Skärbrädor utan Plast


Plast har vissa egenskaper som just passar bra i skärbrädor, speciellt när det kommer till att göra rent skärbrädorna. Tidigare var vanligt trä i stort sett det enda alternativet man hade till skärbrädor i plast. Och en skärbräda i vanligt, obehandlat trä har ju sina nackdelar när det exempelvis kommer till att göra rent den från vissa typer av mat, såsom om man hackat lök, kött, chili eller gröna grönsaker. Vill man plasta av sitt kök så har det dock hänt ganska mycket på marknaden för skärbrädor utan plast, under de senaste åren. Det finns idag ganska bra alternativ till skärbrädor i plast, med egenskaper som just påminner ganska mycket om just plast. På den här sidan går vi igenom några av alternativen som finns till skärbrädor utan plast.

Skärbrädor i pressad träfiber

Skärbrädor i pressad träfiber känns för närvarande som ett av de bästa naturliga alternativen till plast. Hårt pressad träfiber får en yta och en sammansättning som i mångt och mycket påminner om plast. Dessutom går de flesta av skärbrädorna som är tillverkade i pressad träfiber att diska i diskmaskin. Det anser vi vara en av de största fördelarna med just detta material. Men andra fördelar med pressad träfiber som material är att det inte blir några sprickor i ytan som det ofta kan bli med skärbrädor i vanligt trä. Vidare blir det inga jack i ytan som det ofta blir i skärbrädor tillverkade i plast. Dessa två egenskaper gör skärbrädan mer hygienisk med färre ytor där bakterier kan växa till sig. Exempel på produkter inom detta segment är bland andra följande.

  • Cristel Skärbräda i pressad träfiber
  • Sage Skärbräda Natur

Vad vi noterat kring dessa skärbrädor i pressad träfiber är att dessa än så länge endast säljs hos enskilda webbshoppar. Vi har till exempel hittat dessa skärbrädor hos webbshoppen Kitchenlab.

Skärbrädor i trä

Skärbrädor i rent trä finns i många olika variationer av många olika träslag. En stor fördel med många av skärbrädorna i trä är att de är både vackra och känns naturliga och fräscha. Nackdelarna är att de behöver diskas för hand, att de är känsliga för diskmedel och att de också mår bäst av diskas direkt efter användning. En skärbräda i trä är dock alltid ett naturligt och bra val. Och för en så lång livslängd för träskärbrädan som möjligt så kan man välja ett träslag som är tåligt och håller länge. I detta avseende är exempelvis ek, björk och teak tåliga träslag. Lite lyxigare träskärbrädor är tillverkade i ändträ vilket innebär att träfibrerna istället vinklas uppåt mot skärbrädans yta vilket gör att de håller längre och återhämtar sig bättre (som det naturmaterial det är). Bland skärbrädorna i rent trä skulle vi rekommendera en skärbräda i något av ovan nämnda material, gärna från ett känt varumärke och ett högt samlat kundbetyg. En produkt som stämmer in på detta är exempelvis Globals olika skärbrädor i massiv ek. Men det finns även väldigt många lågprisalternativ.

Skärbrädor i Bioplast

Bioplast kan skilja sig mycket i hur den framställt och vilken sammansättning av olika material den har. Det brukar i de flesta fall dock innebära att plasten är biobaserad, det vill säga framställd av olika typer av växter, till exempel sockerrör, tall eller bambu. Bioplast är dock inte alltid biologiskt nedbrytbar, dess fördelar ligger istället i att fossila bränslen inte används för att framställa den.

En populär produkt på marknaden för skärbrädor i bioplast är Gastromax Skärbräda BIO. Den här skärbrädan är tillverkad i bioplast som framställts från träfiber från nordisk gran och sockerrör. Tillverkningen ger upp till 60% utsläpp än tillverkning i vanlig plast och den har i övrigt i stort sett samma egenskaper, som att det går att diska skärbrädan i diskmaskin till exempel.

Gastromax BIO – Skärbräda i Bioplast