Tuggummi utan Sötningsmedel


Vi har undersökt ett stort antal tuggummin på jakt efter produkter som inte innehåller sötningsmedel. Vi kan konstatera att en övervägande majoritet av alla tuggummin som säljs i Sverige innehåller olika typer av sötningsmedel. Det gäller även de flesta tuggummin som säljs och marknadsförs som hälsosammare alternativ. På den här sidan har vi sammanställt en lista över de tuggummin som är fria från sötningsmedel. Lite längre ner hittar du även en guide till de olika sötningsmedlen som brukar användas.

Lista tuggummin utan sötningsmedel


Chicza Tuggummi

✓ Fritt från sötningsmedel

Chicza är, så vitt vi vet, det enda ekologiska och KRAV-märkta tuggummit som säljs i Sverige. Tuggummit är fritt från sötningsmedel och är istället sötat med sockerrörsjuice, glukos och agavesaft.

Tuggummit är även plastfritt och består istället av en bas tillverkad av naturgummi. Tuggummit är alltså biologiskt nedbrytbart. Chicza finns i smakerna Mixed Berry, Spearmint, Mint och Cinnamon.

Fler tuggummin med socker (mycket) istället för sötningsmedel

Bland de övriga tuggummina som inte innehåller sötningsmedel finns de kända rena godistuggummina såsom Hubbabubba, Bubblicious olika tuggummin som Jenka, Shake med flera. Även de flesta tuggummikulor/bubbelgumskulor är fria från sötningsmedel men innehåller givetvis mängder av vanligt socker. Dessa godistuggummin innehåller alltså vanligt socker istället för sötningsmedel. Med detta sagt innehåller de flesta dock ett stort antal andra typer av tillsatser och e-nummer.

Olika typer av sötningsmedel

Här går vi igenom några av de vanligaste typerna av sötningsmedel som tuggummin brukar vara sötade med.

  • Xylitol: Xylitol brukar även kallas för björksocker och är en sockeralkohol som finns i många frukters och grönsakers fibrer.
  • Sorbitol: En sockeralkohol som finns i vissa bär och frukter.
  • Maltitol: Sockeralkohol som framställs ur sockeralkoholen maltos.
  • Aspartam: Sötningsmedel med e-nummer E 951, uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra.
  • Acesulfam K: Syntetiskt sötningsmedel med e-nummer E950.
  • Steviolglykosider: Söta ämnen som utvinns ur växten Stevia.

Som man kan se har de olika sötningsmedlen olika ursprung. Vissa anses vara mer naturliga än andra. Vi har till exempel noterat att märket True Gum använder Xylitol och Stevia i sina tuggummin, med hänvisning till att dessa är ”naturliga” och ”växtbaserade”.

Sötningsmedel vs socker i tuggummi?

Både sötningsmedel och vanligt socker har sannolikt sina respektive för- och nackdelar. Tuggummin med vanligt socker anses av många vara sämre för tänderna. Samtidigt har vissa sötningsmedel i studier visat sig vara skadliga för hälsan på olika sätt, i vissa fall möjligen cancerframkallande.