Kolsyremaskiner med Glasflaska


Kolsyremaskiner är ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att skapa sina egna kolsyrade drycker, i en oändlig variation. Det är i grunden också ett hälsosammare val än de kolsyrade drycker som man köper i affären, man slipper tillsatserna och får full kontroll över innehållet. Något som många hälsomedvetna dock ogillar med de flesta kolsyremaskinerna är att de endast säljs med plastflaskor. Vill man undvika plast och i alla fall njuta av egenkolsyrad dryck så finns det alternativ – kolsyremaskiner med glasflaskor. Vi letat fram och sammanställt en lista över de bästa kolsyremaskinerna med glasflaska. Detta har vi gjort genom att noggrant analysera kundomdömen, produktegenskaper och sammanställa våra egna erfarenheter på området.

Sodastream Duo

Sodastream Duo är en kolsyremaskin som kan kolsyra en liter dryck åt gången. Den levereras tillsammans med en glasflaska och en plastflaska som båda går att använda i kolsyremaskinen.

Kundbetyg 4,7 av 5

Sodapop Kolsyremaskin

Sodapops Kolsyremaskin levereras tillsammans med tre glasflaskor i storlekarna 850 och 600 ml. Varje patron ger upp till 60 liter kolsyrad dryck och glasflaskorna som den säljs med går att diska i diskmaskin.

Kundbetyg 4,3 av 5

Aarke Carbonator Pro

Aarke Carbonator Pro är en av de snyggaste kolsyremaskinerna på marknaden. Kolsyremaskinen har en yta i rostfritt stål och levereras med en glasflaska som går att diska i diskmaskin.

Kundbetyg 3,7 av 5

Plastflaskor orsakar mikroplaster drycken

Gång på gång konstaterar man i studier hur mikroplaster från plastflaskor läcker ner i sitt innehåll. I en nyligen genomförd studie kom man exempelvis fram till hur en liter flaskvatten (plastflaska) i genomsnitt innehöll 240 000 detekterbara plastpartiklar.

Här finns det givetvis skillnad mellan olika typer av plast med det ger en bra fingervisning kring hur det faktiskt påverkar innehållet i flaskorna.

Mikroplaster skadar cellerna i kroppen

Man vet ännu inte säkert hur negativt mikroplaster påverkar vår hälsa. Men i studier har man dock kunnat fastställa att mikroplaster skadar cellerna i kroppen.

Plastflaskorna tilhörande kolsyremaskiner har ett bäst före-datum

Plastflaskorna som säljs tillsammans med kolsyremaskiner, till exempel Sodastream har ett bäst före-datum. Flaskorna håller i maxmalt 3-4 år och går därefter inte längre att använda till kolsyrade drycker. Vi har läst forum där det spekuleras kring att detta handlar om att flaskorna därefter börjar läcka mikroplaster. Men enligt Sodastream själva verkar det snarare handla om att plastflaskorna efter denna tid kan gå sönder eller explodera av det höga trycket.

Glasflaskor har åtminstone tillsammans med Sodastreams kolsyremaskiner inget bäst före-datum.

Glasflaska i kolsyremaskin – här är fördelarna och nackdelarna

När det kommer till fördelarna med att använda glasflaska i kolsyremaskiner så är det framför allt att man minskar sin exponering mot mikroplaster. Vidare är det en stor fördel att glasflaskorna i de flesta fall inte har något bäst före-datum, vilket gör det till ett mer prisvärt alternativ i längden.

En annan fördel som vissa konsumenter beskriver är hur glasflaskorna håller sig kalla lite längre. Det gör dem lite bättre anpassade för varma dagar när man vill hålla drycken kall. Också värt att nämna är att glasflaskor är betydligt mer eleganta att servera ur, exempelvis om man vill bjuda på sitt eget kolsyrade vatten på en middag.

Nackdelar

Den kanske främsta uppenbara nackdelen med glasflaskor till kolsyremaskiner är att de går sönder om de får hårda smällar på sig eller om man tappar dem i golvet. Det här är viktigt att tänka på med tanke på hur mycket man behöver hantera de flaskor som man fyller med kolsyrad dryck. Man skruvar dem i och ur kolsyremaskinen, bär dem fram och tillbaka mellan bordet och stuvar i och ur dem ur kylen. Det är ganska lätt hänt att de slår i något under denna hantering.