Ekologiskt Nyponpulver


-Guide till det bästa ekologiska nyponpulvret!

Nypon brukar kallas för en C-vitaminbom, med all rätt, eftersom nypon faktiskt innehåller 60 gånger med C-vitamin än citrusfrukter. Genom att mala nypon får man ett pulver som också är rikt på mineraler, betakaroten och antioxidanter. Nyponpulver är ett helt naturligt, gott och smidigt kosttillskott som kan strösslas över morgonfilen eller gröten, användas i smoothies eller till nyponsoppa och brödbak. Vi har tittat närmare på kundbetyg och jämfört olika ekologiska nyponpulver och sammanställt en lista på de som vi tycker är bäst.

Rawpowder, Ekologiskt Nyponpulver

Bäst!

Ett mycket populärt ekologiskt nyponpulver som fått många fina kundomdömen. Gjort på hela ekologiska nypon, både skal och frön har malts till ett relativt grovkornigt pulver med lite syrlig smak som är extra uppskattat. Nyponen växer i bergskedjan Anderna i Chile och har plockats, torkats och malts för att vara RAW. Naturligt och utan tillsatser.

Holistic strandnypon, ekologiskt

Finkornigt pulver

Gjort på vildväxande och handplockade strandnypon från chilenska Anderna.

Ett mycket finmalt pulver vilket gör att det är enkelt att lösa upp i vätska, blanda ner i smoothies, vatten eller juice för den som vill dricka pulvret som nyttig dryck. Det går också fint att brygga te på. Både skal och kärnor har använts och är torkade i max 40 grader vilket innebär att pulvret är RAW.

Healthwell Nyponpulver EKO

Mest nyponsmak

Nyponen i det här pulvret kommer från Europa där de växer vilt i bergskedjan Karpaterna och har plockats varsamt och malts och torkats utan att varken processas eller hettas upp för att bevara så mycket som möjligt av näringsämnena, enligt RAW-foodteknik. Pulvret som är lite grövre i konsistensen är enbart framställt av ekologiska nyponskal, inga frön har använts, och har väldigt mycket nyponsmak.

Kort om nypon

Nypon är de röda frukterna till olika sorters rosor, alla nypon är ätbara men i Sverige är det framför allt nypon från vildväxande sorter som nyponros, stenros och vresrosor som traditionellt har används i matlagning, till nyponsoppa, bakning och annat. Det är också de som har de godast nypon. Det fina med nypon är också att de kan plockas året runt, även på vintern. De nypon som ingår i de nyponpulver som säljs inom hälsokosthandeln är oftast så kallade strandnypon, Rosa canina L, och ofta plockade i Sydamerika.

Så nyttigt är nypon

Ett enda nypon innehåller nästan lika mycket C-vitamin som vi behöver få i oss per dag. Dessutom är nypon mycket rika på A-vitamin, E-vitamin, folsyra, järn, kalcium, kalium, magnesium och antioxidanter. Tack vare sitt stora innehåll av nyttigheter har nypon använts i århundraden mot olika besvär så som urinvägsinfektion, artros och ledvärk. Nyponpulver har läge också använts till hästar och hundar för att bibehålla deras rörlighet.

På senare år har det därför forskats mycket kring om och hur nypon kan påverka ledhälsan även hos människor. Det har nämligen visat sig att nypon innehåller det unika ämnet, GOPO=galaktolipid som verkar ha positiv effekt på rörligheten i lederna. Många som har problem med artros, värkande muskler och stela leder upplever också att de blir bättre av att äta nypon.

Vad är RAW-nyponpulver?

Raw-food innebär så ren och naturlig föda som möjligt, som inte har tillagats eller upphettats, eftersom näringsämnen då kan gå förlorade. För att klassas som RAW får nyponpulvret eller annan matvara eller maträtt inte vara upphettad över 42 grader.

Varför välja ekologiskt nyponpulver?

Ekologiskt nyponpulver produceras inte med bekämpningsmedel eller konstgödsel vilket är bra både för klimatet och den biologiska mångfalden. Ekologiskt nyponpulver får inte heller innehålla onödiga tillsatser.