Lavendelolja


Guide, användningsområden och tips på bästa produkterna!

Lavendel är en mycket populär växt som bland annat uppskattas tack vare dess vackra blommor och goda doft. Ett vanligt sätt att förädla lavendel på är genom att tillverka lavendelolja. Lavendeloljan har ett stort antal användningsområden inom såväl hudvård som att hålla ohyra borta. På den här sidan guidar vi dig till lavendeloljans vanligaste användningsområden, fördelar och vilka lavendeloljor som är bäst. Vi har sammanställt en topplista över de bästa produkterna genom en noggrann analys av kundomdömen, produkternas egenskaper och våra egna erfarenheter.

De bästa lavendeloljorna

Better You Ekologisk Lavendelolja

Better Yous Lavendelolja är en få ekologiska lavendeloljor som säljs i Sverige. Denna lavendelolja har framställts genom destillering av lavendel som odlats i Bulgarien.

Kundbetyg 4,73 av 5

Akamuti Ekologisk Lavendelolja

Akamutis Ekologiska Lavendelolja består av 100% ekologisk lavendelolja med ursprung i Frankrike.

Kundbetyg 5 av 5 (1 röst)

Fushi Ekologisk Lavendeolja

Fushis ekologiska lavendelolja är framställd genom ångdestillering av lavendelblommor med ursprung i Frankrike.

Guide till lavendelolja

Lavendel har sitt ursprung i norra medelhavet, i dagens södra Frankrike och norra Italien. Här växer lavendel fortfarande vilt och det är även i dessa områden som en stor del av odlingen sker. För den som någon gång varit i södra Frankrike eller norra Italien är det ganska lätt att urskilja att det här är en betydelsefull växt för regionen. Du hittar lavendel i allt från tvättpåsar till parfymer, tvålar och till och med i mat.

Vanliga användningsområden för lavendelolja

Parfym på kroppen: Lavendel är en mycket vanlig ingrediens i franska parfymer generellt sett. Men lavendelolja är även välanvänt som parfym direkt. Lavendeloljan har en ganska intensiv och koncentrerad doft vilket gör att även mycket små mängder kan sprida rikligt med lavendeldoft. Gör man egen parfym med lavendelolja så kan det vara bra att spä ut den med en neutral doftfri olja, eftersom koncentrerade eteriska oljor ibland kan irritera huden.

Rumsdoft: Lavendelolja är även välanvänt som och en vanlig ingrediens i rumsdoft. Man gör enkelt en egen rumsdoft av lavendelolja som blandas med vatten i en glasbehållare, med några blom- eller grillpinnar placerade i glasbehållaren som sedan sprider doften.

Parfymering av tvättmedel/sköljmedel: Det är vanligt att både färdiga tvättmedel och färdiga sköljmedel som man köper parfymerats med lavendelolja. Samtidigt är det en vanlig ingrediens i hemmagjorda tvättmedel och sköljmedel, ett naturligt sätt att ge tvätten en behaglig doft av lavendel. Använder du ett neutralt och oparfymerat tvättmedel så kan du även tillsätta lite lavendelolja till detta, något som ger dig en mer naturlig och giftfri parfymering av köpetvättmedel.

Naturlig behandling av löss: I en studie från 2010 blev 97,6% av deltagarna lusfria efter att ha behandlat håret med en produkt innehållande lavendelolja och tea tree-olja.

Lavendelolja har alltså bevisligen effekt mot huvudlöss och skulle därför också kunna vara något att använda sig av i förebyggande syfte.

Bekämpa ohyra och skadedjur: Lavendel är en av de mest kända huskurerna för att hålla skadedjur som mal och pälsängrar borta. Därför är det vanligt att man exempelvis lägger lavendelpåsar i garderoben. Vad många däremot inte känner till är att lavendelolja går att använda på samma sätt. Man kan droppa lavendelolja på textilier som man lägger bland sina kläder i garderoben, alternativt smörja in kanter och skarvar med lavendelolja direkt. Mal och pälsängrar ogillar starkt doften av lavendel och det kommer förhoppningsvis att hålla dem borta.

Håller fästingar borta: Även fästingar tillhör de skadedjur som avskyr doften av lavendel. Därför kan det vara en god idé att använda lavendelolja i förebyggande syfte mot fästingar. Vissa använder även utspädd lavendelolja på sina hundar och katter för att skydda dem mot fästingar.

