Göra egen växtnäring


Även om det går att köpa bra KRAV-märkt ekologisk växtnäring på flaska så är det både dyrt och man saknar insyn i vad den egentligen innehåller. Genom att göra egen växtnäring har man full kontroll över vad den innehåller samtidigt som man utnyttjar resurser som annars skulle gå till spillo. Här guidar vi dig till några olika bra sätt när det kommer till att göra egen växtnäring.

Hemmagjord växtnäring gjord på skal och matrester

Man kan väldigt lätt göra egen växtnäring på olika typer av skal och matrester som man har hemma. I det här exemplet har vi lagt i morotsskal, en äppelskrutt, kaffesump och äggskal. Men det går bra med vilken typ av skal eller blast som helst, till exempel bananskal, apelsinskal med mera.

Gör så här:

Antingen väljer du att mixa ihop dina matrester tillsammans med lite vatten. När du mixat ihop blandningen häller du över den till en burk som sedan får stå mörkt och svalt.

Om du inte har någon mixer eller vill undvika att hälla ner en massa gegga/sörja i dina växter, gör på följande sätt: Fyll upp en glasburk med vatten, lämna lite utrymme för att även lägga i dina skal- och matrester. Vi har i det här exemplet använt oss av en gammal gurkburk som rymmer cirka 7 dl men det går bra med i stort sett vilken burk som helst.

Gör några små hål i burkens lock och låt sedan stå i någon vecka. Du silar därefter bort skalen/sumpet och spär blandningen med vatten. Har du mixat ihop dina matrester till en sörja är det bra att späda ut med 1 dl växtnäring till 2 liter vatten. Silar du bort skalen kan du ta lite mer.

Hemmagjord växtnäring av utspätt urin, så kallat ”Guldvatten”

Många menar att utspätt urin är den bästa och mest effektiva växtnäringen. För att använda urin till dina krukväxter bör urinet spädas med ungefär 0,5 dl urin till 10 deciliter vatten. Men det kan bero lite på vilka typer av växter du har och hur mycket näring dessa behöver. Av förklarliga skäl är det dock lättare att hålla på med detta för sina utomhusväxter.

Som ett hjälpmedel på området vill vi rekommendera produkten Guldkannan Towa. Det är en kombinerad toalett/potta och vattenkanna. De flesta kunder som köpt denna tycks vara riktigt nöjda. Man beskriver den bland annat med att den har ”bra sittkomfort” och att den är lätt att använda och skölja ur.

Hemmagjord växtnäring gjord på gröna utomhusväxter

Ett annat väldigt lätt och bra sätt att göra hemmagjord växtnäring på är att använda gröna utomhusväxter som bas. Brännässlor är en klassiker som fungerar väldigt bra, så kallat nässelvatten. Men du kan använda i stort sett vilka gröna växter som helst. Fyll upp en hink med vatten, lägg sedan i ett par nävar av några olika gröna växter och låt sedan stå i ungefär en vecka.

Efter en vecka är växtnäringen klar att använda, du kan använda den både till dina krukväxter inomhus samt dina växter utomhus. Denna växtnäring bör också spädas, lite beroende av hur mycket gröna växter du lagt i.