Test av Sodasan Diskmedel Sensitive


Sodasans Diskmedel Sensitive är ett ekologiskt diskmedel som är fritt från parfym och färgämnen. Vi har testat diskmedlet för att se hur det är att diska med. Vi har även gett det ett sammanvägt betyg där vi bedömt det utifrån funktion, doft, pris, innehållsförteckning och allmänt intryck. Läs vidare för att ta reda på vad vi tyckte om Sodasan Diskmedel Sensitive.

Allmänt intryck

Sodasan Diskmedel Sensitive har en gulaktig grumlig färg och doftar neutralt, ungerfär på samma sätt som andra typer av diskmedel fast här utan parfym. Flaskan är något tjock att hålla i och diskmedlets konsistens kan beskrivas som lite rinnigare än andra diskmedel.

Så är det att diska med Sodasan Diskmedel Sensitive

Den rinniga konsistensen i kombination med diskmedelsflaskans kork gör att det lätt kommer ut för mycket diskmedel. Men i övrigt är själva funktionen bra. Diskmedlet löddrar ordentligt, tar lätt bort fett och färdigdiskat kökstillbehör får en väldigt ren, fräsch och sträv känsla. Förutom rinnigheten och den lite för stora öppningen i korken så tycker vi alltså att Sodasan Diskmedel Sensitive fungerar riktigt bra att diska med.

Innehållsförteckning

Som väntat så innehåller Sodasan Sensitive Diskmedel inte särskilt många ingredienser, vilket är något som vi också ser positivt på. Nedanför finner du innehållsförteckningen.

  • >30% vatten
  • 5-15% nonjontensid
  • <5% derivat avanjontensid
  • Citrater (citronsyra-salter)
  • Xantan (förtjockningsmedel som framställs genom fermentering av socker eller stärkelse)

Vad man alltså kan se i innehållsförteckningen ovan så innehåller detta diskmedel inte särskilt konstiga ingredienser, och endast ett fåtal ingredienser. I detta avseende är det alltså en relativt okomplicerad produkt.

Certifieringar och initiativ till miljöfördelar

Sodasan Diskmedel Sensitive har två huvudsakliga certifieringar. Nedanför hittar du certifieringarna med förklaring.

  • Vegan – Certifierad vegansk via Vegan Society
  • Nature Care Product – Certifiering som garanterar att produkten endast innehåller ingredienser av naturligt ursprung

Vidare anger man på flaskan att den är framställd av 100% återvunnen PET. Man skriver också att diskmedlet är dermatologiskt testat och att det innehåller 0% doft-, färg- och konserveringsämnen. Detta är även anledningen till att tillverkaren beskriver detta diskmedel som extra skonsamt mot huden.

På Sodasans hemsida kan vi även läsa att detta diskmedel är helt biologiskt nedbrytbart och tillverkat med 100% förnybar energi.

Finns refill-förpackning

Om än svåra att få tag på i Sverige så finns Sodasan Diskmedel Sensitive i stora refillförpackningar om 5 liter och 20 liter.

Pris

Sodasan Diskmedel Sensitive hör till ett av de billigaste ekologiska diskmedlen på marknaden. Det kostar runt 30-35 kronor vilket inte är särskilt mycket dyrare än icke-ekologiska alternativ, valet bör därför inte vara särskilt svårt ur ett prisperspektiv.

Sammanfattning och betyg

Sammanfattningsvis anser vi att Sodasan Diskmedel Sensitive är ett bra och effektivt diskmedel till ett lågt pris. Det faktum att det är biologiskt nedbrytbart, ekologiskt och fritt från parfym, färgämnen och konserveringsämnen gör det till en solklar produkt i köket. Man har dessutom tagit flera andra initiativ för att göra denna produkt så skonsam och bra för miljön som möjligt. Allt detta till ett lågt och bra pris. Skulle vi efterfråga något så är det en lite smalare öppning i korken och en fastare/drygare konsistens. Det samlade betyget som vi ger Sodasan Diskmedel Sensitive blir därför 4,5 av 5.

Betyg 4,5 av 5