I badet: Ett vanligt användningsområde för lavendelolja är att hälla några droppar i ett varmt bad. Lavendeloljan sprider en blommig och härlig doft i badvattnet samtidigt som vissa menar att det ger en lugnande och avslappnande effekt. Med andra ord kan lite lavendelolja i badet passa extra bra för ett kvällsbad.

Huskur mot eksem, psoriasis och akne: Lavendelolja är en välkänd huskur mot olika vanliga hudåkommor som eksem, psoriasis och akne. Och vetenskapliga studier på området har även kommit fram till att lavendelolja har anti-inflammatoriska effekter.

Kan ha effekt mot mjäll: Vissa upplever att lavendelolja hjälper till att bekämpa mjäll. Många färdiga anti-mjäll-produkter innehåller även lavendel i olika former.

Behandling av vårtor: Lavendelolja är en känd huskur mot vårtor. Bland annat på den här sidan rekommenderas det som behandling av vårtor.

Lugnande effekt på huvudkudden: Den lugnande effekten som många menar att lavendel har kan hjälpa en att komma ner i varv när man ska sova. Genom att droppa lite lavendelolja i handflatorna som sedan smörjs ut över huvudkudden kommer du att känna en härlig, lugnande lavendeldoft även när du ska sova.

Lindrande effekt på insektsbett: Lavendelolja är vanligt att använda på insektsbett eftersom det anses kunna ge en lindrande och dämpande effekt. Detsamma gäller även för blåsor och olika typer av ytliga sår.

Naturligt myggmedel: I en studie från 2019 där man testade olika växtbaserade myggmedel visade sig lavendelolja ha en relativt hög effektivitet om 80,9%.

Hur doftar lavendelolja?

Lavendelolja har en mycket säregen doft som de flesta beskriver som aromatisk, blommig, örtig och kryddig. Vissa beskriver det även som att lavendelolja har en djupare och mindre söt doft än andra lavendelprodukter.

Vanliga ursprungsländer för lavendelolja

Bland de produkter vi analyserat kan vi konstatera att de vanligaste ursprungsländerna är Frankrike och Bulgarien. Och tro det eller ej så är Bulgarien den största producenten av lavendelolja i världen, med 52% av marknaden. Andra största producenten är Frankrike med 26% av marknaden.

Ekologisk vs konventionellt odlad/framställd lavendelolja

Vi har hittat flera källor som styrker att bekämpningsmedel används vid konventionell odling av lavendel på många håll i världen. Vill man minska sin exponering mot skadliga bekämpningsmedel så är det därför säkrast att välja lavendelolja som tillverkats av ekologiskt odlad lavendel. För såväl ens egen hälsa som för arbetarna och omgivningen där lavendeln odlas.

Hur tillverkas lavendelolja?

Det vanligaste sättet att tillverka lavendelolja på är genom så kallad ångdestillation. På detta vis hjälper ånga till att separera olja och vatten från varandra.

Vi har även undersökt huruvida lavendelolja framställs via kallpressning. Detta verkar vara en traditionell metod som idag är ganska ovanlig.

Göra egen lavendelolja

Att göra egen lavendelolja genom ångdestillation är en avancerad process som i de flesta fall kräver avancerad utrustning för att kunna göra framgångsrikt. Det går dock att göra en egen lavendelolja genom att låta lavendelblommor stå i en neutral olja i cirka en vecka, för att sedan silas bort. Man kan använda sig av både färska och torkade lavendelblommor för att framställa lavendelolja på detta sätt. Den här typen av olja blir inte riktigt lika stark och koncentrerad som den man köper men ett enkelt och trevligt alternativ med många användningsområden.

Vanliga förpackningar för lavendelolja

Lavendelolja som är en relativt dyr råvara brukar paketeras i mycket små flaskor i antingen plast eller glas. Eftersom man inte behöver särskilt mycket av oljan för att ändå få en kraftfull doft så är vissa av flaskorna utrustade med hjälpmedel för att lättare dosera lavendeloljan. Vissa av flaskorna har en inbyggd pipett, andra flaskor har en inbyggd sprayflaska, som gör det lättare att sprida ut små mängder lavendelolja över en stor yta.