Kådsalva


-Guide, användningsområden och tips på bästa produkterna!

Kåda har använts för behandling av sår i tusentals år och i Sverige finns det recept på kådsalva bevarade ända från 1500-talet. I traditionell kådsalva har man endast naturliga ingredienser och det finns många bra användningsområden. På den här sidan guidar vi dig till kådsalva generellt sett. Genom att vi analyserat ett stort antal produkter, läst kundomdömen, tagit del av information från tillverkare och sammanställt våra egna erfarenheter så har vi även gjort en topplista över de bästa kådsalvorna.

De bästa kådsalvorna

Wilma Naturprodukter Kådsalva

Wilma Naturprodukters Kådsalva är tillverkad av grankåda, ister och bivax. Kådsalvan innehåller alltså endast naturliga ingredienser och är tillverkad enligt traditionellt recept. Wilma Naturprodukters Kådsalva finns i storlekarna 15, 30 och 60 ml.

Kundbetyg 5 av 5

Historia

Även om kåda användes för balsamering och mumifiering i Egypten redan för 4000 år sedan så har man belägg för att just kådsalva använts i Sverige sedan 1500-talet. Då beskrev den svenska läkaren Benedictus Olai hur man genom att blanda vax, kåda, olivolja, talg och beck fick en salva som man kunde behandla bensår med. Inom folkmedicin i norra Sverige och Norge har kådsalva använts i flera århundraden, ofta där kåda kokats ihop med smör eller djurfett.

Vad säger forskningen om kådsalvans effekter?

Flera studier visar på att kåda har en tydlig antimikrobiell effekt. Vidare är det i studier mycket som tyder på att kådsalva har positiva effekter på läkningen av sår. För vidare läsning rekommenderar vi denna finska avhandling på området.

Vad innehåller kådsalva?

De traditionella recepten på kådsalva innehåller ofta fett från djur, till exempel från kor, grisar, får, renar eller älgar. När vi gått igenom de flesta kådsalvor som säljs i Sverige ser vi att de mer traditionella varianterna fortfarande innehåller djurfett. I många av kådsalvorna ser vi även att man använder bivax, antingen med eller utan fetter från andra djur. Så de flesta produkterna som säljs idag har en innehållsförteckning som ser ut enligt följande:

  • Vegetabilisk olja, till exempel rapsolja.
  • Bivax
  • Animaliskt fett
  • Kåda

Ofta har kådsalvan bara tre ingredienser, där tre av ingredienserna ovan kombineras i receptet. Det här är även ingredienser som man med fördel kan använda för att göra egen kådsalva.

Vilken typ av kåda använder man?

Den vanligaste typen av kåda som används i kådsalva är grankåda. Men även tallkåda används, det har vi särskilt sett förekommer i finska produkter.

Så mycket kåda innehåller kådsalva

De kommersiella produkterna som säljs på apotek innehåller normalt en ganska låg andel kåda, vanligen runt 10%. Mer hantverksmässigt tillverkade kådsalvor kan innehålla så mycket som 40% eller 60% kåda. Kåda är tveklöst den dyraste ingrediensen i kådsalva vilket gör dessa kådsalvor med en högre andel kåda mer exklusiva. Det är även ett givet val för dig som är ute efter kådans egenskaper.

Kommersiella produkter som säljs hos apotek

Vad vi känner till finns det åtminstone en kommersiell kådsalva-produkt, som säljs hos apotek. Denna kådsalva heter Abilar Sårsalva och innehåller 10% kåda. Många kunder tycks vara nöjda med salvan. Vad som dock är viktigt att känna till är att den inte alls liknar något traditionellt recept, den innehåller såväl vaselin och alkohol som emulgeringsmedel.

Till detta kan man använda kådsalva

Här beskriver vi några av de vanligaste användningsområdena för kådsalva.

Sårvård

Det kanske mest kända användningsområdet för kådsalva är som sårvård. Allt ifrån skavsår till skärsår och skrubbsår brukar må bra av att behandlas med kådsalva.

Sprickor i händer och fötter

Å flera håll har vi läst om kådsalva som en effektiv behandling av sprickor i både händer och fötter.

Stickor

Ett klassiskt gammalt användningsområde för kådsalva är att använda det för att lättare dra ut stickor. Kådsalva används mot stickor genom att man stickan och området runt och låter det verka under natten. Det blir därefter lättare att få ut stickan när man försöker sig på det igen dagen efter.

Psoriasis, eksem och irriterad hud

Kådsalva används även för att lindra och behandla psoriasis, eksem och irriterad hud.

Behandla svamp

Kådsalvan antimikrobiella egenskaper gör det även till ett bra alternativ när det kommer till att behandla svamp.

Kådsalva, eller så kallad kådlack som innehåller grankåda finns även som behandlingsmetod för nagelsvamp.

Lindring av insektsbett

Många använder sig av kådsalva för att lindra olika former av insektsbett. Allt ifrån myggbett till getingstick brukar må bra av att få lite vårdande kådsalva på sig.

För hund och katt

Det finns flera kådsalvor som riktar sig specifikt till hunder, katter och andra djur. Dess naturliga innehåll gör att djuren ska få i sig kemikalier om de exempelvis skulle smaka eller slicka på det. Man använder kådsalva exempelvis för att behandla sprickor och skador i tassarna, insektsbett, rivsår och hårsäcksinflammation.

För bebisar

På samma sätt som för ens husdjur så är kådsalva en naturlig och bra produkt att använda för bebisar. I och med att det enbart innehåller naturliga ingredienser så är det inte skadligt om en bebis skulle få i sig av det.

Finnar, akne och pormaskar

På samma sätt som kådsalva anses vara bra för att dra ut stickor så anses det även kunna hjälpa till att dra ut orenheter i huden och lindra inflammation i huden i ansiktet. Det är alltså något man kan testa för att få bukt med finnar, pormaskar och akne.

Nageltrång

På forum på nätet kan man även läsa rekommendationer om att använda kådsalva vid nageltrång. Oavsett om det fungerar eller ej så kostar det väldigt lite att testa.