Svartkumminolja


-Köpguide, användningsområden och tips på de bästa produkterna!

Svartkumminolja är en olja som utvinns ur svartkummin, en känd medicinalväxt som bland annat använts i Egypten i årtusenden. Svartkumminolja anses ha många fördelar och det går att äta såväl som att ha det på huden och i håret. På den här sidan guidar vi dig till svartkumminolja, vad det är bra för, dess användningsområden och vilka produkter inom svartkumminoljor som är köpvärda.

Här är tre bra produkter som är ekologiska och fått höga kundbetyg!

Närokällan Svartkumminolja

Närokällans Svartkumminolja är kallpressad och ekologisk. Den har fått höga kundbetyg och går att använda både som skönhetsolja och som tillskott.

Ekologisk ✓

Kallpressad ✓

Crearome Svartkumminolja

Crearome Svartkumminolja är ekologisk och kallpressad. Även denna går att använda till såväl maten, kroppen och som tillskott. Det här är en populär produkt som kunderna gett höga betyg.

Ekologisk ✓

Kallpressad ✓

Fushi Svartkumminolja

Fushis Svartkumminolja är ekologisk och kallpressad, där oljan har sitt ursprung i Egypten. Denna svartkumminolja har fått högsta möjliga betyg av kunderna.

Ekologisk ✓

Kallpressad ✓

Historia och ursprung

Även om svartkummin använts som medicinalväxt i årtusenden i Afrika så har den sitt ursprung i Sydvästra Asien. Den har därifrån spridits och används idag över stora delar av världen.

Användningsområden och hälsofördelar

Svartkumminolja anses ha en rad olika hälsofördelar och användningsområden. Här går vi igenom några av de vanligaste.

Huskur mot hudproblem

Svartkumminolja har antiinflammatoriska egenskaper och anses kunna ge lindring åt flera olika hudproblem, däribland eksem, psoriasis och även akne. Det finns även studier som visat på dessa effekter.

Vissa menar även att det är ett bra hjälpmedel när det kommer till att behandla vårtor.

Antifungala/svampdödande egenskaper

Inom traditionell medicin så har svartkumminolja använts för sina svampdödande/antifungala egenskaper. Det finns även vetenskapliga studier som visat på dessa effekter, där man kunnat visa på antifungal effekt mot bland annat svampinfektionerna Candida Albicans och Candida Tropicalis.

Bekämpar baktierier

Andra studier har visat att svartkumminolja är effektivt när det kommer till att bekämpa flera olika typer av bakterier. Det visade sig även ha bakteriedödande effekter när det kommer till MRSA-bakterier.

Tillskott av svartkumminolja och viktnedgång

Det finns studier kring svartkumminolja och viktnedgång som visar på att svartkumminolja lett till minskad kroppsvikt och minskad andel fettprocent. Enligt studien minskar svartkumminolja aptiten och ökar känslan av mättnad.

Svartkumminolja i håret

Svartkumminolja har flera användningsområden när det kommer till håret. Vissa menar att dess antibakteriella och antifungala egenskaper gör den effektiv när det kommer till att behandla mjäll. Andra använder det för att ge fukt åt torrt hår och det anses av vissa kunna stimulera hårväxt.

Biverkningar

Hos vissa kan svartkumminolja orsaka utslag eller en allergisk reaktion när det appliceras på huden. Om det konsumeras i stora mängder kan det även orsaka magbesvär och i vissa fall kräkningar.

Så säljs och paketeras svartkumminolja

Beroende av hur svartkumminolja ska användas förpackas och säljs det på olika sätt.

Kapslar

För den som vill använda svartkumminolja för invärtes bruk, som huskur mot exempelvis en infektion finns svartkumminolja förpackat som kapslar. Varje kapsel brukar innehålla runt upp till 0,5 gram svartkumminolja, något som ger en bra daglig dos. Kapslarna finns både tillverkade i vegetabilisk stärkelse, som ofta är veganska, samt tillverkade av gelatin från oxe.

Kallpressad vs varmpressad svartkumminolja

Kallpressad svartkumminolja brukar avse olja som inte hettats upp till högre temperaturer än 45 grader vid pressningen. Det har bland annat fördelen att alla mineraler och näringsämnen bevaras i oljan, till skillnad mot varmpressad där flera ämnen och mineraler försvinner i processen.

Är egyptisk svartkumminolja bäst?

Svartkummin har under årtusenden använts som medicinalväxt i Egypten, något som gjort att just egyptisk svartkumminolja är lite extra berömd och populär. Det finns flera som menar att egyptisk svartkumminolja är den bästa och mest effektiva.

Flaska med pipett

Ska man applicera svartkumminoljan utvärtes, till exempel på små ytor av huden så brukar en flaska med pipett vara användbar. Det finns flera tillverkare som säljer svartkumminolja på flaska med pipett, ofta är detta flaskor i mindre storlekar.