Ekologisk Olivolja


-Guide till den bästa ekologiska olivoljan!

En god ekologisk olivolja gör susen i matlagningen samtidigt som det är en olja med en rad hälsofördelar. Det finns många bra ekologiska olivoljor på marknaden. Vi har noggrant jämfört och analyserat de olika produkterna. Genom att ha gått igenom mängder av kundomdömen, information från tillverkare, produktegenskaper och egna erfarenheter har vi kunnat sammanställa denna topplista över de bästa ekologiska olivoljorna just nu. Läs vidare för att ta reda på vilken som är bäst!

Kung Markatta Extra Virgin Olivolja KRAV – Bästa Ekologiska Olivoljan!

Ekologisk och KRAV-märkt

Kung Markattas KRAV-märkta Extra Virgin-olivolja är en välsmakande och högkvalitativ olivolja, som finns att välja både som grekisk och som italiensk. Olivoljan har fått toppbetyg av kunder och är en av de få KRAV-märkta olivoljorna som säljs i Sverige.

Terra Creta Ekologisk Olivolja – Toppval!

Ekologisk

Terra Cretas olivolja är en ekologisk olivolja som kommer just från den grekiska ön Kreta. Olivoljan är kallpressad och smaken kan beskrivas som fruktig med en nyans av peppar. När det kommer till kundomdömena för Terra Cretas olivolja är det just den mycket goda smaken som många hyllar.

Urtekram Extra Jungfruolivolja – Toppval!

Ekologisk

Urtekrams Extra Jungfruolivolja är en ekologisk olivolja i lyxig förpackning. Den är givetvis kallpressad och dess smak kan beskrivas som mild, fruktig och svagt nötig.

Köpguide för ekologisk olivolja

Här hittar du lite generell information om olivolja, med några tips som kan vara bra att tänka på inför köpet.

Produktionsländer för ekologisk olivolja

De största producenterna av olivolja i världen är Spanien, Grekland och Italien, därefter följt av Tunisien, Turkiet och Marocko.

Efter att vi gått igenom ett stort antal olivoljor på marknaden kan vi konstatera att Spanien, Italien och Grekland är de tveklöst vanligaste produktionsländerna för olivoljor som säljs i Sverige.

Länderna som konsumerar mest olivolja

När det kommer till länderna som konsumerar mest olivolja i världen är dessa Grekland (överlägset mest), följt av Spanien, Italien och Israel.

Ekologisk vs icke-ekologisk olivolja

Att välja ekologisk olivolja framför konventionellt odlad/tillverkad är enligt vår uppfattning alltid bättre. Det reglerar bland annat att konstgödsel inte använts och att bekämpningsmedel endast använts i mycket begränsad omfattning. Studier visar dock att olivolja innehåller lägre halter av rester av bekämpningsmedel än andra produkter.12 Angående de ekologiska olivoljorna kan det även nämnas att ekologiskt inte alltid innebär att olivoljan är helt fri från spår av bekämpningsmedel. I september 2012 genomförde Råd & Rön ett laboratorietest av ekologiska olivoljor. Det har gått några år sedan detta laboratorietest utfördes men värt att nämna är att bland annat Kung Markatta, Monini och Zetas ekologiska olivoljor inte innehöll spår av bekämpningsmedel medan bland annat ICA, Änglamark och Garants olivoljor innehöll uppmätbara spår av bekämpningsmedel.

KRAV-märkt olivolja

Den högsta standarden håller KRAV-märkt olivolja. Den har genomgått lite extra hårda krav på odling och produktion. I vår genomgång av ekologiska olivoljor har vi endast kunnat hitta två KRAV-märkta olivoljor, dessa är Kung Markatta Extra Virgin KRAV och Fontana Extra Virgin KRAV.

Vanliga olivsorter i olivolja

Det finns runt 900 olika olivsorter i världen, där ett stort antal av dessa används för oljeproduktion. Olivoljan kan alltså variera ganska mycket i smak och karaktär efter vilken olivsort som används. Och vilka oliver som används till oljeproduktion beror inte enbart på hur de smakar som bordsoliver, de behöver även ge en god avkastning när de pressas till olivolja. Några vanliga sorter som används till olivolja är Picual (står för cirka en tredjedel av världens produktion av olivolja), Hojiblanca, Leccino, Frantoio, Kalamata och Koroneiki. Vissa av dessa sorter används både för oljeproduktion och som bordsoliver, medan andra endast används för oljeproduktion.

Vad innebär Extra Jungfruolivolja/Extra Virgin Olive Oil?

De flesta högkvalitativa olivoljor är märkta med ”extra jungruolivolja” eller ”extra virgin olive oil”. Det innebär att olivoljan framställts genom enbart mekaniska processer, utan några kemiska tillsatser. Det är även en märkning som innebär att syrahalten inte överstiger 0,8%. Extra jungfruolivolja är även kallpressad, under en process där temperaturen inte överstigit 27 grader.

Näringsvärde och hälsofördelar

Eftersom olivolja just är olja så innehåller det 100% fett. Olivolja innehåller till största delen omättade fetter, vilket de flesta skulle må bra av att byta ut mot de mättade fetterna enligt Livsmedelsverket.3

Men olivolja är även en viktig del inom den så kallade Medelhavsdieten, en uppmärksammad kosthållning som är en av få kosthållningar som enligt studier ger längre liv.4

Sannolikt finns det alltså flera fördelar med att konsumera olivolja framför andra fetter.

  1. https://www.oliveoiltimes.com/business/europe/olives-lowest-level-pesticide-residues/92487 ↩︎
  2. https://multimedia.efsa.europa.eu/pesticides-report-2021/commodity/virgin_olive%20oil/ ↩︎
  3. https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer-foldrar/vad-ar-nyttigt-och-onyttigt-fett.pdf ↩︎
  4. https://www.forskning.se/2011/12/19/studier-bekraftar-medelhavskost-ger-langre-liv/ ↩︎