Kallpressad Ekologisk Sesamolja


Sesamolja är en utmärkt smaksättare i wok, asiatiska rätter, salladsdressingar och marinader. Oljan utvinns ur sesamfrön och har en rik smak som påminner om rostade nötter. Kallpressad olja innehåller dessutom hög halt av nyttiga, fleromättade fetter. Den tål inte upphettning utan används främst som smakförstärkare i färdiga maträtter. Vi har valt ut de bästa ekologiska och kallpressade sesamoljorna som säljs i Sverige genom att jämföra olika märken och deras egenskaper, analysera kundomdömen och information från tillverkarna samt bidragit med våra egna erfarenheter.

Biofood sesamolja kallpressad eko – 500 ml

Toppbetyg!

En sesamolja som är gjord på kallpressade sesamfrön som är ekologiskt odlade och certifierade. Passar bra i många maträtter där den ger en tydlig nötsmak, tål inte att stekas i utan används som saksättare. En riktig kundfavorit som fått toppbetyg för sin fina och nötiga smak. Den är dessutom mycket prisvärd!

Urtekram kallpressad ekologisk sesamolja – 500 ml

Kundfavorit

Urtekrams sesamolja görs på färska, ekologiska sesamfrön som kallpressas varsamt för att oljan ska behålla så mycket näringsämnen och nyttiga fetter som möjligt. Högt innehåll av fleromättat fett. Smaken är intensiv och påminner om rostade nötter. Används kall (tål ej uppvärmning) framför allt i salladsdressing eller för att droppa några droppar på den färdiga rätten.

Kung Markatta kallpressad ekologisk sesamolja – 500 ml

Högt innehåll av nyttigt fett

En mild och högkvalitativ sesamolja med lätt nötig smak, gjord på färska och ekologiska sesamfrön som kallpressats. Kung Markattas sesamolja innehåller hela 43% fleromättat fett och smaken beskrivs som len och balanserad med en aning sötma. För att oljan bäst ska komma till sin rätt bör den användas kall och till exempel ringlas över en sallad, soppa eller brödbit.

Varför ska man välja ekologisk sesamolja?

Sesamolja pressas ur sesamfrön som växer på en ettårig ört som kan bli upp till två meter hög. Sesam är en viktig oljeväxt som odlas i Kina, Indien, Pakistan, Sydamerika samt på den afrikanska kontinenten. Ekologisk sesamolja är uteslutande gjord på sesamfrön från ekologisk odling och framställd med metoder som respekterar miljön. Ekologiska sesamfrön är odlade utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden.

Kallpressad eller varmpressad sesamolja?

Sesamolja utvinns ur sesamfrön som innehåller så mycket som 50% fett, fröna pressas antingen färska och naturella eller torkade och rostade. Det finns både kall- och varmpressad sesamolja men den vanligaste sorten som används i Sverige är kallpressad. Vid den första kallpressningen får man en mycket fin, ljugul och vegetabilisk matolja. Vid nästa pressning får man en olja som måste raffineras för att kunna användas som matolja. Sesamolja som görs på rostade frön blir mörkbrun och får en mycket fylligare smak och används både som stekolja och smaksättare i det indiska, kinesiska, japanska och koreanska köket. Kallpressad olja gjord på färska frön tål däremot inte uppvärmning och används framför allt som topping av maträtter. Kallpressad sesamolja innehåller däremot fler nyttigheter i form av vitaminer och mineraler samt hög andel nyttiga enkel- och fleromättade fetter, inte minst omega 6.

Sesamolja och miljön?

Sesamfrön anses vara ett viktigt framtida livsmedel, både för vår planet och hälsa, eftersom fröna har högt näringsvärde och relativt låg miljöpåverkan, enligt Världsnaturfonden WWF.

Enligt WWF finns det dock vissa problem med markanvändning i känsliga områden där det kan anläggas nya odlingar i naturligt artrika områden.

Hur nyttig är sesamolja?

Sesamolja har länge använts inom traditionell folkmedicin i många delar av världen för sina antiinflammatoriska egenskaper. Forskning har också visat att kost som är rik på omega-6-fettsyror, till exempel kallpressad sesamolja, är viktig för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns också forskningsstudier som visat att sesamolja kan hjälpa till att minska blodsockret hos diabetssjuka.