverkas i Sverige och de går att tvätta i 60 grader. På så sätt kan de återanvändas många gånger.

Frida Disktrasa i Bambu

Den här disktrasan är tillverkad i bambu, som också det har en god uppsugningsförmåga. Fördelarna med just bambu är att det växer väldigt snabbt, kräver både mindre yta och vatten än exempelvis bomull. Fridas Disktrasa i bambu går att tvätta i maskin och återanvända, dock max i 40 grader.

Smart Organic Cotton Dish Cloth

Den här disktrasan från Smart är tillverkad i 100% bomull, den har en lång livslängd och absorberar vätska väl. Det går bra att tvätta disktrasan i 60 grader och den kan därför återanvändas många gånger.

Vad innehåller Wettex-trasor?

Som vi nämnde ovan är Wettex-trasor i själva verket inte särskilt dåliga för miljön. Wettex-trasor är nämligen en naturprodukt som tillverkas av 1/3 bomull och 2/3 cellulosa. Därför är Wettex-trasor biologiskt nedbrytbara och de bryts ner på runt åtta veckor. De går bra att kompostera i egen kompost, dock har vissa kommuner restriktioner kring huruvida de får slängas i kommunens matavfallsinsamling.

Släng inte Wettex-trasan efter att du använt den – tvätta den istället

Många slänger förmodligen sina Wettex-trasor efter att de börjat lukta illa. Det behöver man dock inte göra. En Wettex-trasa går att använda om och om igen efter att den tvättats. Man kan tvätta Wettex-trasorna i både tvättmaskinen och i diskmaskinen. Vissa kokar även sina disktrasor.

Vilka disktrasor innehåller då plast?

Även om många tillverkare gått över till att tillverka sina disktrasor i naturmaterial som cellulosa och bomull så finns det fortfarande en hel del billiga disktrasor som innehåller olika typer av plast. Man får helt enkelt läsa på disktrasorna vad de innehåller och man bör undvika de billigaste alternativen i lågprisbutiker för att slippa plast i disktrasorna. Det står ofta då angivet i innehållsförteckningen som polypropen.

Mikrofiberdukar för kök innehåller nästan alltid plast

Det finns ett stort antal mikrofiberdukar som är tillverkade för att användas i köket. Dessa innehåller i stort sett uteslutande plast (polyester/polyamider). Det är alltså inte ett alternativ för dig som söker efter disktrasor utan plast.

Göra egna disktrasor

För den som är duktig på att sticka eller virka kan man göra mycket fina och effektiva disktrasor i garn från exempelvis lin eller bomull. Men ett annat bra alternativ är också att återanvända sådant som finns i hemmet. Gamla uttjänta kläder eller lakan fungerar utmärkt som disktrasor. Det är bara att klippa upp i önskad storlek och sedan tvätta och återanvända så länge som tyget håller ihop.