Test av EcoClean Diskmedel Citronmeliss


EcoClean är en av få aktörer på marknaden som tillverkar och säljer ekologiskt handdiskmedel som är biologiskt nedbrytbart. Vi gillar ekologiska produkter och har därför testat och betygsatt deras diskmedel. I vårt test har vi tagit hänsyn till egenskaper såsom hur det är att diska med, dess doft, innehållsförteckning, pris och certifieringar. Läs vidare för att ta reda på vad vi tyckte om detta diskmedel och vilket sammanvägt betyg vi gett det.

Första intryck

Ecoclean Diskmedel Citronmeliss säljs i en 500 ml-förpackning som är rund och behändig att använda. Doften, som framför allt kommer av innehåller av citronmeliss-olja är riktigt fräsch och god. Den doftar både naturligt och rent, en trevlig doft för just disk.

Så är det att diska med EcoClean Citronmeliss

Vad man direkt kan konstatera är att EcoClean Diskmedel Citronmeliss är ett trögflytande och drygt diskmedel. Just den egenskapen är inte särskilt vanliga bland ekologiska och svanenmärkta diskmedel, vilket gör att EcoCleans diskemdel får ett stort plus. En liten klick diskmedel räcker långt och löddrar på förvånansvärt bra. Diskmedlet är även lätt att skölja bort. Efter användning så känns den rena disken sträv och ordentligt avfettad.

Certifieringar

Den kanske viktigaste certifieringen för EcoClean Nordics Diskmedel Citronmeliss är ”EcoCert Natural Detergent”. Det är en certifiering som är vanlig inom just rengöringsmedel och som innebär att max 5% av innehållet får vara syntetiska ämnen/ingredienser. Man kan kortfattat beskriva det som att produkten är mer miljövänlig än många andra och att den till större delen innehåller naturliga och ekologiska ingredienser.

Man marknadsför sig även med att denna produkt är vegansk, att den är producerad i Danmark (relativt närproducerad), att plastflaskan är tillverkad av återvunnen plast och att den är producerad med grön el.

Innehållsförteckning

Nedan hittar du produktens innehållsförteckning, med förklaring av vissa av ingredienserna.

 • Nonjoniska tensider
 • Anjoniska tensider
 • Amfotera tensider
 • Potassium Sorbate (konserveringsmedlet kaliumsorbat)
 • Eteriska oljor: Limonene (citrusdoftande olja, förekommer naturligt i citrusfrukter), geraniol (citrusdoftande alkohol, förekommer naturligt i rosolja och citronellolja), linalool (alkohol som bland annat förekommer naturligt i linaloeolja och lavendelolja).
 • Aloe Barbadensis (Aloe Vera)
 • Vatten
 • Natriumklorid
 • Citronsyra
 • Natriumlevulinat (salt från levulinsyra som framställs av träavfall)
 • Melissa Officinalis (Citronmeliss)

EcoClean Nordic Diskmedel Citronmeliss har till 99,9% ingredienser av naturligt ursprung och 1,05% av ingredienserna kommer från ekologiskt lantbruk. Sammanfattningsvis så har EcoClean Diskmedel Citronmeliss en hög andel ingredienser av naturligt ursprung, medan andelen ingredienser från ekologiskt lantbruk kanske är lite i underkant.

Bra Pris

Priset för EcoClean Nordic Diskmedel Citronmeliss får anses vara lågt och bra för ett ekologiskt/Ecocert-certifierat diskmedel. Det kostar cirka 32 kronor, vilket är aningen högre än konventionella diskmedel, samtidigt som det är mycket billigare än de flesta andra ekologiska diskmedel.

Sammanfattning och betyg

Här har vi en Ecocert-certifierad produkt som sannolikt är betydligt bättre för den egna hälsan och miljön än vad samtliga konventionella diskmedel är. Diskmedlet doftar gott och fräscht och det är effektivt att diska med, dessutom säljs det till ett förhållandevis lågt pris. Att produkten är biologiskt nedbrytbar är ett stort plus.

Som för många andra rengöringsprodukter är innehållsförteckningen lång och krånglig, vilket tar ner vårt betyg något. Andelen ingredienser av naturligt ursprung är hög och bra (99,9%) medan andelen ingredienser från ekologiskt lantbruk 1,05% skulle kunna toppas upp.

Sammanfattningsvis är vi dock väldigt nöjda med denna produkt och ger den betyget 4,5 av 5.