Diskborstar i Trä


Tips på bra produkter!

Visste du att diskborstar av plast släpper ifrån sig små plastpartiklar som sedan hamnar i avloppet och i slutändan ökar mikroplasten i havet? Det är helt enkelt dags att ersätta hemmets diskborste av plast med en miljövänligare variant. Här guidar vi dig till några bra diskborstar av trä och naturborst.

Iris Hantverk Diskborste Vardag

Redecker Ergonomisk Diskborste i Bokträ och Tampcofiber

Hofmeister Diskborste i Trä

Iris Hantverk Diskborste med Knopp


Fördelar med diskborstar i trä

Det finns många anledningar att välja bort diskborsten av plast och därmed minska sitt klimatavtryck. Plastborsten släpper inte bara ifrån sig små partiklar av plast utan kan också innehålla flamskyddsmedel och andra hälsovådliga ämnen, dessutom går plastborsten inte att återvinna utan ska sorteras som restavfall. Tur då att det numera finns en mängd hållbara alternativ i naturmaterial för oss som vill undvika att diska med plastborste. Både sådana som ser ut som de gamla vanliga diskborstarna, de som ser ut som de gjorde ”på mormors tid” och mer moderna varianter. Det de har gemensamt är dock att de, med några få undantag, har ett handtag av trä eller bambu som är nedbrytbart, samt borst av naturmaterial. Inte alla, men många har FSC-certifierat trä i skaftet, som Häxans borstar, så för ett riktigt hållbart alternativ är det också läge att titta efter FSC-märkningen för ansvarsfullt skogsbruk.

Material

När det kommer till materialet i själva borsthuvudet så kan det vara gjort av allt från sisal, kokosfibrer och risrot till hampa eller tagel och svinborst. Det finns också något som kallas tampicofiber och bassinefiber samt unionfiber, det senare är en blandning av tampico, som kommer från agaveplatan och bassine som kommer från sagopalmens blad. Skillnaden är framför allt styrkan och hårdheten och därmed också hur bra de är på att skrubba bort matrester. Den klassiska träborsten med smalt skaft och runt huvud och borst av tagel är till exempel perfekt att diska glas och porslin med eftersom den är så mjuk och gör rent utan att repa. En bra och billig vardagsborste som tillverkas och säljs av många, bland andra Kockum, Rekoshoppen. Lantmännen, Granit, Ica, Amazon och Gröna Gredelina. En bra grej är också att diskhuvudet är utbytbart för olika ändamål; glas, grovrengöring osv.

Tuffare matrester i grytor och stekpannor kräver annars oftast att man kompletterar med en borste som har styvare borst av till exempel unionfiber eller tampicofiber. Som Fridas diskborstar som bland andra finns hos Bauhaus och Jula eller besök Amazon som har flera specialborstar i naturmaterial för just grytor.

Ergonomi

En annan viktig sak att tänka på när man väljer en diskborste av trä är ergonomin, att den ska vara lika behaglig att hålla i som den gamla plastborsten. För den som diskar mycket finns det träborstar med extra ergonomiska handtag som hos Qvesarums byggnadsvård och Apotea samt hos Jordklok och Rekoshoppen som även har kvalitetsborstar från tyska Redecker som är kända för bra ergonomi i handtagen.

Underhåll av diskborstar i trä

Kom också ihåg att en diskborste i trä inte är en ”slit och släng-produkt ” utan du behöver ta hand om den. Den ska absolut inte diskas i maskin och bör alltid hängas upp så att borsten torkar luftigt. Skölj den noga efter varje användning och låt den stå och dra i varmt vatten med lite ättika då och då för att ta död på bakterier. Smörj även in skaftet med oliv-, kokos- eller rapsolja ibland. Då kommer din trädiskborste att hålla sig fräsch länge och dessutom pryda sin plats som en snygg inredningsdetalj i köket!